XS
SM
MD
LG

Da se sutra još malo gledamo kroz prozorčiće

Za sutra je najavljena nova video konferencija premijerligaša i rukovodstva Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Šta se na tom ''gledanju'' može očekivati? Iskreno, ništa konkretno.

Mnogi misle da bi se moglo odlučiti i o datumu eventualnog nastavka Premijer lige. Neće od toga biti ništa.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine neće moći odlučiti ništa bez saglasnosti vlasti Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine.

Dakle, kada se oni dogovor i krenu sa ukidanjem mjera u borbi protiv koronavirusa može da reaguje  FS BiH. Do tada je sve ovo prazna priča.

Vidimo i sada da u entitetima vladaju drugačiji uslovi borbe protiv ove epidemije, pa je i očekivati da se krene sa mrtve tačke onog momenta kada entiteti budi ukinuli sve zabrane. Kada će to biti? To niko ne zna.

Tačno je i da UEFA insistira da se šampionati nasta ve, ali neće se  u ovome baš mnogo pitati UEFA. Stanje u pojedinim državama, pa  i u Bosni i Hercegovini, će diktirati nastavka ili kraj šampionata...

Jeste UEFA tražila i traži da se sva takmičenja , iz kojih se izlazi u Evropu, odigraju do kraja. To bi u Bosni i Hercegovini značilo da se završe Premijer lige za muškarce, žene i fustal liga, te Premijer liga za juniore. Naravno i Kup BiH.

Ostale već sada mogu da se ''zaključaju'' i da se utvrdi raspored po trenutnom stanju na tabeli. Ta odluka neće ipak biti donesena sutra, ali će ona biti ozvaničena u nekom narednom periodu. Nema druge.

Proteklih dana se  pisalo i pričalo kako će UEFA dostaviti novac svojim članicama, pa i Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine.

Od toga neće biti ništa, ako FS BiH ne pošalje projekat  o  recimo zaštiti igrača. Dakle, ako navede da on  sam i klubovi neće moći finansirati sve ono što traži UEFA, a  zbog zaštite igrača, one dezinfekcione tunele, ljekare epidemiologe... Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je, prem našim saznanjima, već spremio taj projekat i šalje ga u Nion. Nadaju se da će dobiti podršku, pogotovo što su i neki sponzori FS BiH  u ovim teškim vremenima ''zakazali'', pa stanje nije ni malo naivno.

U Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine takođe, prema našim saznanjima, razmišljaju i o entitetskim  fudbalskim organizacijama.

Nadaju se da će moći im pomoći takođe u poslovima oko zaštite zdravlja fudbalerima. Jedno je jasno, neće biti dat novac ni Fudbalskom savezu Republike Srpske, ni Federacije Bosne i Hercegovine.

Ukoliko se bude moglo, kupiće im se  dezinfekcioni tuneli i novac potrošiti u zaštitu zdravlja igrača...   

S toga će sutrašnji sastanak biti jedno novo, malo gledanje kroz one  prozorčiće...Bez donošenja  važnih odluka. One će da uslijede kada se stanje normalizuje, a do tada će lopta, što se Bosne i Hercegovine tiče i dalje da ostane u klupskim ekonomatima....


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8