XS
SM
MD
LG

Novi format Lige šampiona

U Kelnu je prošle godine održan sastanak vodećih klubova evropskog rukometa na kojem se govorilo i o reorganizaciji Lige prvaka.

Prva i najveća promjena jeste da bi Liga prvaka od sljedeće sezone trebala brojati svega 16 klubova, po osam u svakoj grupi od čega bi 12 ulazilo po nacionalnom rejtingu i to uz prvaka i prvaci Francuske, Njemačke, Španjolske, Mađarske, Poljske, Danske, Makedonije, Bjelorusije, Hrvatske, Rumunjske i Slovenije, a još četiri kluba zaradila bi pozivnice.

Ono što je posebna novost jeste da će se utakmice igrati srijedom i četvrtom navečer po uzoru na najelitnija fudbalska i košarkaška takmičenja za razliku od dosadašnjeg formata koji se igrao vikendom.

Prva dva tima iz obje grupe će se kvalifikovati direktno za četvrtfinale dok će takmičenje završiti sedmoplasirana i osmoplasirana ekipa.

Preostale četiri ekipe koje su zauzele pozicije od trećeg do šestog mjesta će igrati play off, a pobjednici će ostvariti plasman u četvrtfinale Lige prvaka nakon čega će se znati i putnici na Final Four.

Promjene će zahvatiti i ostala evropska takmičenja. Tako kreće i Evropska liga u kojoj bi se takmičila 24 kluba s po šest klubova u grupi dok bi u EHF kupu sudjelovala 64 kluba i tu bi se od početka do kraja igralo nokaut sistemom.