XS
SM
MD
LG

Mornari pecaju titulu

Braća Pavićević

Ova epidemija je velika nepoznanica. Nepoznanica je i ABA liga. Nedavni sastanak čelnika klubova ABA lige nije doneo konkretne rezultate. ABA liga je nekako vezala svoju sudbinu za Evroligu. Pominje se da bi Evroliga mogla da bude nastavljena 4. jula. Koje su opcije za ABA ligu?

- Javnost je o njemu upoznata jer su neovlašćeno iscureli neki video snimci. ABA liga je pokrenula pitanje odgovornosti onoga ko je to napra-vio kako bi i krivično odgovarao. Svako je dao svoje predloge, bilo je i nesuglasica, što je normalno,  jer svi naginju na svoju stranu. Predstavnici pet-šest klubova koji su ostali bez ekipa izneli su svoju situaciju. Ukratko, ABA liga nije donela nikakvu odluku pošto je to bio radni sastanak, a odluke može da donosi samo Skupština ABA lige. Predsednik Domagoj Čavlović i sportski direktor Milija Vojinović tražili su da se donese neki zaključak i u suštini je dogovoreno da sačekamo odluke Evro-lige koje će biti donete 24. maja i da se prilagodimo satnici najvažni-jeg evropskog takmičenja. Sutradan, 25. maja, trebalo bi da zakažemo Skupštinu ABA lige gde ćemo čvrsto odlučiti o nastavku takmičenja i o na-šim datumima. Da li će se igrati kompletno poslednje kolo i plej-of ili fajnal-for, to ćemo videti i definisati posle sastanka Evrolige.

Kojoj opciji je najbliži Mornar? Nedavno ste rekli da Mornar može da okupi ekipu do 10. maja. Kad bi ekipa bila spremna za eventualni nastavak sezone, odnosno plej-of ili fajnal-for, jer, objektivno, igranje poslednjeg kola nije realno?

- Na ovom video sastanku čulo se da klubovi kao što su Cibona, Primorska, Krka, Zadar, Igokea, možda i još neko uopšte nemaju ekipe, što znači da je uzaludna priča da se odigra poslednje kolo. Crvena zvezda je tražila da se odigra sve po Pravilniku, Partizan je bio saglasan, ali i da se sve završi do 20. juna, što je iluzorno ako je izvesno da će se Evroliga i Evrokup igrati u julu, Budućnost je izašla sa konkretnim predlozima koji očito nisu odgovarali velikim timovima i došlo je do mimoilaženja. Miško Ražnatović u ime Mege i ja u ime Mornara, dali smo, neke konstruktivne smernice gledajući trenutnu situaciju. Pokušali smo da kažemo da je ovo, ipak, vanredno stanje u ABA ligi i da bi sve bilo normalno završeno da nije bilo korona virusa. Ali, svako je ostao pri svojim stavovima. Odlučio sam da se Mornar striktno drži Pravilnika. Tražićemo da se odigra poslednje kolo da se utvrdi plasman, ko ostaje, ko ispada. Ukoliko bude predlog da se proširi ABA liga na 14 klubova, bićemo za to, ali da se odigra plej-of ili fajnal-for i u ABA 2, da ne uskrati-mo mogućnost ekipama MZT-a i Sutjeske da se takmiče u elitnom rangu. Kad su već toliko svi ti klubovi principijelni i žmure na ovu situaciju, on-da ćemo i mi da se napravimo ludi i tražiti da se sve odigra kao da je normalno stanje.

U trenutku prekida lige, Mornar je imao pod ugovorom 16 igrača, od kojih 9 van Crne Gore, računajući i Nidama i Bjelicu koji imaju crnogorski pasoš.

- U obavezi smo da igramo sa košarkašima iz rostera prijavljenog za sezonu 2019/2020. Ne mogu da nastupaju novi koji su, u međuvremenu, potpisali ugovor. Tako je i u Evroligi.

Uveliko razmišljate o narednoj sezoni i o ekipi sa kojom će Mornar nastupiti u jubilarnoj, petoj sezoni u Regionalnom takmičenju? Da li su pojačanja na vidiku?

- Mornar će praktično do 10. maja imati ekipu za narednu sezonu. Lazić je već potpisao, Vajthed je produžio ugovor na još godinu, a najbolji igrač Mornara, Pulen, na njegovo traženje, potpisao je čak na dve godine, što pokazuje ozbiljnost i veličinu kluba. Isto tako, imamo dogovor i sa Nidamom, pa se očekuje da se u naredna dva dana i taj ugovor realizuje. Sa Seadom Šehovićem sam već sve dogovorio. Na dve godine imamo Lukovića, Bjelicu, Vranješa, Vujoševića, Pavića, Mugošu... Ostalo je još jedno mesto, pozicija četiri-pet, gde intenzivno tražimo igrača, ali nećemo žuriti. Mornar će iduće sezone biti jedan od glavnih kandidata za prvo mesto...


22 .kolo ABA liga
Koper Primorska : Igokea
Cibona : Partizan NIS
Mega Bemax : Mornar
Krka : Cedevita Olimpija
Budućnost VOLI : FMP
Crvena zvezda MTS : Zadar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Partizan NIS 20 16 4 36
2 Budućnost VOLI 21 15 6 36
3 Crvena zvezda MTS 21 14 7 35
4 Cedevita Olimpija 21 13 8 34
5 Mornar 20 13 7 33
6 Koper Primorska 21 12 9 33
7 FMP 21 10 11 31
8 Igokea 21 7 14 28
9 Cibona 21 7 14 28
10 Zadar 21 6 15 27
11 Mega Bemax 21 6 15 27
12 Krka 21 6 15 27