XS
SM
MD
LG

Zdravlje, pa fudbal i Evropa

Danima iz Federacije Bosne i Hercegovine odapinju se otrovne strelice ka Ministarstvu  zdravlja i socijalne zaštite, a sada i Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske. Drvlje i kamenje leti na ova dva ministarstva zbog njihovog stava da se utakmice, fudbalske, košarkaške, odbojkaške, rukometne, u Republici Srpskoj mogu igrati tek  od 1. jula.

Kuku i motiku su digli fudbalski radnici, predsjednici nekih klubova, direktor, novinari...Navalili da se fudbalska Premijer liga Bosne i Hercegovine igra, pa gotovo odmah, jer zaboga oni bolje znaju od doktora da li se može ili ne može igrati.!?

Predloga je bilo sumanutih.  Da klubovi iz Republike Srpske igraju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Bilo je i nipodaštavanja da ''tamo neka republika''  već godinama nekome smeta i pravi opstrukciju... Teško predsjedniku jednog kluba izgovoriti Republika Srpska, već  - tamo neka republika. To naravno više govori o njemu, pa to (više) nećemo komentarisati...

Sada idu dalje, pa traže spregu u činjenici da je predsjednik Borca Vico Zeljković, sestrić Milorada Dodika i da se institucije Republike Srpske koriste da bi Borac igrao  utakmice u Evropi. Tačno je da su Banjalučani trenutno četvrti i da bi otišli u Evropu, ako bi se šampionat prekinuo.

Izgleda da nekoga to najviše boli. Borac bi išao u Evropu, išli bi  i Sarajevo, Željezničar, Zrinjski. Takav je trenutni poredak na tabeli Premijer lige.

E zbog tog Borca i eventualnog plasmana u Evropu sada bi neki da uređuju epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj. Oni bi da uređuju šta da se radi u kako kažu manjem bh entitetu.

Sada im smeta Milorad Dodik , a nije im smetao kada je nakon odlaska Ivice Osima u Banja Luku dao pristanak da Fudbalski savez Bosne i Hercegovine dobije jednog predsjednika. Tada im je Mile bio odličan, a danas zaboga potežu njegovu rodbinsku vezu sa Vicom Zeljkovićem, predsjednikom FK Borac i predsjednikom Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Pa nisu Dodik i Zeljković napravili pandemiju. Nisu oni prekinuli šampionat, a neće oni ni označavati početak Premijer  lige. Ima ko to da radi. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Republici Srpskoj,a Ministarstvo zdravlja u Federaciji Bosne i Hercegovine  će da kaže može li se i kada igrati. Nakon toga će da reaguje Fudbalski savez Bosne i Hercegovine.

Svi si najavljivali početak Bundeslige koliko je sutra, a šta se desilo. Merkelova je sve to  odgodila. Da nema one možda neke rodbinske veze za prvim čovjekom Fudbalskog saveza Njemačke. Trebali bi ovi što sve znaju da provjere. Šta se dešava sa Serijom A, Premijer ligom, La ligom... Zašto ne počinje.  U Italiji nova zaraza fudbalera...Torino prijavio novozaraženog. Ko može tvrditi da ih nema još?

Da li su Francuzi, Belgijanci, Nizozemci luđi od svih, pa već ranije otkazali nastavke šampionata...Da li su i njihovi predsjednici rodbinski povezani sa čelnicima nacionalnih fudbalskih asocijacija???  Ili su možda odluku donijeli uz saglasnost svojih epidemioloških službi. Da li je važnije mišljenje epidemiologa od fudbalskog radnika, direktora, trenera...

Šta ako se neko zarazi, oboli, pa sve to završi smrtnim slučajem. Ko će onda biti kriv. Ovi što ovih dana traže da se igra neće sigurno.

Dakle, u ovom momentu je odluka da se sa utakmicama krene 1. jula, ali nije to definitivan i decidan stav. Ukoliko se stanje popravi, a svi se nadamo da hoće, možda bude i prije 1. jula. Ali to u ovom momentu niko ne zna...

S toga vjerujemo da će Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, odnosno njegov Izvršni odbor znati da se nosi sa ovim pritiscima i da donosi odluke koje su prije svega u interesu zdravlja svih u fudbalskom sportu. Sigurno je da bh krovna fudbalska asocijacija neće ništa uraditi na svoju ruku. Moraće se čekati stav onih koji o epidemiji i koronavirusu znaju mnogo više, od svih fudbalskih dušebrižnika...

Ma šta ko mislio zdravlje je na prvom mjestu, pa tek onda Evropa...