XS
SM
MD
LG

Darko Vojvoidć: Zdravlje, pa sve ostalo

Darko Vojvodić

Još nije jasno što će biti s nastavkom fudbalke sezone u Bosni i Hercegovini, ali se u vrijeme popuštanja restrikcijskih mjera zbog korona virusa konačno očekuju konkretnije odrednice ovih dana, pa jednako tako i u Prvoj ligi FBiH gdje je ostalo za odigrati čak 14 kola.

Na vrhu tabele je sarajevski Olimpik, od početka glavni pretendent za titulu prvaka u ovom rangu takmičenja , klub koji s klupe vodi Darko Vojvodić, trener specijalist za ovaj rang koji je već osvojio Prvu ligu FBiH (sa gabelskim GOŠK-om) i Prvu ligu RS (sa banjolučkim Borcem).

 – Sve ovo je svakako negativno uticalo na fudbal jer je prosto neprirodno da u ovom periodu imamo bilo kakvu pauzu, a pogotovo ovako dugu , govori Darko Vojvodić koji je sve vrijeme ipak držao na oku svoje igrače.

 – Bili smo stalno u kontaktu, imali su program, radili su stalno i slali mi rezultate. Bilo mi je najvažnije da oni koji su skloni promjeni težine ostanu na nivou iz priprema. Ipak davno su ti treninzi prestali imati nekog smisla, ne znamo ni kad ćemo početi i puno je upitnika iznad nas, dodao je.

Dosta ja različitih shvatanja unutar klubova o tome treba li, kad i kako, nastaviti takmičenje. Obično se razmišljanja razlikuju prema interesu i poziciji svakog pojedinog kluba i položaju u kojem se nalazi.

 – Jedini način da se nastavi je da se održi 14 kola, sve drugo nema smisla i čiste su budalaštine. Ja sam za to sam da se igra ukoliko postoje uslovi za to. U nekim klubovima su sad puna usta priče o igračima i njihovoj sigurnosti, a nisu im dali marke u ovoj situaciji, nije im  ni  stalo da njihovih porodica. Moj klub je sve isplaćivao redovito. Ima dosta onih koji nisu ništa dali, a sad se kao brinu za sigurnost igrača. Kad u tom segmentu budu korektni, neka rade što hoće, poručio je Vojvodić.

U razmatranju načina kako nastaviti takmičenje , svi gledaju svoj interes.

 – Mišljenja su obično onakva kakav je položaj na tabeli. Mi smo prvi, ali želimo da se nastavi i da nam niko ništa ne poklanja. Volio bih vidjeti reakciju drugih da su prvi . Nemamo tu dilemu, imamo odličnu ekipu. U svemu tome ima dosta licemjerja. Treba naći rješenje da se završi tako da imamo neke koristi od toga, da bude fer i korektno, a ne da bude onako kako pojedincima odgovara. Ako se takmičenje nastavi, svi krećemo od iste tačke, poslije jednakih problema. Nisam posebno zagovornik nijedne opcije, niti da se nastavi ili ne. Samo toga da se igrači i treneri u ovoj državi osjećaju sigurno, ističe Vojvodić.

Smatra da su u Olimpiku bili primjer solidarnosti u doba pandemije.

 – Nije se moglo dogoditi da mi nekome od igrača nešto nedostaje. Pokazali smo visok standard solidarnosti. Mislim da će zbog toga odnos na relaciji igrači – treneri – uprava biti još bolji, zaključio je Darko Vojvodić.

Odvikao sam se od espressa

Duga je pauza u fudbalu, a trenutno je u opasnosti od još duže.

 – Biće posljedica, ali fudbal će se i dalje igrati. Čim krene, zaboraviće se ovo. Volio bih da krene što prije jer nam nedostaje svakodnevni život i to bi značilo da su se stvari normalizirale, kaže Vojvodić kojem pandemija nije pala pretjerano teško za lične navike.

 – Svakako ne izlazim puno, navikao sam na ovakav način, pridržavao sam se svega i nije mi to teško padalo. Radio sam na sebi, učio engleski jezik. Odvikao sam se od espreso kafe i to je jedna pozitivna stvar.

U Prvoj ligi FBiH bez inficiranih

U Prvoj ligi FBiH nije bilo inficiranih korona virusom.

 – To znači da su se svi ponašali maksimalno profesionalno i svaka im čast na tome, govori Vojvodić.

Opasnost ipak nije prošla, a posebno će biti potrebna opreznost ukoliko se takmičenje nastavi.

 – Nisam siguran da su klubovi u financijskoj situaciji da osiguraju sve potrebno da bi to mogli izgurati. Vidjet ćemo što će biti u budućnosti. Tu je i pogubna opasnost od povreda poslije pauze. Ne vidim ni svrhu igranja na visokim temperaturama. Puno je upitnika pred nama, kaže Vojvodić koji ne sumnja da će njegova ekipa opet biti spremna odgovoriti svim zadacima.

 – Odlično smo počeli proljeće i taman ulazili u ritam. Ovo nas je zaustavilo i sve moramo ispočetka. Ali smo spremni da to opet brzo dovedemo na taj nivo.

Izvor: dnevni.ba 

 


16 .kolo Prva liga FBiH
Rudar 2 : 2 Orašje
GOŠK 3 : 1 Radnik
Olimpik 2 : 0 Slaven
Bratstvo 2 : 1 Travnik
TOŠK 1 : 0 Igman
Budućnost 3 : 0 Čapljina
Metalleghe BSI 2 : 0 Goražde
Zvijezda 2 : 1 Jedinstvo
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Olimpik 16 11 4 1 37
2 TOŠK 16 10 1 5 31
3 Goražde 16 8 4 4 28
4 GOŠK 16 8 4 4 28
5 Čapljina 16 7 3 6 24
6 Rudar 16 7 2 7 23
7 Travnik 16 7 2 7 23
8 Igman 16 7 2 7 23
9 Zvijezda 16 6 4 6 22
10 Metalleghe BSI 16 5 6 5 21
11 Budućnost 16 5 5 6 20
12 Bratstvo 16 6 2 8 20
13 Orašje 16 5 3 8 18
14 Jedinstvo 16 5 2 9 17
15 Slaven 16 4 1 11 13
16 Radnik 16 4 1 11 13