XS
SM
MD
LG

Prva liga od 12 ili 16 klubova?

BANjALUKA - Nije poznato koliko će članova imati prvoligaško društvo u narednoj sezoni poslije odluke Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske da prekine sva takmičenja po svojim okriljem.

Iako je još rano govoriti najvjerovatnije je da će Prva liga naredne sezone brojati 16 članova. To bi značilo da će se mjesta u eliti otvoriti brojnim aktuelnim drugoligašima. Po riječima generalnog sekretara FSRS Ognjena Valjića ta dilema bi trebalo da bude riješena najkasnije do kraja maja.

- Do tada Komisija za reorganizaciju takmičenja mora predložiti nekoliko varijanti po kojima bi naredno prvenstvo bilo igrano, a onda će o tome raspravljati Izvršni odbor FS Republike Srpske. Kako sada stvari stoje u igri će biti tri opcije, odnosno Liga sa 12, 14 ili 16 klubova - naglasio je Valjić.

Ono što je u ovom trenutku sigurno je to da će naredne sezone među prvoligašima biti svi oni koji su to bili i u prekinutom prvenstvu, osim Krupe, koja će se kao prvoplasirana preseliti u Premijer ligu BiH.

- U Prvoj ligi igraće Rudar Prijedor, Kozara, Željezničar Sport tim, Alfa Modriča, Tekstilac, Podrinje iz Janje, Slavija i Jedinstvo iz Brčkog, ali naravno i oni će kao i svi budući prvoligaši morati da ispune sve uslove za licenciranje - nastavio je Valjić.

Izgled prvoligaškog društva zavisiće i od toga šta će se desiti sa Premijer ligom BiH.

- Nas u ovom trenutku najviše zanima status posljednjeplasirane Zvijezde 09, koja će u slučaju da prvenstvo bude nastavljeno, nažalost, veoma teško opstati u premijerligaškom društvu. Međutim, ako se desi da šampionat ne bude nastavljen realna opcija je da iz elite BiH niko ne ispada, što bi značilo da će klub iz etno-sela Stanišići i dalje biti član Premijer lige - dodao je Valjić.

Po propozicijama takmičenja mjesto u višem rangu rezervisano je za prvoplasirane ekipe, Borac iz Kozarske Dubice i trebinjski Leotar, kao i za klubove koji su sezonu završili na drugom mjestu, Jedinstvo iz Žeravice i zvorničku Drina. Međutim, bilo bi tu još nekoliko upražnjenim mjesta, koja bi bila popunjena klubovima, koji ispune uslove za licenciranje. Ako tako bude, prednost bi dobili klubovi koji su u trenutku prekida bili bolje plasirani na tabeli.

Plasman

Do prekida prvenstva u Drugoj ligi Republike Srpske, grupa zapad lider je bio Borac iz Kozarske Dubice. Iza njega su bili Jedinstvo (Ž), Sloga (D), Ljubić, Mladost (DS), Laktaši, Sloboda (MG), Omarska, Dubrave, Sloga (T), Borac (Š), Sloga (S), Proleter (T), Sloboda (NG) i Polet 1926. U grupi istok prvi je bio trebinjski Leotar, kojeg su pratili Drina (Z), Famos, Milići, Romanija, Sutjeska, Velež (N), Mladost (G), Glasinac 2011, Proleter (D), Budućnost (P), Stakorina, Jedinstvo (BR), Drina HE, Ilićka 01 i Mladost (R).

Izvor: Glas Srpske 


Jedinstvo 1 : 1 Kozara
Željezničar Sport Team 1 : 1 Slavija
Tekstilac 1 : 3 Modriča Alfa
Krupa 2 : 0 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 14 12 2 0 38
2 Rudar Prijedor 14 8 3 3 27
3 Kozara 14 6 4 4 22
4 Željezničar Sport Team 13 4 4 5 16
5 Modriča Alfa 13 4 2 7 14
6 Tekstilac 13 3 4 6 13
7 Slavija 13 2 7 4 13
8 Podrinje 13 3 4 6 13
9 Jedinstvo 13 2 2 9 8