XS
SM
MD
LG

Šta će biti sa Premijer ligom u futsalu?

Premijer liga Bosne i Hercegovine zaustavljena je nakon 15. kola i od 8. marta nije se zakotrljala još uvijek lopta na premijerligaškim parketima, a veliko je pitanje i da li će. N/FS Bosne i Hercegovine je već imao jednu video konferenciju sa klubovima Premijer lige BiH u futsalu, i to 22. aprila, te su od tada klubovi na jednom 'stand-by' režimu, a kako su nam rekli iz Saveza biće još jedna video konferencija sa klubovima Premijer lige, i to vjerovatno već sljedeće sedmice.

- Futsal je na redu da imamo konferenciju i da vidimo još neka razmišljanja klubova, za šta su oni trenutno. Radi se o dvoranskom sportu, sve je otvoreno. Ne bih preudicirao ništa, da li će biti prekinuto ili nastavljeno prvenstvo, moramo da sačekamo. Ja se nadam da će konferencija biti, a trebao bih da vidim i sa direktorom Elmirom Pilavom, naredne sedmice. Potreban nam je stav klubova, ali i entiteta, države, zdravstvenih organizacija, jer definitivno zavisimo od svega toga. Mi smo da se sve to pokrene, ali zavisimo od toga šta će reći vlast i zdravstvo, rekao nam je Željko Radonja, član administracije N/FS BiH zadužen za futsal.

Dok čekamo da se održi druga video konferencija pozvali smo klubove Premijer lige BiH u želji da saznamo kakvo je njihovo mišljenje u vezi sa nastavkom Premijer lige Bosne i Hercegovine nakon više od dva mjeseca mirovanja.

Lider na tabeli, FC Salines, je za prekid sezone i navode konkretne razloge zašto bi N/FS BiH trebao da zaustavi takmičenje u ovom trenutku.

- Mi smo za prekid sezone. Radi se o dvoranskom sportu, a vidimo da su širom Evrope, pa i kod nas, prekinuta brojna prvenstva u košarci, rukometu, futsalu i odbojci. Mi futsal moramo posmatrati odvojeno od fudbala, i donositi odluke nezavisno jedni od drugih. Dodajmo i da bi se ugovori igrača morali dodatno produžavati, što klubove izlaže dodatnoj ogromnoj finansijskoj i pravnoj nedoumici i riziku, a tu su i pitanja radnih i boravišnih dozvola za igrače van Bosne i Hercegovine koje ističu, ili su već i istekle sa novonastalom situacijom. Mislimo da bi ispravna, moralna i razumna odluka bilo okončanje Premijer lige BiH, rekli su nam iz FC Salines, trenutnog lidera na tabeli sa dva boda više od još uvijek aktuelnog prvaka FC Mostar SG nakon petnaest odigranih rundi.

Sa druge strane, u aktuelnom višestrukom prvaku BiH, mostarskom Starom Gradu, su da se prvenstvo završi i na terenu dokaže najbolja ekipa Bosne i Hercegovine. Mostarci smatraju da bi bilo nepravedno da izgube titulu na ovakav način, pogotovo zbog činjenice da bi sa tri pobjede do kraja ligaškog dijela prvenstva oni ponovo preuzeli prvo mjesto na tabeli Premijer lige.

- Mi smo da se nastavi i da završimo prvenstvo. Moglo bi se igrati tokom ljeta, ali sve zavisi. Čitali ste da bi prije 1. jula bilo zabranjeno igrati u Republici Srpskoj, i baš kao što to sputava fudbal da nastave sa takmičenjem, tako to sputava i nas.  E sad, ne znam, oni u N/FS BiH valjda najbolje znaju i oni bi trebali da to odrade po nekom svom stručnom mišljenju. Bilo bi suludo da se ugasi sve, da nema sporta, da nema dešavanja. Sve bi totalno propalo. Mislim da to nije pametno, bez obzira na okolnosti. Malo mi je i smiješno da se prekine prvenstvo. Prvaci smo BiH, bili smo jesenji prvaci Bosne i Hercegovine i onda smo tu na početku proljećnog dijela prvenstva kiksali, počeli smo da zaostajemo dva boda i sada treba da se proglasi neka druga ekipa. To po meni nema nikakvog smisla.  Nije realno prema nama koji smo predstavnici države 3-4 godine zaredom u Evropi i koji smo postavili veliku stepenicu u futsalu, preokret. Senzaciju smo napravili i to ne bi stvarno bilo pošteno prema nama. Tri kola su do kraja, nama Salines dolazi i ako mi tu pobijedimo mi smo prvi. Ne možemo mi reći ni da je kraj prvenstva nakon 18 kola sasvim ok. Šest ekipa ulazi u play off, svaka može biti prvak. I ja sam da se igra play off, pa da ko je najbolji osvoji titulu na terenu. To je najpoštenije, a ne nešto sa strana da se uzima. Pa ako ćemo mi biti drugi, bićemo to je realno. Mi smo za sve opcije, samo neka se igra, rečeno nam je iz FC Mostar SG.

Pomoćnik selektora u seniorskoj reprezentaciji BiH, i novi selektor ženske reprezentacije BiH, Nijaz Mulahmetović, ujedno i trener trećeplasiranog Centra, ističe da bi volio da se prvenstvo nastavi, ali da polako gubi optimizam kada je u pitanju nastavak sezone.

- Od kako je prekinuto prvenstvo mišljenja sam da je najpoštenije sve riješiti na parketu. Mada, kako vrijeme prolazi sve sam manje optimista da će se to desiti. Sada je već izvjesno da se prvenstvo ne može završiti u predviđenom formatu i biće teško pronaći format u kojem bi svi bili zadovoljni. Nadam se da ćemo zajedno naći najbolje rješenje. Bez obzira na konačnu odluku koja bude, futsal je već sada puno izgubio, i polako trebamo da se okrenemo narednoj sezoni i pokušati posljedice svesti na minimum, rekao je za naš portal Nijaz Mulahmetović.

Dugogodišnji reprezentativac Bosne i Hercegovine i futsal internacionalac, a sada trener u MNK Brotnjo, Tomislav Bevanda, smatra da ako se prvenstvo ne može nastaviti po planiranom, moglo bi se razmisliti o nekom prilagođenom sistemu poput turnira u jednom gradu za prvaka.

- Što se tiče mene osobno ja sam da se liga nastaviti, na ovaj ili onaj način. Mislim da je svako ko iskreno voli sport i takmičenje takvog mišljenja da se sezona nastavi na terenu, a ne van njega. Već sam i prije rekao da ako se prvenstvo ne može normalno nastaviti, a sve su veće šanse za to, onda postoje neke druge opcije poput završnog turnira u jednom gradu što se tiče borbe za prvaka. A što se tiče borbe za opstanak, tu iskreno nemam neku opciju koja bi zadovoljila svaki klub. Žao mi je što se ovo događa sada kada je futsal počeo jako puno napredovati. Sada postoje i određeni problemi oko organizacije u klubovima, prvenstvo mislim na finansije, sponzore i ostalo. Zato, moramo svi zajedno pronaći zajednički jezik kako bismo nastavili tamo gdje smo stali i iskreno se nadam da ćemo vrlo brzo moći ponovo uživati u futsalu, rekao nam je Tomislav Bevanda.

Petoplasirana Sloga iz Gornjeg Vakufa- Uskoplja, osvježenje Premijer lige ove sezone je ipak za prekid prvenstva.

- Jasno je da smo u klubu već duže vrijeme svi na pauzi, od stručnog štaba i igrača, pa do klupskih uposlenika. Sigurno da je zdravlje igrača najbitnije i da trebamo gledati da iz ovoga prije svega izađemo svi zdravo, a futsala i utakmica će biti i kasnije. Mislimo da u ovoj situaciji zaista nismo u mogućnosti nastaviti prvenstvo, prije svega trenažni proces je stao prije dva mjeseca, iako naši igrači rade kući individualno. Međutim, dosta vremena je uzela ova sva situacija oko pandemije i mislimo da nema smisla nastavljati bilo kakav vid takmičenja. Što se tiče samih dvorana, znamo da ih je većina iskorištena za izolatorij, kako kod nas, tako mislim i u većini drugih gradova. Tako da i dogovorimo nastavak prvenstva, dosta klubova sada ne bi imalo gdje trenirati. A opet, samo igranje u dvoranama ljeti mislim da nema smisla. Sada je sve na Savezu i UEFA, a kako smo informisani čekaju se upute UEFA kako dalje. Sigurni smo da će krovna kuća našeg fudbala donijeti najbolju odluku za Premijer ligu i mi ćemo je podržati ma kakva god bila, rekao nam je generalni sekretar MNK Sloga, Bećir Begović.

Za prekid su i u šestoplasiranoj Kaskadi iz Gračanice, koja bi u slučaju eventualnog nastavka sezone imala jako lijepu šansu da se nađe na kraju u play offu.

- Mislim da ova sezona ne bi trebala da se nastavi jer niko ne trenira, a drugo finansijska situacija će biti jako teška i ako se nastavi. Kada bismo nastavljali onda bi Savez trebao da preuzme sve troškove oko utakmica. Tako, najbolje je ovu sezonu prekinut, ali istovremeno i sačuvati ekipe u ligi, te proširiti ligu na 12 ekipa. Što se tiče borbe za prvaka, mislim da bi najpoštenije bilo da Salines i Mostar SG odigraju neki play off za prvaka na dvije dobijene utakmice i da Tuzlaci imaju neku prednost domaćeg terena. Ne vidim smisao nastavljanja ako nemamo ni navijače na tribinama. Mislim da se i futsal igra baš zbog navijača i da ih je u što većem broju na tribinama, kazao nam je trener MNK Kaskada, Ferik Dizdarević.

Na sedmom mjestu pred prekid prvenstva našao se HFC Zrinjski. Iako otpisan od mnogih pred početak sezone Plemići su se hrabrom igrom predstavili javnosti i iako znatno desetkovani stigli na korak od opstanka u premijerligaškom društvu. Prvi čovjek Plemića, Zdravo Čagalj, kaže nam da bi oni igrali, ali čak i da bi se moglo razmisliti o nekim modifikovanim verzijama takmičenja za kraj sezone.

- Epidemiolozi se protive nastavku u dvorani, i mi od njih zavisimo. Mi smo da se igra, što se tiče nas. Mada, liga je već odlučena manje-više. Ja sam predlagao i na konferenciji da pošto je izvjesno da će prvak biti ili Mostar SG ili Salines, oni su najviše i uložili, najkvalitetnije su ekipe, neka oni odigraju između sebe za prvaka, pa može i u nekom skraćenom formatu play offa. Ali, šta će biti, kako će biti, vidjećemo.  Dvorane bi tokom ljeta bile sigurno problem, ali ne može biti jednostranog donošenja odluke. Moramo sačekati i da vidimo kako će UEFA to sve da reguliše. A i kod nas, ne pita se Savez mnogo toga. Moramo sačekati vlast, struku i džaba ako bismo mi htjeli da igramo, ako oni kažu ne može. I šta god da se odluči, mislim da pravde neće biti, neko će biti oštećen. Evo primjer recimo Policajca iz Banja Luke, koji će zasigurno biti oštećen ako ne bi bilo nekog ulaska u Premijer ligu, a ljudi obezbijedili i prije koronavirusa plasman u nju. To definitivno ne bi bilo ok. Mi smo u Zrinjskom i protiv proširenja lige, odmah da se zna. Mi smo futsal doveli na 10 klubova, i kakvu god odluku da donese N/FS BiH, taman bili i mi u tom slučaju klub koji će ispasti, 10 klubova je 10 klubova i to ne treba mijenjati, rekao nam je Zdravko Čagalj.

Borba za opstanak predstoji i Seljaku. Selektor bh. reprezentacije, Ivo Krezo, nam kaže da su u klubu svi za nastavak prvenstva, ali da se mora povesti računa o igračima, ali i o svim ostalim akterima utakmice.

- Po meni je teško izvodivo nastaviti sada prvenstvo prema planu koji je utvrđen na početku sezone, u dvoranama je vruće, veliki broj ih je pretvoren u izolatorije u slučaju da dođe do većeg broja slučajeva zaraženih koronavirusom. Ne znam, čovjek ne može biti pametan. Ja se nadam da će Savez naći rješenje, ili da će ubrzati ritam da igramo stalno srijeda-nedjelja, ili će se smanjiti broj utakmica, da ne bude play off u obimu u kojem je planiran. Bićemo pametniji u narednih nekoliko dana, imaćemo i novu video konferenciju, pa ćemo vidjeti. Što se tiče našeg stava u klubu, mi smo da se prvak nađe na terenu. Ali, nezahvalno je izložiti igrače nekom riziku. Moramo misliti i na to. Trebalo bi nam i barem nekih petnaestak dana za neke mini pripreme, da igrači donekle budu spremni. Imamo i probleme sa igračima sa strane. Šta će klubovi sa igračima koji su otišli kućama tokom ove pauze, hoće li se moći vratiti, trenirati, igrati utakmice. Sve je to nešto što utiče. Mi možemo reći mi smo za nastavak i to je to. Ali, moramo biti pametni, moramo misliti na igrače. Evo rekli smo neće biti publike na tribinama, ali misli li iko na igrače, ne trebaju oni da budu topovsko meso. Isto tako moramo misliti na sve ostalo, na trenere, predstavnike klubova, sudije, delegate, sve. Mi jesmo da se na terenu sve rješava, a N/FS BiH će vjerujem odlučiti šta je najbolje, rekao nam je Ivo Krezo.

Prvi čovjek Belog Anđela, Zoran Petrović, ističe da bi da se on pita zaustavio sva takmičenja dok god postoji i jedan zaraženi u BiH. Dodaje da bi on nastavio prvenstvo samo ako će Savez potpisati sa igračima i predsjednicima klubova da će, u slučaju zaraze pojedinih igrača, oni odgovarati za to i snositi troškove.

- Ja imam jedno loše iskustvo, možda ne bismo trebali da poredimo devedesete i ovo, ali tako je. Ja, sve dok postoji i jedan jedini bolesnik ja ne bih ničije dijete vodio nigdje na utakmicu. Nebitno da li ćemo ispasti ili ne, a mi smo 90% kandidati za ispadanje. Imaju tri kola do kraja, tu je Tango, tu je Seljak i mi. Jedno kolo sve može promijeniti. Ako oni donesu odluku da se nastavi, nije sporno, nastavićemo. Oni nas svakako ništa ne pitaju, oni donose odluku kakvu hoće. Ali ja ne želim ni za šta da odgovaram kasnije. Savez onda treba da potpiše sa svim igračima ugovor, izjavu, ako se bilo šta desi, da će Savez snositi odgovornost i  sve troškove i liječenja i daljeg života i sve. Mene iskreno ne interesuje mnogo šta će odlučiti, ako odluče da igramo, odigraćemo ta tri kola što su ostala, ali uz garancije. Nezgodno je stvarno, rekao nam je Zoran Petrović.

Fenjer premijerligaške tabele drži KMF Tango, a trener premijerligaša Istočnog Sarajeva i pomoćnik u futsal reprezentaciji BiH, Mirko Čampara, takođe govori da bi najbolje bilo da se sve riješi na parketu.

- Mi smo svakako da se to sve riješi na parketu. Kao neko ko je vezan i za reprezentaciju smatram da će naš nacionalni tim imati ogromnih problema ukoliko se prvenstvo prekine. Kada budemo donosili odluku moramo osim lige voditi brigu i o reprezentaciji. Sigurno da bi nastavak prvenstva donekle umanjio novonastalu štetu koje će sigurno biti. Opet, kao trener KMF Tango isto bih volio da se nastavi i da pokušamo na terenu izboriti opstanak. Teoretski imamo još uvijek mogućnost, u borbi smo za opstanak i ne bi bilo dobro da izgubimo svaku šansu za opstanak bez borbe. Savez treba da sagleda sve aspekte, šta dobijamo, šta gubimo, pa neka donesu najbolju odluku, rekao je Mirko Čampara trener KMF Tango.

Osim što je prekinuta Premijer liga, prekinut je i Kup Bosne i Hercegovine. Što se tiče entitetskih liga, Nogometni savez Federacije BiH nije donio nikakvu odluku još uvijek, dok je Prva liga Republike Srpske prekinuta, a KMF Policajac iz Banja Luke je i prije pandemije koronavirusa zvanično obezbijedio titulu prvaka i plasman u Premijer ligu.


Zrinjski 2 : 2 Tango
Beli anđeo 3 : 4 Seljak
Salines 6 : 3 Sloga
Centar 3 : 4 Brotnjo
Mostar SG 5 : 2 Kaskada
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Salines 15 12 2 1 38
2 Mostar SG 15 11 3 1 36
3 Centar 15 9 2 4 29
4 Brotnjo 15 8 2 5 26
5 Sloga 15 4 6 5 18
6 Kaskada 15 5 2 8 17
7 Zrinjski 15 4 3 8 15
8 Seljak 15 3 3 9 12
9 Beli anđeo 15 2 4 9 10
10 Tango 15 2 3 10 9