XS
SM
MD
LG

Milena Nikolić: U Leverkuzenu su uslovi fantastični, osjećam se kao kod kuče

Milena Nikolić

Vjerujte, od kada pratim ženski fudbal na našim prostorima, imao sam toliku želju da upoznam Milenu Nikolić i da je vidim. Svi pričaju o njoj najljepše stvari, a danas sam se uvjerio da je to živa istina.

Ustao sam rano ujutro i samo sam čekao kada će da dođe 17:00 časova kada smo tačno bili i dogovorili taj razgovor. Osjetio sam onu neku nervozu u stomaku, kao da vam neki leptirići šaraju po tijelu, valjda je to od nestrpljenja da dođe taj razgovor.

Iz četerdesetominutnog razgovora sam zaključio zapravo ko je ona, divna osoba, veliki sportista i profesionalac. Hej, pa ne pričam sa bilo kim, pričam sa najboljom golgeterkom Lige šampiona prije šest godina!

Gledao sam tokom dana njenu statistiku u Bundesligi i komentarisao, pa čovječe od 11 golova, daš pet i u šest učestvuješ. Ne, ne zezam se. Svi koji je poznaju znaju šta pričam. Teška je ona artiljerija iz Trebinja. Rešeta mreže kako hoće i baš alal ti vera, Milena!

Milena Nikolić govorila je za www.sportdc.net iz Leverkuzena. 

- Trenutno smo počeli da treniramo dva puta sedmično u parovima, a ostalo slobodno vrijeme dobijamo individualne planove kao i ranije što je bilo u vrijeme ove situacije. Svaki dan trčanje, vježbe snage i tako neke stvari po programu koji klub pošalje. Trenutno smo samo u parovima, jer moramo da odradimo 2 ili 3 negativna testa na koronu da bi mogli da počnemo sa većim grupama. Ja se nadam već od sljedeće sedmice da će tako da bude, s obzirom da planiraju da nam se liga nastavi 29. maja. Malo imamo vremena za pripremu, ali moramo šta da radimo. Direktor fudbalskog saveza Njemačke je odobrio, ali se još uvijek čeka zeleno svijetlo Njemačke države. S obzirom da muškaci već kreću sa ligom, pa mislim da ćemo i mi. 

Kako je došlo do saradnje između Leverkuzena i tebe?

- Pa moram da kažem da u početku Leverkuzen mi nije bio toliko interesantan, jer je tek ušao u ligu i borio se za opstanak. Bila sam u kontaktu sa igračicom Ivanom Rudelić koja igra za reprezentaciju Hrvatske i znamo se od ranije. Na neki način mi je ona preporučila taj klub, uslovi su fenomenalni, onda sam preko svoje menadžerke stupila u kontakt sa njima. Htijeli su da klub dovedu, za početak igračice sa strane i da osiguraju opstanak, što se tiče bar ove sezone. Imaju viziju neku da klub napreduje. Super sam se uklopila u ekipu od samog početka i stvarno sam prezadovoljan, kaže Milena Nikolić.

- Leverkuzen je dosta veći grad u odnosu na Sand to je neka razlika u životnom smislu, a s obzirom da sam u Sandu završila fakultet odlučila sam na neki stepenik više da pokušam da se iskusim u radnom iskustvu mimo fudbala. Tako da sam sa klubom pričala da počnem da radim i pomogli su mi da nađem posao. Trenutno radim u fan šopu od našeg kluba, tako da je to na neki način novo iskustvo za mene. Naučila sam neke nove stvari, upoznala nove prijatelje i stvarno sam zadovoljna.

Desetka Bajer Leverkuzena

Da li je Njemačka liga među najkvalitetnijim ligama u Evropi?

- Pa znate kako, ženski fudbal generalno u Evropi i svijetu napreduje, mislim da je bila možda prije pet godina najbolja liga Njemačka i Sjedinjene Američke Države. Danas su na neki način i Španija, Italija, Francuska dosta počeli da ulažu u ženski fudbal i mislim da će uskoro i oni napredovati i da će to biti sve tip top. Ali naravno da je i Njemačka liga kvalitetna u to nema sumnje. Samim tim kvalitet ženskog fudbala u Evropi će napredovati.

Protiv koje ekipe ti je najteže igrati u bundesligi, a da to nije Volsburg?

- Po meni trenutno to su Bajern Minhen i Hofenhajm. Hofenhajm igra jako lijep fudbal ove sezone, a čak su oni i pobjedili Bajern i čini mi se da su tu jako blizu što se tiče tabele po broju osvojenih bodova. Ali recimo te dvije ekipe da su onako trenutno možda i najteži protivnik, pored naravno Volfsburga koji je neprikosnoven što se tiče prvenstva. 

Koliko si ti zadovoljna prvom polusezonom Bajer Leverkuzena?

- Ajde da kažem s obzirom da su prošle godine bili baš, baš u zoni ispadanja, na neki način zadovoljna sam. Mislim da ova ekipa koja je mlada i talentovana može dosta toga. Imali smo dosta oscilacija, dešavalo nam se da pobjedimo jedan Bajern u Minhenu, a takođe nam se dešavalo da izgubimo bodove od Kelna i Duizburga gdje smo na neki način baš tu trebali da osvojimo bodove. Ekipa ide izlaznom putanjom, to je sigurno. Imamo još šest utakmica do kraja i nadam se da ćemo ostvariti naš cilj, a to je osmo mjesto i opstanak u ligi.

Koliko si ti zadovoljna svojim partijama u toku ove sezone?

- Pa mogu da kažem da sam zadovoljna, koliko sam imala mogućnosti, ali naravano da može uvijek bolje. Kada statistički gledamo mi smo dali čini mi se 11 golova i u svih 11 sam ja učestvovala, što se tiče te neke ofanzivne strane gledanja. U suštini sam zadovoljna, odigrala sam gotovo sve utakmice tako da, ali naravno trudiću se da to bude sve bolje i bolje. 

Da li je u Njemačkoj popraćen ženski fudbal?

- Nema sada nešto mnogo publike, ali za razliku koliko je dole u Bosni i Hercegovini, generalno kod nas jeste više publike. Što se tiče popraćenosti nije na visokom nivou, jedino neke derbi utakmice ili kao što je finale Kupa Njemačke gdje bude i po 20.000 ljudi. Ostale utakmice, bude prosjećno 1000 ili 2000 ljudi. Mi smo stigli do četvrtfinala Kupa i igraćemo protiv Hofenhajma trećeg juna. 

Malo da se bacimo na reprezentaciju, ti kao kapiten selekcije Bosne i Hercegovine, kakvo je tvoje viđenje dosadašnji kvalifikacija za Euro 2022. godine?

- Mogu da kažem da je ovo sigurno jedan od najboljih rezultata reprezentacije od kada ja igram, a mislim da je i najbolji u istoriji. Prezadovoljan sam, jer opet nije mala stvar osvojiti 15 bodova u sedam odigranih utakmica. Tako da nama se to još nije desilo i presrećene smo i mislim da ženska A reprezentacija ide uzlaznom putanjom. Sad smo napravili veliki korak, ostale su nam još tri utakmice koje su stvarno teške. Domaćini smo Italiji i Danskoj, gostujemo u Gruziji pa ćemo vidjeti, devet bodova je u igri i sve je moguće. Nadam se jednom mjestu od ta dva moguća, tako da svi mi moramo da težimo prema svojim ciljevima. Ove bodove mislim da smo stvarno zaslužili i da su djevojke dale sve od sebe. 

Kako ti se čine naši ženski klubovi u Ligi šampiona?

- Generalno ženski fudbal kod nas na našim prostorima na Balkanu počinje da se sve više prati. Sve više se ulaže i samim tim i kvalitet ide uzlaznom putanjom što mene raduje, a svi rezultati naši klubovi u Ligi šampiona su dobri. Mislim da smo mi na našim prostorima talentovani za sve sportove, pa i za ženski fudbal. Moj najljepši osjećaj u Ligi šampiona je bio do sada kada sam bila najbolji strijelac tog takmičenja, gdje sam dala 10 golova u kvalifikacijama i 1 gol u šesnaestini finala protiv Rusijanke, to je stvarno bilo nevjerovatno i prelijepo iskustvo za mene.

Mišljenje o ženskoj regionalnoj ligi?

- Mislim da će to jako, jako puno da doprinese razvoju ženskog fudbala u našem regionu. U svakoj ligi postoji eventualno dva ili tri kluba koji se bore za prvaka države. Tako da mislim da će to donijeti dosta kvalitetnijih utakmica i samim tim ženski fudbal će se još više razvijati. Klubovi sa naših prostora će moći da pariraju nekim većim klubovima u Ligi šampiona.

Za kraj imaš li ti neku preporuku za još brži razvoj ženskog fudbala u BiH, ali i u reigonu?

- Naravno tu je i najviše idu ulaganja i uslova u koje djevojke treniraju. Samim tim mislim da jedan dio djevojaka koji želi da se bave fudbalom, trebaju da se posvete sebi i da treniraju, da rade individualno na sebi. Moraju djevojke da budu uporne i da dolaze na treninge kako bi samim tim i one napredovale, a uopšteno i ženski fudbal.


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6