XS
SM
MD
LG

Srpčanka sa FIFA znakom

Slađana Jovičić

Republika Srpska je dobila još jednog ženskog fudbalskog sudiju sa FIFA znakom, ali pod zastavom Slovenije. Srpčanka Slađana Jovičić (34) ostvarila je svoje sne i postala je internacionalni arbitar. Poreklom je iz Gornjih Kladara, a već deceniju živi i radi u slovenačkom Kopru, dok se suđenjem bavi punih petnaest godina.
Od malih nogu voli sport, fudbal pogotovo, odrastala je sa dječacima u kraju s kojima je igrala fudbal. Uz starijeg brata uvek je između fudbalske lopte i izlazaka u provod s vršnjakinjama birala ovo prvo. Ko kaže da se upornost ne isplati?
-Još kao devojčica gledala sam samo u brata i nastojala sam da radim isto što i ono. Fudbal nam je bio glavna zanimacija, i on je bio krenuo u sudije, ali je brzo odustao. Ja sam bila istrajna u svojim namerama i ostvarenju želja, iako je bilo mnogo prepreka. Kada sam postala punoletna prijavila sam se na kurs koji je organizovao Dragan Marić, legendarni sudija iz Srpca, danas kontrolor na Premijer ligi BiH. Tako je počelo – istakla je Slađana Jovičić.
Počela je da sudi mali fudbal sa starijim kolegama, pa zatim dečje lige, a onda je usledio veći izazov, područne i regionalne lige u Republici Srpskoj, vrlo brzo je došla do zvanja republičkog sudije. Strpljenje, naporan rad i trud su se isplatili Slađani.
-Dosanjala sam svoj dugogodišnji san, FIFA znak je bio moj cilj i sve sam podredila tome. Pored mene još pet ženskih sudija ima internacionalno zvanje i to je prava privilegija. Sada imam pravo da sudim i međunarodne utakmice što je veliki izazov, ali ujedno i iskustvo, odnosno obaveza. Doduše, kao pomoćni sudija i jedva čekam da sve ovo prođe oko koronavirusa, da dobijem prvu utakmicu u inostranstvu – dodala je Slađana Jovičić.
Već je imala priliku da deli pravdu na prijateljskoj međunarodnoj utakmici između ženskih selekcija Irana i SAD, zemalja čiji odnosi baš nisu na zavidnom nivou.
-Bilo je to veliki iskustvo za mene, sve je bilo u najboljem redu. Stalno nastojim da se nadograđujem, proširujem svoje znanje. Često sam učesnik raznih seminara na kojima predavanja drže vrhunski stručnjaci. Mnogo sam naučila od Aleksandre Česen i Tanje Subotić koje su cenjene u sudijskom svetu i one imaju licencu FIFA. Imam i tu čast da je predsednik našeg Društva u Kopru, najbolji sudija sveta za prošlu godinu Damir Skomina i često slušam njegova predavanja, a u svakom trenutku mu se mogu obratiti za savet i uvek, svima nama, stoji na raspolaganju – istakla je Slađana.
Nakon što je stupila u brak prestala je da sudi, pauza je trajala oko dve godine. Vratila se sa još većom željom za uspehom.
-Bio je to period pomešanih emocija. Nakon svih zvanja dobijenih od Fudbalskog saveza Republike Srpske stigla sam u Sloveniju, gledala utakmice na TV ekranima i suze su sam tekle, jer sam mislila da je suđenje moja prošlost. Onda je muž Darko rekao da kontaktiram Udruženje fudbalskih sudija u Kopru, što sam i učinila. Prihvatili su me kao svoju, ali morala sam da krenem ponovo ispočetka, od najnižih liga. U FS Slovenije mi nisu priznali republički ispit za sudiju. Međutim, bila sam dovoljno uporna da počnem sve nanovo i evo uspela, sa velikim zadovoljstvom – rekla je na kraju Slađana Jovičić, sudija sa FIFA znakom rodom iz Republike Srpske.

Sportski žurnal