XS
SM
MD
LG

Vuković: Srpski klupski rukomet je pao nisko

Čuveni bivši rukometaš i selektor reprezentacije Srbije i aktuelni trener šabačke "Metaloplastike"  Veselin Vuković istakao je u intervjuu za Sportklub da je protiv stranca na klupi Srbije i da će srpski klupski rukomet teško naći način da se izdigne.

Čovjek koji kao igrač ima zlatnu olimpijsku medalju i dvaput je sa „Metaloplastikom“ bio prvak Evrope, a kao selektor je donio zadnju medalju Srbiji sa velikih takmičenja, smatra da je najveći problem stranog selektora to što ne govori srpski jezik.

Moj stav je odavno poznat. Smatram da Srbija ne smije da ima stranog selektora. Nisam rasista ni šovinista, ali je moj stav je da Srbija na klupi ne smije da ima čovjeka koji ne govori srpski jezik. Nemam problem da to bude Hrvat, Bosanac, Crnogorac, Makedonac ili bilo ko drugi ko govori srpski jezik. Razlog je prost. Za stranog trenera top klase savez vjerovatno nema novca. Svi ovi treneri koji su bili u opticaju, uz svo dužno poštovanje, u ovakvim selekcijama gde više nema vrhunskih igrača i velikog izbora kvalitetnih igrača, moraju mnogo da rade na grupi, motivaciji i na nekim stvarima koje su tim ljudima daleke. Nemoguće je da to uradi dobro koliko god da dobro govori engleski, a mislim da ne govori, pošto nisam upoznao nijednog Španca da dobro govori engleski. Mnogi naši igrači ne pričaju engleski i komunikacija će biti ozbiljan problem. Ako bude išlo preko prevodioca to je mnogo komplikovano. Da smo angažovali nekoga od top inostranih trenera, koji bi imao mogućnost da prenese svoje ideje, prihvatio bih, ali ovo su polovična rešenja, koja samo zamazuju nešto što je prljavo, ali odmah posle prve kiše prljavština ostaje," kaže Vuković za Sport Klub.

Vuković takođe smatra da će se klupski rukomet u Srbiji teško vratiti na staze stare slave, iako je od predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidara Maljkovića dobio obećanje da će i rukomet doći na red što se tiče ulaganja.

"Mislim da smo na svim nivoima pali izuzetno nisko i stvarno više nisam siguran koji su načini da se podignemo. Mislim da smo 29. liga u Evropi, a prije deset godina bili smo jedanaesti. To je nešto što na svim nivoima smeta, a najviše smeta to što o ligi i takmičenju odlučuju ljudi koji više nemaju nikakvu bazu u rukometu, ne predstavljaju nikoga osim mašineriju za glasanje u skupštini Rukometnog saveza Srbije” – kazao je Vuković i dodaje – “Ideja je da se uz pomoć Olimpijskog komiteta obezbijede ugovori koji bi bili izjednačeni ili približni onome što naši igrači zarađuju u inostranstvu. Sada je vaterpolo na redu, odbojka je na klupskom nivou već dobila mnoge povlastice, a imam obećanje Maljkovića, s kojim se dugo poznajem, da će i rukomet da dođe na red. To je jedini način u ovom trenutku da zainteresujemo nove sponzore, nove klince i publiku da podignemo ligu na nivo koji će biti interesantan i televizijama i sponzorima.