XS
SM
MD
LG

Odlazak Miljana Mrdakovića, sjajnog golgetera i globtrotera

Domaći fudbalski svet potresla je jučerašnja vest. Miljan Mrdaković, nekadašnji omladinski, mladi i olimpijski reprezentativac Jugoslavije, izvršio je samoubistvo u svom stanu u centru Beograda, gde je živeo sa devojkom

 Prema izvorima sa lica mesta Mrdaković je seo na krevet i uz reči „ne mogu više” uzeo pištolj i pucao sebi u glavu.

Miljanova devojka je pobegle iz stana i pozvala policiju. Organi reda su po dolasku u stan zatekli beživotno telo ne tako davno uspešnog napadača OFK Beograda, Vojvodine i više inostranih klubova.

Miljan Mrdaković je rođen 6. maja 1982. u Nišu. U mlađim selekcijama Radničkog trenirao je dve godine, da bi se 1995. preselio u Partizan.

Iz Humske je već sa 16 godina zapažen od inostranih skauta, pa je potpisao za Anderleht. U belgijskom velikanu nije dobio šansu u prvom timu, igrao je samo za omladinski tim.

Klub iz Brisela ga je početkom 2002. pozajmio Alstu. Za šest meseci odigrao je tri utakmice i napravio odličan potez dolaskom u OFK Beograd.

Mrdaković je zablistao u dresu Romantičara, na 32 meča postigao je 20 golova i bio treći strelac Prve lige iza Zvonimira Vukića i Mihajla Pjanovića.

Sjajna sezona na Staroj Karaburmi vratila je Miljana u Belgiju. U Gentu je imao mnogo bolji status nego u Anderlehtu, četiri puta je zatresao mrežu na 22 susreta.

Usledio je povratak u OFK Beograd na pola godine, a zatim je isti period proveo u Salcburgu.

Naredna Miljanova destinacija bila je Ukrajina, tačnije Metalist iz Harkova, na 27 utakmica postigao je sedam golova. Bio je to period kad se Mrdaković zadržavao u klubovima samo po jednu sezonu.

Sledeću je proveo u Makabiju iz Tel Aviva (29-7), zatim je igrao za Gimaraeš (27-6), Šangdong (18-8). U Apolonu iz Limasola je ostvario izvanredan učinak – 21 pogodak na 31 meču. Pozajmicu u Etnikos iskoristio je da postigne osam golova na 14 utakmica.

Na Kipru je ostao još 12 meseci, nosio je dres AEK-a iz Larnake (18-7). Posle pola godine u Đijangsuu (5-1) vratio se na Rajsko ostrvo i postao član Enozisa (15-7). Odatle se preselio u obližnju Grčku, tačnije Veriju (13-5).

Kao već poznati avanturista Miljan je 2014. otišao u singapurski Tampines (25-11). Brzo se, 2015. vratio u zemlju Helena i posle samo tri meča sa Levadijakos odlučio da prihvati ponudu Vojvodine.

I od Novosađana se brzo oprostio. Kvalifikacije za Ligu Evrope počeo je kao prvi napadač, ali je blistava igra Ognjena Ožegovića protiv Sampdorije (4:0) presudila da Mrdaković napusti „Karađorđe” posle šest meseci i samo šest utakmica.

Poslednjih godinu dana karijere (2016-17) proveo je u tri kluba, za grčki Agrotikos odigrao je pet, za Rad nijednu i na kraju za OFK Beograd pet utakmica.

Miljan je odigrao sva tri meča za olimpijsku reprezentaciju Srbije na Igrama 2008. u Pekingu, pod komandom palicom Miroslava Đukića. Postigao je gol u porazu od Obale Slonovače (1:3).

Uz golmana Vladimira Stojkovića i Aleksandra Živkovića Mrdaković je bio treći stariji igrač od 23 godine. Bio je među A reprezentativcima za turneju po Australiji i Okeaniji 2011, ali nije dobio šansu da debituje.

Ljubav prema fudbalu Miljan je preneo je na sina Uroša, rođenog 2004. Mlađi Mrdaković igra za kadete niškog Radničkog, na meti je Crvene zvezde i Partizana.

Kroz dalju karijeru Uroš će morati da se, na žalost, probija bez oca, koji nije krio da je ponosan na njega.