XS
SM
MD
LG

Prekinuta sva odbojkaška takmičenja Republike Srpske

Upravni odbor OS RS na 13. (telefonskoj) sjednici donio je odluke o načinu završetka stalnih takmičenja u OS RS u takmičarskoj 2019/2020. godini.

Prvenstvo u Prvoj ženskoj ligi završava se prihvatanjem trenutnog plasmana na tabeli kao konačan poredak na osnovu član 4. stav 3. Propozicija takmičenja. ŽOK „Jahorina“ je prvak Republike Srpske u ženskoj konkurenciji. Ovako je odlučeno zbog nemogućnosti da se takmičenje odigra do kraja juna u trenutnim uslovima, a ispunjeni su sportski standardi za ovakvu odluku (odigrano preko 70 % utakmica i svi klubovi odigrali isti broj utakmica).

Prvenstvo u Prvoj muškoj ligi završava se prihvatanjem plasmana na tabeli iz ligaškog takmičenja konačnim poretkom na osnovu člana 4. stav 3. Propozicija takmičenja. OK „Ljubinje Bankom“ je prvak Republike Srpske u muškoj konkurenciji. Donošenje ovakve odluke u uslovima u kojima je započeto takmičenje u play-off bilo je upitno jer na osnovu započetog takmičenja na taj način nije bilo moguće odlučiti. Odluka je donešena zahvaljujući tome što su se svi klubovi uključeni u takmičenje u Prvoj muškoj ligi izjasnili da su za to da se takmičenje završi na osnovu ligaškog dijela navodeći činjenicu da su i u ligaškom dijelu i u play-off učesnici isti klubovi. Da nije bilo tako jedinstvenog stava klubova Odluku ne bi bilo moguće donijeti.

Nastavak takmičenja nakon isteka juna mjeseca nije moguć, jer najkasnije do 30. juna dužni smo prijaviti Odbojkaškom savezu BiH klubove koji su se kvalifikovali za takmičenje u Premijer ligi BiH u narednoj takmičarskoj sezoni.

Popuna prvih liga obaviće se u skladu sa Propozicijama takmičenja nakon što bude poznato koji klubovi ispadaju iz Premijer lige BiH i koji klubovi iz Druge ženske lige OS RS ostvare plasman i ulazak u Prvu ligu.

Prvenstvo u drugim ženskim ligama nastaviće se krajem avgusta i odigrati do druge polovine septembra. Obzirom da se klubovi takmiče u četiri grupe do završetka takmičenja proglašenjem konačne tabele nije bilo moguće. Bez nastavka takmičenja nije moguće doći do kluba koji će se plasirati u Prvu ligu, niti ispuniti ostale uslove iz Propozicija. Svi klubovi koji se takmiče u drugim ligama prihvatili su ovakav način završetka takmičenja.

Završetak takmičenja u mlađim kategorijama igraće se u septembru ove godine. Takmičenje u konkurenciji pionirki nastaviće se četvrtim kolom drugog kruga ligaškog takmičenja, a nakon toga finalni turnir. U konkurenciji juniora/ki, kadeta/kinja i pionira završeno je takmičenje do finalnih turnira. Pravo nastupa u takmičenju imaju odbojkaši/ice istog godišta sa kojim su započeli takmičenje.

Takmičenje u KUP-u igraće se kao i do sada, po kalendaru takmičenja koji će biti uskoro usvojen i počeće od trećeg kruga (četvrtfinala), a obavezno će biti učešće klubova koji se takmiče u Premijer ligi BiH i po dva najbolja kluba iz Prve ženske  i Prve muške lige. Prethodne faze takmičenja koje su bile po Kalendaru takmičenja planirane za maj ove godine nije bilo moguće odigrati zbog poznatih razloga.

Poznato je nastojanje da se takmičenja nastave kada se za to stvore uslovi. Imajući u vidu stav nadležnih organa da će takmičenja biti moguća tek od 01. jula, a znajući iz iskustva da su temperature u julu jako visoke i ne pružaju mogućnost za normalno takmičenje, odlučeno je u saradnji sa klubovima na navedeni način. U pripremi za donošenje odluka osim klubova konsultovani su i iskusni stručnjaci. Cijeni se da je ovakav način završetka takmičenja ili nastavka najbolji mogući sa stanovišta zaštite zdravlja sportista i izbjegavanja troškova koje bi klubovi mogli teško finasirati (provođenje neophodnih priprema za nastavak takmičenja, a nastavak takmičenja zavisi od epidemiološke situacije).

Upravni odbor OS RS je odlučio da se zbog okolnosti nastalih pojavom virusa korona ove godine redovni prelazni rok produži za deset dana i trajaće od 01. do 20. jula.


Maglić 3 : 2 Drina
Gradiška 3 : 0 Crvena zvijezda
Mladost 0 : 3 Tempo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Tempo 10 8 2 24
2 Drina 10 8 2 24
3 Gradiška 10 6 4 19
4 Maglić 10 6 4 16
5 Crvena zvijezda 10 1 9 3
6 Mladost (-4) 10 1 9 0