XS
SM
MD
LG

Premijer liga BiH u futsalu još uvijek na čekanju

Komitet za futsal N/FS Bosne i Hercegovine održao je juče sastanak, a sa ciljem da se razmotri eventualni nastavak ili prekid sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine u futsalu.

U razgovoru za naš portal predsjednik Komiteta za futsal, Marko Brčić, nam kaže da je njihov stav da bi se na terenu trebao tražiti prvak, ali samo pod uslovom ukoliko to bude bilo moguće.

- Komitet je predlagačkog tipa, mi ne možemo donijeti odluke, već samo predložiti Izvršnom odboru, a oni donose konačne odluke, usvajaju, ne usvajaju ili modificiraju. Većinom, kada mi predložimo oni to uzmu u razmatranje, nije da nas stave na neki 'ignore'. Naš stav je, da ukoliko se pusti da se igra dvoranski sport, ukoliko uslovi to dozvole, da nastavimo sa ligom i da je završimo na parketu, rekao nam je Marko Brčić.

On je dodao da će gotovo izvjesno u slučaju nastavka prvenstva biti modifikacija u play offu, a dodao je i da će krajnji rok za završetak lige biti 5. avgust.

- Mi smo dobili informaciju da je UEFA poslala dopis da bi ženski nogomet trebao dostaviti svoje prijedloge za evropska takmičenja do 5. avgusta. Zvanično za futsal nismo dobili još ništa, ali ženski nogomet i futsal su uglavnom išli u paketu pa pretpostavljamo da je i sada to slučaj i da nam je to posljednji rok. Do tada bismo trebali sve završiti i dobiti putnika u Evropu. I nama dosta toga zavisi od Kriznog štaba Republike Srpske i da li će se tamo prije 1. jula moći igrati takmičarske utakmice. Čak i da krene teško će biti sve organizovati u punom formatu kako je planirano jer u tako kratkom roku imate play off koji se igra na dvije dobijene utakmice, a onda i finale koje se igra na tri dobijene utakmice. Mi smo jučer u razgovoru došli do zaključka da bi u punom formatu bilo gotovo nemoguće ispoštovati taj 5.8 kao posljednji rok, tako da bi u slučaju da se prvenstvo nastavi sigurno bilo nekih modifikacija u play offu.

Iako je ranije u razmatranje stavljena odluka da se juniorska Premijer liga BiH ne održi naredne godine kako je planirano, ona će biti ipak igrana. Da li će to biti u punom formatu ili u nekom skraćenom ostaje da se vidi, ali će svi premijerligaši morati formirati omladince.

- Definitivno, naredne sezone će ići U19 selekcija. Koji oblik i koji format, to ćemo vidjeti. Natjecanje će biti nekog oblika, da li standardnog oblika ili skraćenog, uglavnom krenuće. Svi premijerligaši će morati imati selekciju. Bilo je razmatranje ranije da se ona otkaže i pomjeri za još jednu sezonu njen početak, ali pošto je njeno odigravanje skupštinska odluka ona će se morati održati, samo je pitanje u kom formatu.

 

 


Zrinjski 2 : 2 Tango
Beli anđeo 3 : 4 Seljak
Salines 6 : 3 Sloga
Centar 3 : 4 Brotnjo
Mostar SG 5 : 2 Kaskada
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Salines 15 12 2 1 38
2 Mostar SG 15 11 3 1 36
3 Centar 15 9 2 4 29
4 Brotnjo 15 8 2 5 26
5 Sloga 15 4 6 5 18
6 Kaskada 15 5 2 8 17
7 Zrinjski 15 4 3 8 15
8 Seljak 15 3 3 9 12
9 Beli anđeo 15 2 4 9 10
10 Tango 15 2 3 10 9