XS
SM
MD
LG

Poslije 30 godina Evropa kup ponovo u BiH: Ravna planina spremna da ugosti evropske skijašice

Ski centar ''Ravna planina“ na Palama uvršten je ovog proljeća u kalendar svjetske skijaške federacije (FIS) kao mjesto gdje će se u januru 2021. godine voziti trka Evropa kupa. Biće to prvi put od 1991. godine da Bosna i Hercegovina bude domaćin jedne trke Evropa kupa, a ovaj put to će biti u dva slaloma u konkurenciji djevojaka.

U razgovoru za naš portal predsjednik Ski kluba ''Pale'' i šef testnih trka u januaru ove godine, Igor Šljuka, nam govori o uvrštavanju „Ravne planine“ u kalendar takmičenja Evropa kupa, kao i o tome šta slijedi u narednom periodu da se to i definitivno potvrdi.

- Mi smo imali test trku u januaru ove godine, gdje je bio međunarodni tehnički delegat. Nakon toga, on je dao svoj „riport“, izvještaj, da smo mi spremni i da možemo organizovati Evropa kup. Sada je to ušlo u zvanični kalendar kao prijedlog, a mi moramo ispuniti još neke stvari. Njihova komisija iz FIS-a će doći, šef iz Evropa kup boarda, vjerovatno u junu, i onda će pregledati sve što treba, smještajne kapacitete i da vidimo oko novca. Finansijska podrška svih nivoa vlasti, sponzora i ostalog. Dakle, skoro sve je završeno i sada je samo do nas i do finansijskih sredstava. Da kažem, 99% stvari je riješno i još samo ostaje novac. Iza kompletnog projekta stoji Ski centar ''Ravna planina“, firma „Majnex“ i Veljko Golijanin i oni su najviše i doprinjeli da smo mi na ovom nivou, rekao nam je Igor Šljuka.

Evropa kup je drugo najveće sezonsko takmičenje u FIS-ovom kalendaru, odmah ispod Svjetskog kupa.

-Evropa kup je viši nivo trka od FIS trka što smo do sada imali, a ispod Svjetskog kupa. On je između toga i da laički približimo naša naredna stepenica poslije ovoga bi moglo biti jedino ono što Hrvati imaju na Sljemenu, „Snježnu kraljicu“. Oni su Sljeme dobili nakon Evropa kupa.

Očekuje se dolazak 80-90 takmičarki koji će imati jednu mini turneju po Balkanu.

- Mi organizujemo sada samo slalom za žene, tako je dogovoreno. Došlo bi 80-90 takmičarki iz kompletne Evrope. Imaćemo dva slaloma, a onda je to vezano sa Skijaškim savezom Srbije i karavan se nastavlja na Kopaoniku odmah poslije nas.

Poslije gotovo 30 godina Evropa kup će ponovo doći na naše krajeve, a to je naplata svog truda kojeg su skijaški radnici uložili u posljednjih petnaestak godina.

-Ovo znači da se opet se vraća bh. skijanje na nivo Evrope. Shvataju nas ozbiljno. Ovim dolazi na naplatu sav naš trud u poslijednih petnaestak godina, opet smo se vratili na neki nivo samim ulaganjem u naše ski centre, Jahorinu, Bjelašnicu, Ravnu planinu. Kompletno ulaganje veže jedno drugo i mi bez nekih drugih stvari ne bismo imali ni ovakvo vještačko osnježavanje koje imamo. Naši takmičari će istovremeno imati priliku da se približe tom evropskom nivou, da vide kako oni to rade, a isto tako i naš kompletan sport, kao i turizam naravno, će imati velike koristi od sve te medijske propraćenosti.