XS
SM
MD
LG
02.06.2020 Direkt Portal

Nada hercegovačke atletike Igor Zelenović

Igor Zelenović

Nada hercegovačke atletike Igor Zelenović iz Avtovca kraj Gacka i u vreme izolacije vredno trenira za nastavak takmičenja. Biće jedan je od četiri mlada atletičara koja će na jesen našu zemlju predstavljati na Olimpijskim igrama mladih u Kini. Za nepunih godinu dana treniranja osvojio je državno prvenstvo, a skok u dalj produžio za jedan metar. Treneri kažu da je prirodni talenat.

Mladi atletičar sada trenira kod kuće- Igor Zelenović

Mada ima bogatu tradiciju atletskih talenata, u Gacku nikada nije postojao atletski klub. Stoga su, umesto u analima svetskih mitinga, imena šampiona u atletskim disciplinama završavala zapisana u izveštajima i reportažama sa nadmetanja na prazničnim narodnim saborima.

Posmatrajući to okom sportskog hroničara može se reći da je bezbroj atletskih talenata tako propalo ne doživevši svoju punu afirmaciju.

Onaj koji je uhvatio “poslednji voz” da uz pomoć stručnjaka “brusi” svoj dar je Igor Zelenović iz Avtovca nadomak Gacka.

Iako je predispozicije za kraljicu sportova primetio još njegov deda dok se kao dečak nadmetao sa drugovima, potvrdu je dobio tek kada je kao petnaestogodišnjak pobedio na Malim olimpijskim igrama u Trebinju.

"Zoran Vidaković (nastavnik fizičkog vaspitanja, prim. aut.) me je vodio, iznenadio sam i njega i sebe i porodicu, skočio sam prvi put 5,43 m. To mi je dalo veliki podstrek da nastavim. Odmah, naredne sedmice, bez i jednog treninga, išao sam na državno takmičenje gde sam osvojio dve medalje i shvatio sam koliko treba da se ozbljno bavim atletikom", kaže Igor.

Nakon ovih uspeha Igora pozivaju u trebinjski atletski klub “Leotar”.

Iz Gacka ga svaki drugi dan voze u 70-ak kilometara udaljeno Trebinje da bi obavio trening.

Ljubav prema atletici je tolika da za ovog odlučnog tinejdžera to nije bio neki napor.

"Bez podrške porodice ne bih mogao ovo da ostvarim. Školu nisam zapostavio, trudio sam se. Svi imamo dovoljno vremena samo ako ga potrošimo na prave stvari", objašnjava ovaj mladi sportista.

Vreme pandemije je uticalo i na dnevnu rutinu atletičara. Sada trenira kod kuće. Prednost je što imaju veliku okućnicu, pa su u pomoć pritekli malo opština, malo RiTE Gacko i poneki privrednik.

Iskopan je bazen, nasuti kubici peska, postavljena i uvaljana traka, kako bi Igor imao minimum uslova za treniranje.

"Što se tiče skoka u dalj, uslovi su dobri. Ali sve drugo, nije lako. Iz Trebinja smo posudili koplje, disk i kuglu, što će mi pomoći da održim kondiciju. Ova pandemija je uticala da se stadioni zatvore, jedino smo mi ovde nešto otvorili. Takmičenja su odgođena, ali mislim da će tokom leta biti takmičenja, biću spreman za tad. Fokusiran sam da što više održim formu, da što više napredujem i ostvarim što bolje rezultate. Za sad treniram jednom dnevno, ali ću videti tokom leta. U kontaktu sam sa trenerima, ne smem na svoju ruku da treniram. Nisam još odabrao disciplinu, to će se u skorije vreme iskristalisati. To će verovatno biti neki višeboj ili skok u dalj", priča Igor o svojim dilemama i ambicijama.

Kaže da je na državnom nivou konkurencija dobra, da ima veoma dobrih atletičara, ali da nema dilemu i da sebe za deset godina vidi kao šampiona.

"San mi je da učestvujem na Olimpijskim igrama,i nadam se da će mi se to ostvariti. Vredno ću raditi za to. Uvek se treba dosta boriti za medalju, nije je lako osvojiti. Trudim se da to ostvarim vrednim radom i treninzima. Uzor mi je Ivana Španović, naša proslavljena atletičarka koja je na našim prostorima podigla atletiku", priča ovaj odlučni dečak.

Treneri hvale njegovu predanost i veliku volju sa kojom odrađuje treninge. Za njih je to karakteristika svih uspešnih sportista. Igor Zelenović je, ipak, poseban. Za samo pola godine treniranja postigao je da se 14 puta popne na pobedničko postolje.

Za sada mu je lični rekord u skoku u dalj 6,35 m što je, kako kaže, super rezultat u njegovoj kategoriji. Odlučan je da nastavi sa treninzima, a nadu polaže i u novu dvoranu koja se gradi u Gacku.

Očekuje da će tada uslovi za treninge atletičara biti daleko bolji i sa nestrpljenjem čeka nastavak takmičenja.