XS
SM
MD
LG

Krunić uz Borac

Branislav Krunić

Bivši trener banjalučkog Borca Branislav Krunić čestitao crveno-plavima na plasmanu u Evropu poslije osam godina i poželio da naredne godine u Platonovu stigne makar jedan osvojeni pehar. Sudbina je umiješala prste u slučaj Branislava Krunića kao trenera Borca.

Nekadašnji fudbaler crveno-plavih vodio je s klupe banjalučki tim nepunih godinu dana i samo jedno kolo prije prekida izazvanog pandemijom korona virusa je smijenjen sa funkcije zbog serije loših rezultata u proljećnom dijelu sezone.

Dugokosom strategu, rođenom u Trebinju, presudila je eliminacija od Željezničara u četvrtfinalu Kupa Bosne i Hercegovine na Gradskom stadionu.

Pod njegovim trenerskom palicom, crveno-plavi su zabilježili 10 pobjeda u šampionatu BiH, šest remija i pet poraza - dva puta od Sarajeva na "Koševu" (1:0) i na Gradskom stadionu (0:2), te po jednom od Zrinjskog (4:0), Slobode (2:1) i Tuzle siti (2:1), sve u gostima.

U najmasovnijem takmičenju BiH, zabilježio je dvije ubjedljive pobjede nad Orašjem (0:4) i Zvijezdom 09 u Ugljeviku (0:6), prije posljednjeg poraza od izabranika Amara Osima, koji ga je i koštao posla u Platonovoj.

Ipak, svi bodovi koje je Borac stekao u prvenstvu koje je okončano za "zelenim stolom" odlukom Takmičarske komisije, koju je potvrdio Izrvšni odbor FS BiH, crveno-plavi su osvojili pod njegovim vođstvom.

"Drago mi je što je Borac poslije osam godina izborio poziciju koja vodi u evropska takmičenja i čestitam svim igračima i svima u klubu na ostvarenom rezultatu. I ja sam dao svoj doprinos tome, sve osim posljednjeg 22. kola sam bio dio banjalučke ekipe. I ponosan sam na uspjeh kluba. Bilo je tada i nekih teških, ali i mnogo lijepih trenutaka dok sam bio šef struke Borca", izjavio je Krunić na početku razgovora za MONDO.

Potom je kao u brzopoteznom šahu, "sumirao" tih skoro 12 mjeseci provedenih na Gradskom stadionu u Banjaluci.

"Kad smo krenuli u Premijer ligu BiH, bilo je sklapanje ekipe, dovođenje igrača, imali smo cilj da se primaknemo mjestu koje vodi u Evropu. Na početku nije baš počelo kako smo zamislili, neki rezultati nam nisu išli na ruku, a poslije je sve došlo na svoje mjesto. I igra i rezultati. Imali smo seriju od 10 utakmica bez poraza u prvenstvu i polusezonu okončali na diobi drugog mjesta sa Željezničarom", dodao je.

A onda, na početku proljećnog dijela šampionata, krenulo je nizbrdo...

"Nismo uspjeli u nastavku da odigramo na nivou na kojem smo svi očekivali i došlo je do razlaza, a potom ubrzo i do pandemije korona virusa, koji je izazvao prekid, što je bilo dovoljno da Borac ostane na mjestu koje u narednoj sezoni vodi u Evropu".

Krunić je kao sportista priznao da je volio da se sezona nastavila, ali je svjestan da zbog odluke ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, to nije bilo moguće sprovesti u praksi i da je doneseno jedino moguće rješenje.

"Naravno, uvijek ima onih koji su zadovoljni i onih koji nisu zadovoljni. Jasno je da mi sportisti uvijek težimo da se sve završi na terenu i da konačna tabele bude rezultat poslije posljednjeg kola, ali na žalost zbog odluke nadležnih organa, na koje sport nije mogao da utiče, sezona je morala biti završena".

Na kraju razgovora, poželio je banjalučkom klubu mnogo uspjeha u kvalifikacijama za Ligu Evrope, kao i da u narednoj sezoni na Gradski stadion stigne barem jedan trofej.

"Borac očekuju evropske utakmice i naravno da ću sve pratiti. Volio bih da napravi odličan rezultat, kao i da se naredne sezone u Premijer ligu BiH umiješa u borbi za titulu šampiona i da osvoji makar jedan pehar", zaključio je Krunić.

Krunićev nasljednik na klupi Banjalučana Vlado Jagodić džentlmenski je čestitao i svom prethodniku i njegovom stručnom štabu.

"Prvo ću iskoristiti priliku da čestitam igračima Borca na ovom uspjehu, ali i upravi kluba, a pogotovo želim da čestitam i mom prethodniku, mom mladom kolegi Branislavu Kruniću i njegovom asistentu Darku Maletiću. Ovo je veliki rezultat za Borac i za Banjaluku", rekao je Jagodić.


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8