XS
SM
MD
LG

Adnan Džemidžić: Nije ovo kraj fudbala

Adnan Džemidžić

Da li se i kome izašlo u susret, kada je riječ o prekidu sezone, da li je moglo drugačije i zašto nije bilo drugačije, šta jesu, a šta nisu uradili klubovi u cilju zaštite zdravlja, kakvi su planovi naredne sezone - pitanja su na koja za portal Sport1.ba  odgovara Adnan Džemidžić generalni sekretar N/FSBiH

Gospodine Džemidžiću donijeta je odluka o prekidu takmičenja u organizaciji N/FSBiH. Da li je moglo drugačije?

- Odluka o prekidu svih takmičenja koje organizuje N/FSBiH je donijeta nakon što su provjereni, analizirani i sagledani svi relevantni materijali dostavljeni od nadležnih entitetskih organa, zapisnika stručne komisije N/FSBiH i upitnika klubova Premijer lige BiH. Odgovornim pristupom, serioznim radom u prethodnom periodu i pripremom projekta pomoći klubovima u nastavku takmičenja, N/FSBiH je pokazao i dokazao potpunu posvećenost u pravcu ispunjavanja Statutom predviđenih ciljeva, rješavanjem svih pitanja koja se odnose na fudbal u BiH, kao i permanentnim djelovanjem u pravcu unapređenja svih vrsta nogometne igre na teritoriji cijele države. Iz svega prednje navedenog jasno je da je ovaj savez učinio sve što je bilo u okvirima njegovih nadležnosti, zaštite integriteta takmičenja i zadatih obaveza u skladu s proklamovanim obavezama, organizacijom takmičenja u organizovanom fudbalu u svim njegovim oblicima na nivou države. Javnost je bila redovno informisana o našim aktivnostima na polju djelovanja u mnogim pravcima. Permanentna saradnja s entitetskim kriznim štabovima, resornim ministarstvima na svim nivoima vlasti, kontinuirana saradnja s klubovima i redovno odvijanje videosusreta tokom trajanja koronakrize. Naravno, tu ne smijemo zaboraviti svakodnevnu komunikaciju s UEFA, jer praćenjem smjernica koje su dostavljane u prethodnom periodu, traženjem najboljih rješenja za međunarodna i domaća takmičenja, evropska krovna kuća je pokazala visoko profesionalan pristup trenutku, a posebno empatijski odnos prema svojim asocijacijama. Elementi prilikom donošenja ove odluke su pomno uzeti u razmatranje, ali osnovni elemenat za istu je bio dokument iz Ministarstva porodice, omladine i sporta s vrlo preciznim datumom za organizovanja sportskih takmičenja u Republici Srpskoj, 1. juli 2020. godine. Stoga je svaka druga odluka bila faktički neizvodljiva, jer termin za nastavak takmičenja u periodu od 30 dana i brojem “prozora” za organizaciju utakmica nije bio izvodljiv. Odigrati 13 ili 15 utakmica u tom vremenskom okviru je bilo praktično neizvodljivo. Ovdje se gubi iz vida činjenica da je potrebno započeti i naredno prvenstvo, takmičarska sezona 2020/21, i kalendarom koji bi bio usklađen prema UEFA. Mnogo argumenata je, nažalost, bilo u suprotnosti s realnim stanjem na terenu. Ne zaboravimo, Odluka Savjeta  ministara BiH o proglašenju nastanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine još je na snazi.

Neki ovo nazivaju “ekser u kovčeg bh. fudbala”. Da li je to baš tako?

 - Nema govora da je riječ o bilo kakvom “ekseru”. Ovaj savez je pokazao koliko mu je stalo da se takmičenje nastavi. Niti jednog dana rad nije bio prekinut, niti jednog trenutka nije bilo razmišljanja o prekidu takmičenja, niti jednom svojom aktivnošću nismo išli u tom pravcu. Dapače, potpuni angažman je bio u pravcu nastavka takmičenja, ali s veoma jasnim preporukama kada i na koji način. Informacije su veoma provjerljive, a bazirane su na činjenicama. Prijedlog plana mjera i procedura Covid-19 za sve klubove koji participiraju u takmičenjima N/FSBiH je bio sačinjen krajem marta i dostavljen resornim ministarstvima zdravlja u oba entiteta na razmatranje i konačno usvajanje. Isti su trebali biti osnovni dokument za uvođenje higijensko-zdravstvenih mjera na sve stadione u BiH, naravno stručno razrađeni i tehnički provodivi. N/FSBiH nema niti ovlasti, a ni nadležnosti da bilo kome nameće propise koji izlaze izvan nogometno/fudbalskog domena. Neka se i ljudi koji iskreno misle, ali drugačije izražavaju, osvrnu oko sebe i vide koja je situacija u društvu. Postoji li objektivna mogućnost za bezbjednu organizaciju ovakvih događaja u našoj zemlji, a da pri tome ne zanemare objektivne okolnosti koje ozbiljnu mogu uticati na zdravlje i živote igrača koji nisu bili u trenažnom procesu duže od 60 dana. Mislim da se ovdje nalazi i korektan i konkretan odgovor, nije moglo drugačije. Duboko smo dirnuti nemogućnošću ispunjenja jednog od naših ciljeva, ali i osnovne misije ove kuće, a to je organiziranje i igranje nogometa u našoj zemlji. Zato sve činimo da u novo prvenstvo uđemo potpuno spremni, s novim pravilima i starim zadacima.

Da li se i kome izašlo ususret?

- Ovdje je odgovor veoma jasan. Nikome se nije povlađivalo, niko nije bio favorizovan, niko nije bio tretiran na način koji izlazi van standarda i propisane norme akata Saveza. Samo su realne činjenice uzete obzir, trenutno tehničko stanje terena u BiH potvrđene nalazom i utvrđenim stanjem stručne komisije N/FSBiH koju su činili referentni stručnjaci, realna slika nogometa u našoj zemlji. Odraz stvarne slike se nalazi “u ogledalu” koja se mogla vidjeti u zapisnicima nakon obilaska. Skoro pa ništa je urađeno po preporukama N/FSBiH i minimalnog stvaranja mogućnosti za odigravanjem utakmica u novonastalim okolnostima. Cjelovit izvještaj stručne komisije će biti dostupan u narednom periodu kroz informaciju na zvaničnoj stranici N/FSBiH. Nakon toga ćete imati ilustrovanu sliku o stanju stvari u klubovima, kao i realiteta na terenu. Nema poveznice između utvrđenog stanja i proklamovanih poruka koje su slali pojedini klubovi. Stvarnost je ipak drugačija.

Kakvi su planovi za narednu sezonu?

- Planovi su vrlo jasni. Održati takmičenje u kontinuitetu, uraditi sve potrebne predradnje kako bi novo prvenstvo/a počela na vrijeme. Kako još nema konačnog UEFA kalendara za narednu sezonu, sjednica Izvršnog komiteta UEFA je zakazana za 17. juni, tako da još nemamo finalnu verziju našeg kalendara takmičenja. UEFA je pružila konkretnu finansijsku pomoć svim zemljama članicama, obezbijeđenu iz budžeta i realizovanu kroz projekat HatTrick V od 1,5 miliona eura. Kako smo ranije obavijestili našu javnost, materijalna i finansijska kontribucija svim premijerligaškim klubovima u takmičenjima N/FSBiH, entitetskim savezima, nižim nivoima organizovanog nogometa/fudbala u našoj državi će biti operativna u naredna dva mjeseca. Naš savez je pripremio referentan projekat za dezinfekcione setove na stadionima klubova u Premijer ligi BiH, nekoliko stadiona u entitetskim ligama, kao i objekte N/FSBiH u Zenici i Sarajevu. Drugi dio projekta se odnosio na konkretnu finansijsku pomoć klubovima. Ovaj projekat je dobio podršku Izvršnog odbora N/FSBiH, a sama realizacija i dostava projekta su dobile svoju potvrdu u prijemu aplikacije na UEFA HatTrick komitet koji će ga razmatrati na svojoj sljedećoj sjednici u Nyonu. Kompletna aktivnost će biti realizovana u najkraćem roku kako bi klubovi dobili neophodna sredstva za saniranje štetnih posljedica nastalih pandemijom Kovid-19.

Kakve će biti mjere u novoj sezoni, što se tiče zdravstvene zaštite? Da li ćete tražiti dodatne upute od nadležnih ministarstava?

- Primarni cilj je zaštita zdravlja, kako igrača tako i ostalih učesnika u fudbalskom događaju, i to sve prema propisima, procedurama i mjerama naloženim od nadležnih organa u BiH. Prijedlog procedura koji je upućen prema entitetskim ministarstvima zdravlja je osnova za sve dalje aktivnosti koje se imaju provoditi u daljem periodu. Naravno, takva preporuka će, siguran sam, biti dostavljena prema svim sportskim kolektivima koji su organizatori događaja. Veoma bitno je napomenuti da je svaki klub domaćin organizator utakmice, čime je ujedno i odgovoran za kompletnu organizaciju događaja na stadionu. Podrška Saveza neće izostati u narednom periodu, što je i potvrđeno odlukom Izvršnog odbora o pomoći svim klubovima, ali je prevashodno da klubovi imaju potpunu obavezu provođenja svih aktivnosti u cilju blagovremene realizacije događaja. Za ispunjavanje obaveza po pitanju integralne higijensko-sanitarne zaštite sudionika u igri, N/FSBiH će tražiti konkretne upute svih nadležnih ministarstava u BiH, pošto se radi o novim okolnostima i situaciji koja nije do sada bila na našim prostorima.


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8