XS
SM
MD
LG

Sarajevo možda napusti Koševo

Sabrina Buljubašić

Direktorica Fudbalskog kluba Sarajevo Sabrina Buljubašić u razgovoru za Klix govorila je o tituli koja je zvanično pripala bordo timu, ali i planovima za stadion. Buljubašić se osvrnula na ciljeve kluba u narednoj sezoni. Poručila je kako se nada da će Sarajevo postati ubjedljivo najtrofejniji klub u BiH.

Koji je cilj Fudbalskog kluba Sarajevo u narednoj sezoni i kakva su očekivanja od nastupa na evropskoj sceni?

Naš cilj je da nastavimo u ovom ritmu, da i naredne sezone budemo najbolja ekipa. Što se tiče evropskih takmičenja, tu je zaista još uvijek puno nepoznanica, ne zna se čak ni kada će početi kvalifikacije, ima nekih naznaka da bi se sistem mogao mijenjati, ne znamo da li smo nosioci u prvom kolu ili ne… Zaista je puno nepoznanica da bih sada nešto više rekla. Borit ćemo se svaku utakmicu da pobijedimo, jer predstavljamo našu zemlju i naš grad.

Klub je u posljednje dvije sezone osvojio dvije titule i Kup Bosne i Hercegovine, navijači i javnost sada očekuju iskorak na evropskoj sceni. Da li je to moguće, koliko je vremena potrebno i na koji način to mislite ostvariti?

Mora se zaista poklopiti dosta stvari. Evo pogledajte žrijeb prošle godine, kako su neke objektivno lošije ekipe od nas dobile protivnika koji se može proći, dok smo mi dobili jednog evropskog velikana. Mislim da su utakmice s BATE-om pokazale da imamo potencijal i da nam jednostavno treba malo sportske sreće da ostvarimo taj san svih nas i naših navijača.

Koji je dugoročni plan Fudbalskog kluba Sarajevo?

Da postanemo uvjerljivo najtrofejniji klub u Bosni i Hercegovini, s velikim kampom i najboljim omladinskim pogonom na ovim prostorima, uz samoodrživost takvog sistema kroz prihode od nastupa u Evropi i transfera igrača. Ovaj plan se naravno treba realizovati postepeno, ali uz podršku većinskog nosioca glasačkih prava i veliku posvećenost svih nas zaposlenih u klubu, ja sam sigurna da to možemo ostvariti.

Koje segmente kluba prema vašem mišljenju treba unaprijediti i na koji način to mislite ostvariti?

Apsolutno sve. Bez obzira na to koliko dobro radite i kakve rezultate ostvarujete, uvijek ima prostora da se radi na unapređenju. Naš cilj je da radimo dobro u kontinuitetu, jer je to ono što čini razliku. Korak po korak, svaki odjel kluba je u proteklom periodu napredovao, a uz instrukcije, ovisno o domenu poslovanja, progres će se nastaviti i u budućnosti.

Da li je i kada je u planu druga faza izgradnje kampa (hotel i ostali prateći objekti)?

Druga faza naravno najviše zavisi od priliva novca s obzirom na to da je riječ o veoma skupom projektu. Taj priliv može biti od većinskog vlasnika ili od uspjeha u evropskim takmičenjima. Jasno mi je da ovo nije odgovor kojem se navijači nadaju, ali je najiskreniji mogući u ovom momentu, jer je zbog pandemije nažalost dosta planova pomjereno ili pauzirano.

Kakvi su planovi većinskog nosioca glasačkih prava FK Sarajevo kada je riječ o finansijskoj konstrukciji kluba?

Ono što mogu u ovom trenutku da kažem je da kratkoročno nemamo nikakvih najava smanjivanja budžeta kluba. Dugoročni finansijski cilj je da povećanjem prihoda od sponzora, transfera igrača, nastupa u evropskim utakmicama postanemo samoodrživ klub gdje bi doprinosi vlasnika bili prije svega razvojni.

Stadion je nezaobilazna tema. Mnogo se govorilo o tome u posljednje vrijeme. Prije svega, gdje će Sarajevo igrati evropske utakmice naredne sezone?

Ako Opšina Centar uspije da uradi obećano, mislim da ćemo sve osim grupne faze evropskih takmičenja moći igrati na stadionu “Asim Ferhatović Hase”. Do sada je urađen veliki dio posla, međutim posljednje informacije govore da je opet došlo do birokratskih problema u procedurama za obnovu stadiona te smatram da obećanje o ispunjavanju uslova za treću kategoriju stadiona neće biti realizovano na vrijeme za evropske utakmice.

Koliko je zaista i da li je realno da Fudbalski klub Sarajevo izgradi svoj stadion?

Trenutno naravno nije realno, ali to je svakako jedan proces i naša krajnja želja. Sama izgradnja našeg vlastitog stadiona bi značila da smo sve ostale segmente kluba toliko unaprijedili da smo sposobni i spremni na taj ogroman, najveći korak. Mi tome stremimo, ali nećemo praviti neke nerealne prognoze i davati bombastične izjave.

Da li je priča o mogućoj lokaciji u Butmiru tačna i da li je jedina?

U jednom trenutku tema izgradnje stadiona i potencijalnih lokacija se iznenada aktuelizirala, nisam sigurna koji su razlozi za takvo nešto. Da, tačno je da smo istražili mogućnosti izgradnje stadiona na lokaciji Butmira i tačno je da nije jedina koju smo istražili. Nažalost, molim da razumijete da u ovom trenutku ne mogu previše otkrivati o ovoj temi, jer zaista ne želim da dajemo lažnu nadu našim navijačima.

Kako gledate na stav navijača i dobrog dijela javnosti da bi stadion kluba trebao ostati bliže centru grada ili na Koševu?

Stav je s jedne strane potpuno legitiman i prva ja kao navijačica bih voljela da klub ima stadion na što atraktivnijoj poziciji, s te strane potpuno razumijemo i podržavamo stav većine navijača da je Fudbalskom klubu Sarajevo mjesto na Koševu. Sa druge strane, matematika je prosta stvar i ako teret Koševa i njegovog neriješenog statusa i nemogućnosti renoviranja koja se pojavljuje svake godine postanu preveliki teret daljnjem razvoju kluba, bit ćemo prinuđeni da se okrenemo drugim opcijama.

Kakvo je vaše mišljenje o prekidu sezone i da li mislite se moglo igrati?

Kao bivša fudbalerka i osoba koja je godinama u sportu silno sam zajedno sa svim zaposlenim u  klubu željela da se prvenstvo nastavi i preostalih 11 kola kako bismo dokazali da smo najbolja ekipa. Svi naši potezi koje smo povukli, sredstva uložena u ispunjavanje mjera, sve to govori koliko smo htjeli i bili spremni da se prvenstvo nastavi. Što se tiče mišljenja u vezi s nastavkom, smatram da bismo se svi trebali suzdržati od davanja nepromišljenih izjava u vezi s koronavirusom i stanjem na terenu, nadležne institucije su dale svoje mišljenje koje je Fudbalski savez prihvatio.

Da li će pandemija koronavirusa ostaviti posljedice na FK Sarajevo i kakve?

Kao i cijeli svijet, još uvijek i mi u klubu sagledavamo posljedice i probleme koji se javljaju, a povezani su sa opštim zastojem života koji je donijela pandemija. Mi se nadamo i trudimo se da posljedice, prije svega po sportski segment kluba, budu što manje, to nam je najbitnije te su trenutno sva naša nastojanja usmjerena da imamo što kvalitetniju ekipu na terenu kojoj su svi zahtjevi ispunjeni.

Da li je rastanak s Husrefom Musemićem mogao biti drugačiji?

Nekada u životu, a u fudbalu posebno, morate donijeti izuzetno teške odluke odmah bez čekanja i vjerovati da radite najbolje što možete. Rastanak s gospodinom Musemićem je proces u koji su uključene dvije strane, ja smatram da je mogao biti drugačiji rastanak, a zašto nije, trebala bi nam jedna panel diskusija da razriješimo


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8