XS
SM
MD
LG

Prezime Sušić me ne opterećuje

Tino Sven Sušić

Gost emisije Petkom o sportu na OBN-u bio je i prvotimac Sarajeva Tino Sven Sušić, koji je objasnio kakve su njegove ambicije u Bordo dresu, nakon što je prvu sezonu u kojoj je trebao ostaviti značajniji trag na terenu prekinula pandemija koronavirusa.Sušić je objasnio da nije lako podnio pauzu, a da su i on i njegovi saigrači željeli da se sezona nastavi.

- Bilo je teško, bilo je neobično bez treninga i utakmica. Nakon deset dana fali trening i utakmice jer smo navikli na to, ali uspjeli smo nekako to prebroditi. Napokon je sve prošlo, jedva čekam početak sljedeće sezone, kazao je Sušić i dodao:

- Svaki igrač je htio da se nastavi i da se igra jer to volimo. Svaki igrač jedva čeka da bi izašao pred publikom i da ima taj osjećaj utakmica, to je nešto najljepše. Teško nam je to palo.

Priznao je da je oduševljen načinom na koji je dočekan.

- Meni je drago, svi su me lijepo primili, od igrača do navijača, stvarno sam bio oduševljen, iznenadio sam se da će me tako primiti. Naravno da sam zadovoljan da nakon dvije-tri utakmice osvojim titulu. Nisam ja zaslužan za to, ali mi je drago što sam dio toga. Svaka čast mojim saigračima na tome.

Priznao je da je mislio da je liga lošija nego što zapravo jeste.

- I ja sam imao razmišljanje da je liga lošija, ali sam se oduševio sa klubom, ekipom i navijačima. Imamo kvalitetnu ekipu sa kojom možemo napraviti dobre rezultate. Ako nas pomazi žrijeb, moći ćemo ganjati ulazak u Evropu. To je jako teško, ali svakom igraču u Sarajevu je to u glavi i to je cilj.

Imao je samo riječi hvale za Eldina Jeleškovića.

- Mislim da pauza neće ostaviti traga, bilo je teško, kada krenemo u sezonu, biće teže se pokrenuti, ali imamo najboljeg kondicionog trenera u BiH tako da će nas on spremiti za iduću sezonu da budemo 200 posto spremni.

Priznao je šta mu najviše odgovara na treninzima Sarajeva.

- Hvala saigračima, prihvatili su me dobro, nikada ni u jednom klubu nisam bio ovako prihvaćen. Imamo jako dobru ekipu, dobre igrače, baš sam se iznenadio. Na treningu svako teži prema igri, svaka vježba se gleda kako će se igrati od noge do noge. To je moj stil i to mi se najviše sviđa. Imamo tu pojedince i dobrog trenera koji mogu napraviti razliku. Prezadovoljan sam što sam ovdje.

Njegov nekadašnji klub Hajduk ima za Sušića posebno mjesto u srcu, ali ističe da klub ima određene probleme.

- Proveo sam četiri godine u Splitu, bilo mi je tamo prelijepo. Navikao sam na Hajduk, Split i sve to. Žena mi je iz Splita, mogu reći samo najbolje o Hajduku, Torcidi i o klubu. Uvijek je dole ogroman pritisak i to svake godine. Tu je Dinamo koji odskače i koji je evropski klub. Imaju vrhunsku omladinsku školu koja je jedna od najjačih u Evropi. Teško se sa njima boriti. Dole je toliki pritisak da moraju da su svake godine u vrhu, ali nekih godina je to jako teško. Bilo je situacija kada je klub u lošem stanju, a navijači uvijek traže rezultat i naravno dođe do tih problema. Vidim da se dižu i da se vratio Tudor koji je dobar trener i mislim da sa njim mogu napraviti dobar rezultat, a to je drugo mjesto jer sada Hrvatska ima dva mjesta u Ligi prvaka.

Ciljevi Sušića sa Sarajevom su jasni.

- Što se tiče mojih planova, najbitnije mi je da krenem igrati i da pomognem ekipi da ostvarimo ciljeve za sljedeću sezonu. Idemo na treću titulu zaredom i Kup. Ja sam takav, želim sve i uvijek mi je cilj da što više dam i što više osvojim. Veliki mi je cilj za Evropu. Što se tiče prezimena, na početku mi je bilo teško, sada sam navikao, ne pravi mi to dodatni pritisak. To mi samo pomaže, što više ljudi pričaju o tome, to mi daje motiv da im pokažem da nisu u pravu. Navikao sam da se nosim sa tim.

Priznao je da se nije lako nosio sa činjenicom da mu je Safet Sušić amidža, ali sada to lakše podnosi.

- Kada sam bio u reprezentaciji, tada je to najviše utiecalo na mene jer sam bio pod pritiskom i nisam bio opušten. Kada sam potpisao za Sarajevo, znam šta prezime Sušić znači, ali ne osjećam dodatni pritisak, jedva čekam da krene nova sezona i da dam sve od sebe.

Pojasnio je i da se ne nada pozivu u reprezentaciju, ali da bi ga svakako obradovao ako bi došao.

- Iskreno, reprezentacija mi nije zasad cilj, cilj mi je uz dobre igre za Sarajevo dati svoj maksimum i igrati najbolje što mogu, a ako dođe poziv u nacionalni tim, to je samo plus. To je nešto najljepše u životu, ko ne voli igrati za svoju reprezentaciju?

Istakao je i da vjeruje da Sarajevo uz sreću u žrijebu može napraviti puno u Evropi.

- Očekujem prvo da nas malo pomazi žrijeb, da ne izvučemo neke top ekipe u Evropi jer onda imamo jedan posto šansi za prolaz dalje. Sa svim ostalim ekipama se možemo nositi, imamo dobru ekipu, ima tu mladih i iskusnih igrača, mi smo kao velika porodica i to je naša najveća snaga. Naravno, nadam se da ćemo biti nositelji u prvom pretkolu i da možemo što dalje da doguramo. Nikome neće biti lako doći ovdje igrati pred punim stadionom. Sa ovom ekipom možemo napraviti iznenađenje.


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8