XS
SM
MD
LG

Dvorana u Istočnom Novom Sarajevu će biti samoodrživa

Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiša Ćosić, gostujući u emisiji "Pod lupom" na OSM televiziji je govorio i o izgradnji nove sportske dvorane u Istočnom Novom Sarajevu.

Ćosić je istakao kako je tokom pandemije koronavirusa za nju izdvojeno dodatnih 750.000 KM zbog neslaganja u projektima.

- Ne treba zaboraviti da je u sportsku dvoranu ,onako srušenu, uloženo blizu 7.5 miliona KM. Znači, ja kada sam zatekao dvoranu onako urušenu, zatekao sam i nešto oko 200.000 KM sudskih presuda, zatekao sam situaciju da su grad Istočno Sarajevo, opština Istočno Novo Sarajevo i Vlada Republike Srpske uložili 7.5 miliona KM za dvoranu koja je bila srušena. Tako da smo mi prvobnitno ugovoro zaključili na neka 4 miliona KM, a koji se odnosio na rehabilitaciju dvorane. Nadzor nam je direkcija za obnovu i razvoj Republike Srpske s obzirom na to da dva miliona finasnira Vlada, a dva miliona Opština. Onda smo shvatili, imajući u vidu prvobitnu projektnu dokumentaciju, imajući u vidu novi projekat, da je došlo ipak do neslaganja i da treba sprovesti novu procedoru u iznosu nekih 700.000 KM, 750.000 KM sa PDV. Mi smo to proveli, to je opravdano, praćeno izvještajima nadzora, rekao je Ljubiša Ćosić, a na pitanje da li je to baš moralo biti urađeno dok traje pandemija istakao je da jeste:

- Dvorana je u toj fazi, a to je faza izvođenja i apsolutno se moralo. Mi smo potpisali ugovor koji se odnosi na dodatne radove koji nisu predviđeni projektnom dokumentacijom, zbog grešaka u svim projektima, zbog faza rušenja i svega. Mi smo imali jedinstven primjer dvorane koja se srušila. U Republici Srpskoj nikada nije pala nijedna dvorana, i u to je potrošeno 7.5 miliona KM, nema ih, isplivali. I mi ćemo dati još sedam, da tu dvoranu konačno stavimo u funkciju. Ja to otvoreno pričam da tu konačno dvoranu sa svojih 2.200-300 gledalaca stavimo u funkciju, i još oko nje stavimo u funkciju oko 2000 kvadrata poslovnih prostora.

Ćosić je rekao i da će nova dvorana biti sigurno samoodrživo preduzeće.

- Ona će biti sigurno samoodrživa. Nema puno dvorana koje su samoodržive. Mi ovih dana trebamo da potpišemo 15 ugovora o zakupu poslovnih prostora, ne prodavanja nego izdavanja poslovnih prostora, koji će imati ugostiteljsku djelatnost, knjižara, apoteka, marketinška agencija, frizer...Ljudi će uložiti svoja sredstva da prostore prilagode svojoj namjeni, plaćaće zakup minimalno 10 KM po metru kvadratnom i to će ići u finansiranje dvorane. Mi pravimo priču koja će konačno biti samoodrživa, sa procjenom koja se odnosi na izdavanje poslovnih objekata u zakup i sa izdavanjem dvorane za sportske, zabavne i kulturne događaje. Dvorana će na onoj lokaciji izuzetno da radi i sa dodatnim prihodima mi ciljamo da napravimo dvoranu koja će biti profitabilno preduzeće.