XS
SM
MD
LG

Zato nam je Nole toliko bitan

Foto: Tennis World USA

''Htio sam pokazati svijetu da dječak iz ratom razorene zemlje može biti najbolji u sportu koji je globalan.'' Oovo je izjavio Novak Đoković kada je jednom govorio o bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine. Na kraju je želju i ostvario. Pokorio je cijeli svijet. Da, cijeli teniski svijet pod nogama je jednog Srbina iz tako male Srbije.

Iz iste one Srbije koju su toliko puta udarali sa svih strana. Iz iste one Srbije koju je zapad na raznorazne načine uništavao tokom devedesetih godina. Ali kolo sreće se okreće pa je tako sada obrnuta situacija. Sada taj isti zapad uništava jedan Nole Srbin na razne načine. Ali dok je zapad nas uništavao bombama, uranijumom i ostalim otrovima, njih Nole uništava tako gospodski a tako moćno. Njegovo oružje nisu bombe i otrovi. Njegovo oružje su forhendi, bekhendi, paralele i dijagonale. I to je razlika između njih i nas. Dok oni uništavaju kukavički, mi uništavamo gospodski i sa stilom.

A ta ''osveta'' svijetu je ono o čemu je svaki Srbin sanjao. I koliko god smo svi sanjali o revanšu za sva poniženja, samo je Nole uspio da se revanšira svijetu. Uspio je da ih baci sve pod noge i da pobijedi sve redom. Tako je postao član svake srpske porodice. Može zvučati svakako ali preko Noleta smo servirali cijelom svijetu osvetu. Zato nama svaki njegov meč toliko znači. Svi kroz njega ostvarujemo tu želju za osvetom. Zato je euforija u svakoj srpskoj porodici kada Nole pobijedi ali i stanje ogromne tuge kada Nole izgubi.
 
A opet ta osveta koja je servirana preko Noletovih uspjeha je tako čista i poštena. Od te osvete niko stradao nije što se za zapad i njihove akcije ne može reći. I možda zvuči nevjerovatno ali ih više boli ovakva osveta nego bilo kakva. Novak im je trn u oku jer mu ne mogu ništa. Trn u oku im je i što ne krije da je Srbin i što se nije prodao kada je to mogao. Nudili su mu Britanci sve samo da uzme njihov pasoš, ali Nole nije ni pomišljao na takvo nešto.

Nije želio zarad boljih uslova da predstavlja stranu državu u svijetu. Odlučio je da predstavlja svoju Srbiju. Svoju malu Srbiju koja je zahvaljujući Noletu postala tako velika. Za Srbiju danas zna svako. I ne, nije to zasluga ni prošlih ni sadašnjih političara. To je isključiva zasluga dječaka koji je sa sedam godina imao san. Imao je san da bude najbolji na svijetu. I postao je. Postao je najbolji na svijetu ali ne samo to, postao je najbolji ambasador svog naroda u istoriji.

Zato je nama Nole toliko bitan. Zato se njegove pobjede toliko slave. Te pobjede za nas će uvijek imati mnogo veći značaj od same pobjede na sportskom terenu. Pogotovo kada pobijedi usred Londona ili Njujorka. Te pobjede i osjećaj ponosa se ne mogu kupiti novcem.

I zato sada, kada razni plaćenički mediji, razne hulje i miševi sa zapada udaraju na Novaka, sada moramo stati svi uz njega. Sada je došao red da mu se zahvalimo za svu radost, ponos i revanšizam što nam je donio. Sada svi kao jedan moramo poručiti zapadu. 

Svi smo Novak i ako krenete na Novaka, moraćete se obračunati sa nama svima.