XS
SM
MD
LG

Počela sezona na Jahorini

Početak ljetne turističke sezone na Jahorini bio je planiran za 25. juni, ali je zbog lošijeg vremena sve pomjerno za 28. juni. Nema nikakve dileme da će posjetioci ove turističke destinacije ove godine moći uživati u mnogo boljoj i raznovrsnijoj ljetnoj ponudi. Pored naravno pješačkih i planinarskih staza, mogućnosti vožnje bicikla, kvadova i naravno panoramske vožnje jahorinskim šestosjedima, ubrzo će na planini zaživjeti i tri nove adrenalinske atrakcije.

 Pandemija koronavirusa nije omogućila planiranu dinamiku gradnje, pa na Jahorini još nisu završene tri nove atrakcije. Na platou Poljica ubrzo bi trebali da se postave dva nova sadržaja.

Jedan je Toranja koji će omogućiti penjanje na visinu od 9 metara,a sve to radite laganim povlačenjem užeta. Snaga i brzina povlačenja direktno utiče na brzinu uspona. Tokom vaše vožnje toranj se konstantno okreće oko vertikalne ose i omogućava uživanje u panoramskom pogledu na sve strane planine.
Druga atrakcija će biti lupster ili balerina djeci, tinejdžerima i odraslima će omogućiti da se u potpunosti zabave u vožnji koja predstavlja jedinstveno iskustvo. Tokom vožnje u jednoj od 8 kabina, a koje se okreću u krugu ali i oko svoje ose u oba smjera putnici mogu da se odluče za ležernu vožnju ili da dožive adrenalinske turbulencije. Za one kojima to nije dovoljno mogu sami sebi da organizuju divlju vožnju. Očekuje se da tokom narednih dana radnici zaduženi za gradnju Balerine i Tornja doputuju u Republiku srpsku i instaliraju opremu.

Treća jahorinska atrakcija biće postavljena na najljepšoj lokaciji na planini, na vještačkom jezeru. Skajdajv je vrlo sličan ziplajnu i on će da se pruži preko vještačkog jezera, koje zimi služi za osnježavanje, a ljeti će postati sigurno lokacija broj jedan Jahorine.

Već sada vas na tom prostoru očekuje polazna stanica najdužeg alpinkostera u jugoistočnoj Evropi, a ona se nalazi ispod jedinstvenog Olimpijskog bara.
Vrlo brzo će na prostoru oko jezera da vas dočeka igralište za djecu i teretana na otvorenom. To će zajedno grade Turistička organizacija Jahorina istočno Sarajevo i Olimpijski centar:

Pored teretane i dječijeg igrališta na jezeru bi trebale biti i pedaline, te još neki sadržaji na vodi, a sigurno je da će biti i onih koji će se u njemu kupati. Najveća dubina jezera je preko 30 metara. Inače do njega se dolazi ili šestojsedom Poljice, ili pješke, putem dužine oko četiri kilometra. Trebao bi on ove godine da bude osvijetljen i asfaltiran. Već sada je oko jezera uređena pješačka staza, a očekuje se i završetak rasvjete. Na tom prostoru, planirani su i koncerti, a njih će sigurno biti ukoliko dođe do smirivanja koronavirusa. Nadamo se da hoće....