XS
SM
MD
LG

Jedna utakmica za osam mjeseci

BANjALUKA - Nova sezona Prve lige Republike Srpske startovaće 8. avgusta, a u borbu za bodove krenuće 16 ekipa. Svakako da ljubitelji fudbala širom Srpske jedva čekaju da se “bubamara” napokon zakotrlja, jer utakmica nije bilo gotovo deset mjeseci.

Jesenji dio prošlogodišnje sezone završen je 9. novembra, odigrano je i jedno kolo proljetnog dijela 15. marta, ali je, bez obzira na sve, pauza predugo trajala. Sve to zajedno predstavljaće veliki problem za sve, a posebno za trenere pred kojima će se naći težak zadatak da dobro pripreme ekipe za predstojeća iskušenja, ali i da izbjegnu povrede fudbalera nakon višemjesečne pauze bez treninga, kao što se nedavno desilo prvotimcu Krupe Josipu Miketeku.

- Za nas je ovo novo iskustvo i veoma je bitno da pratimo rad i ponašanje igrača, kako na treninzima, tako i na utakmicama. Takođe, moraćemo da  fudbalerima omogućimo više slobodnih dana nego što su ih do sada imali kako bi uspjeli da se oporave. Poznato je da povrede dolaze zbog zamora materijala i to je nešto što jedan trener mora da prepozna - istakao je trener Željezničar Sport tima Zoran Ćurguz.

Po njemu, najveći problem leži u činjenici da se nije igralo punih devet mjeseci.

- Stariji igrači će se teže vratiti, to je sigurno, oni mlađi malo brže, ali su oni, opet, izgubili tih devet mjeseci rada i napredovanja. Mislim da ćemo sada morati da pravimo ekipe sa po 22 igrača, umjesto dosadašnjih 13 ili 14, jer će sigurno biti potrebno mnogo više vremena za oporavak timova. Zato bih predložio da se pravilo o pet izmjena zadrži bar još ovo prvenstvo - poručio je Ćurguz.

Slično razmišlja i strateg Tekstilca Čedomir Ćulum, koji još nije počeo sa pripremama za novu sezonu.

- Sada će mnogo faktora doći do izražaja. Jedan od glavnih je način na koji su se igrači ponašali tokom pauze, koliko su vodili brigu o sebi i svom tijelu. Kada je niži rang u pitanju, mislim da je mali broj igrača o tome razmišljao. To opet znači da će treneri imati dodatni problem da realno sagledaju stanje igrača - smatra Ćulum, uz napomenu da bi idealno bilo kada bi klubovi mogli da obezbijede sedam ili osam nedjelja za pripremni period, gdje bi se u uvodnom dijelu isključivo radilo na prevenciji od povreda, te doziranju obima i intenziteta rada na treninzima.

Podrinje čeka još duže

Za razliku od ostalih prvoligaša Republike Srpske, Podrinje iz Janje zvaničnu utakmicu nije odigralo još od 9. novembra prošle godine, kada je u 15. kolu na svom terenu poraženo od Krupe sa 0:2.

- I da su mi svi igrači svakodnevno bili na oku, bilo bi ih teško kontrolisati i voditi računa da li su radili po planu i programu. Zato će za svakog trenera ove pripreme biti poseban izazov. Po meni, najvažnije je da se prvih desetak dana radi u laganom ritmu, jer vjerujem da bi preopterećenje u tom periodu za pojedine fudbalere moglo biti i te kako štetno -  naglasio je trener Podrinja Muhamed Jusufović.


Jedinstvo 1 : 1 Kozara
Željezničar Sport Team 1 : 1 Slavija
Tekstilac 1 : 3 Modriča Alfa
Krupa 2 : 0 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 14 12 2 0 38
2 Rudar Prijedor 14 8 3 3 27
3 Kozara 14 6 4 4 22
4 Željezničar Sport Team 13 4 4 5 16
5 Modriča Alfa 13 4 2 7 14
6 Tekstilac 13 3 4 6 13
7 Slavija 13 2 7 4 13
8 Podrinje 13 3 4 6 13
9 Jedinstvo 13 2 2 9 8