XS
SM
MD
LG

Nedelja - dan za fudbalske gigante

Derbi Hrvatske

Oko ove utakmice ne bi trebalo trošiti puno riječi/slova. Dva ljuta i velika rivala igraju derbi posljednjeg 14. kola Prve ženske lige Hrvatske. Bez obzira na to u kakvim su formama Split i Osijek, oni znaju i svjesni su da je ovo duel u kojem bi jedna greška ili lopta mogla da odluči pobjednika.

Istina je. Premotavaju se stalno neki od njihovih mečeva u svim glavama stručnjaka i ljudi koji prate ženski fudbal, najsvežiji onaj prošle godine kada je Split osvojio titulu i prekinuo dominaciju Osijeka, takođe utakmica u prvom dijelu sezone koju su izabranice Tihomira Rudeža pobjedile minimalnim rezultatom 1:0.

Bilo je svega, to je bio jedan od onih mečeva za koje uvijek možete da kažete da je šteta da neko izgubi. Da li je moguće takav maraton i spektakl ponoviti? Sa ove dvije ekipe na sve možete računati.

Split

Nema, nema više nivoa fudbala u Hrvatskoj od ovog koji ćemo gledati u završnici regularnog dijela prvenstva. I ovakav događaj jednostavno, zaslužuje takav kraj prije ulaska u plej of i plej aut – spektakularan. Superklasik, super-uzbuđenje. Blokbaster. Njihov okršaj samo tako možemo nazvati.

Sigurno ćemo vidjeti veliki okršaj, ali definititivno ovaj meč neće biti taj koji će riješiti pitanje prvaka. Po svemu do sada prikazanom, trebali bi gledati borben, čvrst, ko zna, možda i duel za pamćenje.

Split je dobro otvorio nastavak sezone, sa tri pobjede i igra u zaista dobroj formi, uz čak 115 postignutih pogodaka i samo dva primljena. Najbolja golgeterka tima je kapitenka Anela Lubina, koja je do sada u prvenstvu zatresla 16 puta mrežu.

Božidar Miletić

- Pa čeka nas jako zahtjevna utakmica, međutim mi smo spremni i idemo pokušati da pobjedimo. Svi znakovi su apsolutno otvoreni i onaj ko bude bolji neka pobjedi i olakša sebi put prema tituli prvaka Hrvatske. Odlučili smo se za utakmicu u Zmijavcima, na pravoj podlozi jer je jedan od zacrtanih ciljeva kluba promocija ženskog fudbala, gdje god je to naravno moguće. Zmijavci su se pokazali kao takva sredina i želimo im omogućiti da pogledaju pravi derbi ženskog fudbala u Hrvatskoj, kaže Božidar Miletić, trener Splićanki.

Sa druge strane Osijek u goste dolazi sa impresivnim nizom od čak 13 utakmica bez poraza. Sigurno najveća opasnost po Split prijetiće od Lorene Balić, fudbalerke Osijeka koja je najbolja golgeterka ne samo ekipe, nego i prvenstva sa čak 34 postignuta gola, a ništa manje nisu postigle Izabela Lojna (22) i Monika Conjar (20).

Tihomir Rudež

- Ovo je meč dva ravnopravna protivnika, rezultat može biti svakakav jer se sastaju dvije najbolje ekipe u Hrvatskom fudbalu. Što se nas tiče, mi smo spremni, nemamo povrijeđenih igračica i idemo da odigramo jednu dobru utakmicu, a svakako da se nadamo pozitivnom rezultatu. Teško je reći ko je u boljoj formi, jer ostali klubovi nisu na tom nivou na kojem smo mi. Što se tiče ove utakmice, mislim da će odlučiti neka indvidualna kvaliteta pojedinih igračica. Očekujem sličnu utakmicu kao u prvom dijelu sezone, jer nema velike razlike kada igraš kući ili na strani, ali očekujem tvrdu i tešku utakmicu, gdje jedan detalj može riješiti pobjednika, rekao je Tihomir Rudež, trener Osijeka.

Derbi se igra u nedelju od 18:30 časova na stadionu ŠRC Marijan Šuto-Mrma u Zmijavcima. 

Osijek


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6