XS
SM
MD
LG

Odlaže li se start prvenstva?

Foto: FSS

Prvenstva se bliže, a spisak klubova koji još nisu počeli pripreme, ili su to nedavno uradili je poduži. Suočeni sa vanrednim merama u većini gradova i regiona, shodno upustvima Kriznog štaba, mnogi klubovi se dovijaju kako znaju i umeju. Zabrana okupljanja na otvorenom prostoru više od deset lica, stavila je klubove pred velika iskušenja. Otkazane su brojne pripremne utakmice i, uopšte uzev, značajno je poremećen plan i program priprema. Sve je izvesnije da će takmičarski organi pomeriti početak prvenstva kako bi klubovima dali koju nedelju dodatnog rada.

Najteža situacija pored Beograda je u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, i klubovi iz tamošnjih gradova, ili još nisu krenuli sa radom, ili su to nedavno učinili. Novi Pazar je tek startovao, a do početka  prvenstva ostalo je nešto više od dve nedelje, nedovoljno vremena za pripreme nekog okružnog ligaša a da ne govorimo o najvišem rangu. Novo žarište koronavirusa u Vojvodini postala je Sremska Mitrovica tako da novi prvoligaš Radnički još nije dobio zeleno svetlo za start priprema. U sličnoj situaciji se nalazi prvoligaš Dinamo iz Vranja i klubovi iz tog regiona. Radnički iz Niša ima dvojicu igrača i jednog trenera pozitivne na virus i apelovali su na Krizni štab da im omogući testiranje svih prvotimaca. Zbog navedenog problema kasnili su, i tek su juče počeli sa organizovanim radom. Određeni broj klubova je odustao od odlaska u poznate turističko-sportske destinacije i kompletne pripreme odradiće kod kuće. Vojvodina je odustala od priprema na Zlatiboru i opredelila se za FC "Vujadin Boškov", gde će biti zaštićeni od koronavirusa i imati idealne uslove za rad. Neće još biti u prilici da odigraju prvu kontrolnu utakmicu. Shodno odlukama Gradskog štaba za vanredne situacije o zabrani okupljanja više od deset lica na otvorenom, morali su da odlože meč sa srpskoligašem OFK Bečejom.

Dok pojedini predstavnici klubova koji izlaze na evropsku scenu, traže da se svi drže utvrđenog datuma predviđenog kalendarom takmičenja, većina zagovara odlaganje prvenstva. Trener Partizana Savo Milošević je tim povodom izjavio: "Moje mišljenje je da nema ni jedan razlog za odlaganje lige, jer se fudbal igra u celoj Evropi!? Što se tiče publike, neće je biti nekoliko sledećih meseci. Uostalom, imamo kalendar takmičenja, i kada bismo odložili start, morali bi smo sve da redefinišemo, a ne znam kako bi smo to uradili, jer slobodnih termina nemamo" - tvrdi poznati stručnjak.

Sasvim suprotan stav zastupas trener Radničkog iz Niša, Radoslav Batak, i iznosi razloge za odlaganje starta prvenstva. "Imali smo dosta problema u prethodnom periodu. Moj pomoćnik Davor Berber i Stefan Mihajlović imali su korona virus, kada smo planirali da krenemo sa radom i nismo smeli da rizikujemo sa okupljanjem dok se svi ne testiramo, jer je zdravlje na prvom mestu. Pred nama je teških 15 dana. Nakon prolećne pauze zbog korone imali smo tri i po nedelje da se pripremimo, a sad imamo svega dve. Mislim da je nemoguće spremiti tim za takmičarske napore za dve nedelje i iskreno se nadam da će start prvenstva biti pomeren makar za 14 dana" - uveren je Batak.