XS
SM
MD
LG

(Ne)objašnjivo povećanje Zvezdinog duga

Foto: Crvena zvezda

Nelogičnosti u poslovanjima, izjavama i potezima naših klubova, nisu nešto novo. Toga je uvijek bilo a i biće. Najnoviji slučaj jeste poslovanje Crvene zvezde.

Na kraju sezone 2017/2018 Zvezdan Terzić rekao je da je dug Zvezde 28 miliona evra. Rekao je Terzić tada da Zvezda mora ući dva puta u grupnu fazu Lige Šampuona i riješiće se duga. A kakva je situacija dvije godine kasnije ? Zvezda igrala dva puta zaredom grupnu fazu LŠ a dugo narasto na 32 miliona. Još nevjerovatnije je to da je Zvezda tokom poslednje dvije godine i prodavala igrače.

Za dvije uzastopne Lige Šampiona, Zvezda je zaradila oko 50 miliona evra. Na sve to, bilo je prodaja igrača. Joveljić, Radonjić, Marin, Boaći, Degenek, Pešić i ostali, donijeli su Zvezdi preko 30 miliona evra.

Kada imate ove podatke, onda vam je jasno koliko se nedomaćinski radi u Zvezdi. Da se razumijemo, jasno je da pare nisu samo stizale nego su i odlazile na transfere, plate igrača i ostale stvari. Ali svejedno nije normalno ni logično da vam se dug povećava uz ovoliki priliv novca. Sponzore nismo ni računali a i tu Zvezda za naše standarde uzima dobru paru.

Ali najgore je od svega što niko neće reagovati povodom ovakvih stvari. U ozbiljnom klubu, Zvezdan Terzić bi morao debelo objasniti povećanje duga uz ovakav priliv novca. Zvezda će uvijek biti velikan radi Barija ali Zvezda je daleko od ozbiljnog kluba kad su u pitanju rukovodeće strukture u njoj.

Svako radi po principu daj da ja dobro živim od kluba a nakon mene klub ne mora ni živjeti. Jer jednostavno pare negdje otići moraju a gdje, to bi trebao objasniti prije svih Terzić. Mi možemo nagađati ali činjenica je da bez dokaza ne možemo nikog optuživati.

A nisu samo nelogičnosti oko duga priblem u radu Terzića. Poslednjih par transfer perioda, Zvezda je uradila veoma loše. Konstantno Zvezda ne uspijeva da riješi gorući problem, problem napadača. Milojević je eksperimentisao u Evropi na razne načine i uspijevao ostvariti sjajne rezultate. Međutim, da li će i Deki Stanković uraditi isto, ostaje da se vidi.

A očito da će morati eksperimentisati i on. Doduše, Zvezda na papiru ima četiri napadača. Ali njihova forma je izuzetno loša. Tomane donekle odrađuje posao. Može se reći na neki način da je Žiru za siromašne. Međutim, napadač mora davati golove a to je Portugalcu problem. Zvezda pokušava da riješi pitanje napadača a vidjećemo i da li će uspjeti do starta kvalifikacija za Ligu Šampiona.

Radi loše transfer politike u poslednje vrijeme, radi upitnog kvaliteta na određenim pozicijama, pred Zvezdom i Dekijem Stankvićem je turbulentno ljeto. Čak i da ne uvede klub u grupu nekog od dva evropska takmičenja, najmanje će to biti Dekijeva krivica. 

Krivica za eventualni neuspjeh biće isključivo krivica Zvezdana Terzića. No, poznavajući sve Deki će u slučaju neuspjeha biti iskorišten kao žrtveno jagnje a pravi krivac će se sakriti iza njega.

A biće zanimljivo i pratiti dešavanja oko duga ''crveno-belih''. Ukoliko klub opet bude igrao grupu nekog evropskog takmičenja, neće biti opravdanja za neki novi rast duga. Mada, nije i da sada ima pravog opravdanja i logičnog objašnjenja......