XS
SM
MD
LG

Lejkersi moćni ali imaju i dosta upitnika iznad glave

Foto: USAToday

Los Anđeles Lejkersi biće sigurno prvi pred plej of Zapadne konferencije. Sve to djeluje na prvu dobro, LeBron i Dejvis dobro sarađuju ali ima tu i dosta upitnika.

Lejkersi su ljetos uradili veliki trejd u kome su dali Bola, Ingrama i Harta za Dejvisa. Ideja je bila ta da uz LeBrona imaju još jednu zvijezdu u timu i da na tom tandemu grade velike stvari. Okupili su dosta dobar i ostatak tima. Mekgi i Hauvard pod košem, talentovani Kuzma, iskusni Rondo, sjajni šuter Deni Grin te igrači zadatka poput Karusa, Koldvel Poupa i Bredlija. Kasnije su doveli i Vejtersa te Džej Ar Smita.

Bili su prvi na Zapadu u momentu kad je liga stala radi koronavirusa. U prvom meču nakon restarta, savladali su Kliperse. Ali nakon toga se i nisu proslavili. Izgubili su od Toronta i Oklahome. Nisu problem porazi jer su obje ekipe sjajne ali je problem igra Lejkersa. Pogotovo ako se uzmu u obzir neke stvari.

Lejkersi će u prvoj rundi plej ofa biti bez povrijeđenog Ronda. Možda to neće biti hendikep ako odu na recimo Memfis ili Pelikanse ali ako odu na Portland, Rondova defanziva će im nedostajati. A i kreativnost naravno ali prije svega defanziva protiv Lilarda.

Šta to fali Lejkersima ?

Lejkersi imaju sjajnu dovjku ali je problem prateće osoblje, odnosno to što neki od njih su sa upitnicima iznad glave. Od igrača kao što su Vejters, Smit, Poup ne znate nikad kad će pokopati vas a kad protivnika. No, i da zanemarimo njihove ''usijane'' glave, ima tu još problema.

Lejkersima bez Ronda fali kreativnosti. Nije sporan LeBron. On će naći načina da ima 10-12 asistencija kad dođe plej of, ali mora još neko kreativan biti. Tu kreaciju žele na silu dobiti od Aleksa Karusa. Da je ovaj tekst rađen prije restarta, pisao bih o Karusu kao o potcijenjenom igraču. Sada mogu reći da polako postaje precijenjen.

Odličan je defanzivac, igra sa ogromnom energijom ali igra na drugom kraju parketa je upitna. Može on pogoditi trojku, može i asistirati ali ne može to raditi u kontinuitetu. Prosto, niti je dobar šuter niti je dobar kreativac.

Takođe, Lejkersi imaju dosta problema u šutu. Zvuči nevjerovatno jer na papiru ima tu šuterskog potencijala ali je tako. Recimo, u dva poraza od Oklahome i Toronta, Lejkersi su šutirali ukupno 15/77 a Deni Grin, u perspektivi najbolji šuter, samo 2/13. A taj šut je izuzetno bitan. A evo i zašto.

LeBronove ekipe igraju tako da on većinu vremena ima loptu u rukama. Kada krene na prodor često izbaci povratni pas na igrača koji je slobodan. Zato je šut Lejkersima izuzetno bitan segment. Od Grina, Vejtersa, Smita, Kuzme se očekuje da pogađaju šuteve a niko od njih ne pokazuje konstantnost. Ajde Smitu se ne može zamjeriti ništa jer je zadnji došao i imao je dugu pauzu. Ali Grin prijeti da postane poprilično razočarenje, bar radi ofanzivnog dijela. Jednostavno, Deni Grin mora imati trojku na preko 40% a ove sezone je na 36%. Recimo, kad je sa Sparsima uzeo titulu šutirao je 41% za tri dok je prošle sezone u Torontu imao 45% šuta za tri. 

Pored šuta i kreativnosti, problem su i igrači koji su ''tempirane bombe''. O Smitu je suvišno bilo šta pričati. Međutim, utisak je da Dion Vejters nije mnogo bolji i da će prije ''ukanaliti'' Lejkerse nego Smit. Problem može biti i Hauvard radi glave ali tokom sezone je davao sasvim solidan doprinos.

Šta je dobro u ekipi Lejkersa mimo dua LeBron-Dejvis ?

Foto: NBA.com

Prije svega odbrana im je jako dobra ove sezone. Konstantno su u vrhu po defanzivnim parametrima u ligi a Dejvis je jedan od kandidata za defanzivca godine. E sad, u ''balonu'' u Orlandu igraju bez Bredlija i za sada Ronda. Obojica su bitni za odbranu tako da bi ona mogla biti lošija. Ali za defanzivu oni ne trebaju toliko brinuti. Takođe, kada pričamo o odbrani moramo spomenuti LeBrona. Čovjek cijelu karijeru nije mnogo zapinjao u odbrani a sad sa 35 godina igra odbranu života. Biće zanimljivo vidjeti da li će se čuvati u odbrani kada krene plej of jer će sigurno igrati 42-43 minute u prosjeku bar.

Dobra stvar im je i Kajl Kuzma. Neki će se začuditi zašto pišem da je on dobra stvar jer i on ima svojih ''mušica''. Kuzma je popravio za 1% šut za tri poena ove sezone ali je popravio još nešto. Prošle sezone njegov odnos između napada i odbrane na 100 posjeda je bio -,13 a ove sezone je 5,3. Činjenica jeste da ima manje pone aove sezone ali to je dobrim dijelom i radi dolaska Dejvisa. Svakako će dobar Kuzma u kontinuitetu trebati Lejkersima kada krene plej of.

A Vogel cijelo vrijeme krije jedno moćno oružje. Dejvis na pet i pik igra njega i LeBrona. Radili su to na momente u regularnom dijelu ali nedovoljno često. Ako se gleda trenutna šuterska kriza, za očekivati je da ovo rade i više od planiranog u plej ofu, pogotovo ako šut i dalje bude problematičan. A ako bi Dejvis više igrao na pet, onda bi bilo i više prostora za Kuzmu koji ima dobru sezonu.

Nevjerovatno je da je još neko dobar ove sezone za Lejkerse. Iako je u sezonu ušao trapavo, Koldvel Poup se kasnije popravio. Popravio je šut za tri za oko 4% u odnosu na prošlu sezonu a odnos na 100 pobjeda mu je za oko osam poena bolji nego prošle sezone. Ima on svojih mušica ali može odigrati dobro u oba pravca a ako bude u stanju da pogađa trojke u plej ofu, biće veliki plus za Lejkerse.

U svakom slučaju Lejkersi su moćan tim. Pogotovo će biti moćni u plej ofu jer će LeBron i Dejvis igrati još više. Rondo će im sigurno faliti, ima upitnika o kojima je bilo riječi ali definitivno su Lejkersi jedni od glavnih favorita za titulu.

A da li će ih upitnici o kojima sam pisao koštati u plej ofu, pokazaće vrijeme...