XS
SM
MD
LG

Željezničar rutinski i zasluženo slavio u Bijeljini

 

Željezničar je u drugom kolu Premijer lige BiH upisao i drugu pobjedu, a kao gost je rezultatom 2:0 savladao Radnik u Bijeljini.

Već pred sami početak današnjeg meča, veliki pljusak u Bijeljini dao nam je jasan signal šta će se u ovom susretu gledati. Travnjak u Bijeljini bio je vrlo natopljen i bilo je jasno da će onemogućiti timove da zaigraju kvalitetan fudbal.

Počeo je meč blagom terenskom inicijativom domaćeg tima, međutim nije Radnik bio u stanju napraviti ozbiljniju šansu, baš kao što ni Željezničar nije mogao iz svojih napada ozbiljnije priprijetiti golu domaćina. Kontrola lopte bila je, naročito u ranoj fazi utakmice, gotovo nemoguća misija. 

Na prvu šansu čekalo se sve do 19. minute, kada nakon kornera i odbijene lopte ka golu Željezničara precizno, ali ne previše jako šutira Vladimir Bradonjić, čiji pokušaj brani Irfan Fejzić.

Samo nekoliko minuta kasnije, kvalitetnu šansu imao je i Željezničar, a nakon ubačaja Sadikovića glavom je pokušao Juričić. Njegov pokušaj je odbranio Dalibor Kozić.

Željezničar potom počinje preuzimati terensku inicijativu, a u 32. minuti nakon ubačaja Štilića iz kornera Ikić pokušava glavom, ali njegov udarac blokira Aleksandar Vasić.

Već u narednom napadu, gosti stižu do vodstva. Lijepu akciju krunisao je Mustafa Mujezinović, kojem je to bio drugi pogodak u dva kola, a asistirao mu je 17-godišnji debitant Hamza Gasal, koji se danas našao u sastavu umjesto Ivana Lendrića.

Tempo igre dodatno je opao nakon pogotka za vodstvo Željezničara, pa do kraja prvog dijela praktično i nije bilo nikakvih šansi ni sa jedne strane, a Željezničar je na odmor prenio solidnu prednost.

Ako je prvo poluvrijeme bilo loše i teško za gledati, onda bi se trebao naći još intenzivniji epitet za ranu fazu drugog poluvremena. Teren je ionako bio loš, a Željezničar je sada imao i vodstvo te nije morao srljati ka golu Radnika. S druge strane, domaćin nije bio ni blizu nivoa na kojem je trebao biti da bi Željezničaru zaprijetio, pa je bilo samo pitanje može li Željezničar doći do još nekog pogotka, jer Radnik nije odavao utisak da može.

Promašili su gosti nekoliko poluprilika. Izblokiran je šut Sadikovića, a mnogo je više u igri učestvovao Štilić, koji je pripremio nekoliko prilika za svoje saigrače, ali oni nisu uspjeli da ih iskoriste.

U 67. minuti, Željezničar je ipak završio posao. Kvalitetan napad je začeo Štilić koji odličnom loptom na lijevoj strani pronalazi Mujezinovića. Ovaj ubacuje za Juričića, ali njega u kaznenom prostoru faulira Šubert, nakon čega Dragan Petrović dosuđuje penal za goste.

Štilić poentira i tako rješava pitanje pobjednika, a do kraja meča Radnik je bezuspješno pokušavao barem jednom da zaprijeti golu Željezničara. Ipak, više šansi je u finišu susreta imao Željezničar iz kontranapada, no ni gosti nisu uspjeli doći do pogotka.

Ovim trijumfom, izabranici Amara Osima barem privremeno su se probili na čelo tabele, ali više od toga navijače će svakako obradovati partija Osimovog tima, koji je pokazao da može osvajati bodove u potpuno različitim uslovima u prva dva kola.

FK Radnik - FK Željezničar 0:2
Stadion: Gradski stadion u Bijeljini
Gledalaca: 0
Sudija: Dragan Petrović (Banja Luka)
Golovi: 0:1 - Mujezinović (34), 0:2 - Štilić (67) - P
Žuti kartoni: Mekić, Novaković, Gogić, Šubert, Karić (Radnik), Ikić, Gasal, Stevanović, Subašić (Željezničar)

FK Radnik: Kozić, Vasić (87. Vinski), Koraksić (87. Nikić), Novaković, Šubert, Gogić, Mekić (74. Popara), Đurić (74. Zukić), Motika, Bradonjić, Karić

FK Željezničar: Fejzić, Stevanović, Šehić, Kosorić, Ikić, Sadiković (90. Bekrić), Hajdarević, Mujezinović (67. Veselinović), Štilić (77. Alispahić), Juričić (77. Lendrić), Gasal (67. Subašić)


Željezničar 3 : 0 Krupa
Tuzla City 1 : 2 Zrinjski
Sloboda 0 : 0 Borac
Mladost 0 : 1 Velež
Radnik 0 : 2 Široki Brijeg
Olimpik 0 : 3 Sarajevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 33 21 4 8 67
2 Sarajevo 33 18 11 4 65
3 Velež 33 16 13 4 61
4 Zrinjski 33 18 5 10 59
5 Široki Brijeg 33 17 8 8 59
6 Tuzla City 33 13 9 11 48
7 Željezničar 33 12 8 13 44
8 Sloboda 33 10 7 16 37
9 Mladost 33 8 6 19 30
10 Krupa 33 7 7 19 28
11 Radnik 33 5 10 18 25
12 Olimpik 33 7 4 22 25