XS
SM
MD
LG

Raspucane Mirkovićeve bebe

MRKONJIĆ GRAD: Fudbaleri mrkonjićke Slobode u prvom kolu Druge lige - grupa „Zapad“ na „Lukama“ su deklasirali novog drugoligaša Progres iz Kneževa 5:0.

Pobjeda domaćih fudbalera je više nego zaslužena i da su domaći strijelci bila malo precizniji, a da gosti na golu nisu imali Ismaila Vrabca  doživjeli bi pravi bardolom.

Istini za volju treba reći da su gosti pri rezultatu 3:0 za domaći sastav prokockali dvije stopostotne prilike, a domaći šest, sedam stopostotnih prilika. Čak četi puta su pogodili okvir gola Progresa.

Sloboda je povela u 26. minuti evro - golom i možda najboljeg pojedinca na meču Siniše Lazendića. On je nakon proigravanja Ognjena Soldata sjajnim šutom sa 18 metara pogodio unutrašnji dio stative golmana Vrapca, a lopta je završila u lijevom uglu gola.

Na 2:0 u 31. minutu povisio je Sandro Dedić, odličnim šutom sa ivice kazneog prostora.

U 35. minutu  3:0 za Mirkovićeve „Bebe“. U listu strijelaca upisao se Momčilo Amović. Igor Mirković izigrao je odbran gostiju, iskosa šutirao i pogodio okvir gola. Lopta je došla do Ognjena Soldata, koji je idealno proigrao Amovića i Vrabaca je po treći put mora da vadi loptu iz svoga gola.

Domaći fudbaleri sa dobrom igrom nastavljaju i u drugom poluvremenu i u 58.  minuti Momčilo Amović, nakon asistencije Ognjena Soldata postiže četvrti gol. Tačku na ubjedljivu pobjedu Slobode, svojim trećim golom u 81. minutu stavlja Momčilo Amović. Za opšte slavlje na „Lukama“, gdje je Sloboda nakon dvije godine odigrana prva prvenstvenu utakmica.

Kao što je poznato zbog problema sa nivelacijom terena, prethodni čelnici Fudbalskog saveza RS nisu dali licencu za odigravanje prvenstvenih mečeva.

 Fudbaleri Slobode odlično su otvorili utakmicu iako su igrali bez standardnih prvotimaca Jankovića, Đakovića, Gračanina, Mitrića, Miladinovića.. Bii su  van stroja zbog žutih kartona i povreda.

Mladim tim Slobode, u čijem je u sastavu bilo pet igrača do 21 godinu i na klupi četiri, djelovao je moćno. Odavno Sloboda nije odigrala tako dobro timski utakmicu, što je očito iznenadilo i goste.

Ekipa Progresa je dobar tim, ali očito još nedovoljno fizički spreman za takmičenje u Drugoj ligi, gdje su ekipe fizički jače nego u Regionalnoj ligi gdje su se takmičili prošle sezone.

Prvi napad Slobode i prilika za Sinišu Lazendića, koji je umakao sporoj odbrani gostiju i dobro šutirao, a odbijenu loptu niko od domaćih napadača nije uspio da spremi u mrežu.

U trećeoj  miniti Igor Mirković je dobro šutirao iz slobodnog udarca tik preko gola. Isti igrač minut kasnije opet dobro šutira, ali Vrabac bravurozno brani.

U sedmom minutu dobra akcija domaćina. Šut Amovića brani golman Progresa. Dva minuta kasnije asistencija Ognjena Soldata i dobro šutira Sandro Dedić, ali Vrabac odlično brani.

Gosti su prvi put zaprijetili u 12. minutu preko Milijana Budića koji je loše šutirao. Uzvratili su domaći fudbaleri preko Lazendića i Dedića, ali je izostala realizacija.

I onda minut prije kraja prvog poluvremena kolosalna prilika za goste iz Kneževa. Lijevi bek Miroslav Đuranović sa nekoliko metara nije uspio da pošalje loptu u gol  Đure Kačavende.

U drugom poluvremenu pametna igra izabranika Igora Mirkovića. Svjesno su prepustili inicijativu gostima, te  iz brzih kontranapada ugrožavali gol Progresa.

Preko Amovića postigli još dva gola. Centarfor Slobode i pored tri postignu ta gola mogao se upisati još toliko puta u strijelce, ali istini za volju nije imao ni sreće, jer je dva ili tri puta pogodio okvir gola Progresa.

Šef stručnog štaba Slobode Igor Mirković zadovoljan je igrom i rezultatom svoje ekipe

-Imali smo šest sedmica za pripreme i dobro odradili pripreme. Drago mi je da smo u ovoj utakmici pokazali da smo dobro radili i dobro se pripremili. Prije utakmice nisam uopšte želio da govorim da nam nedostaje pet standardnih prvotimaca. Iz prostog razloga što mislim da ovi momci, koji su danas dobili šansu u igračkom smislu vrijede. Dobili su i  iskoristili šansu i pokazali da i oni ravnopravno konkurišu za prvi tim. Upravo mi je zbog toga posebno drago. Jer pobijediti jedan odličan sastav Progresa sa pet golova razlike nije mala stvar - kaže Mirković.

Trener gostiju Dragan Glamočić, vidno je bio utučen zbog visokog poraza svoje ekipe.

-Mogu samo reći da je pobjeda Slobode više nego zaslužena. Čestitam domaćinu na dobroj igri. Na nama je da radimo i ispravljamo greške. Tek je početak prvenstva i vjerujem u bolje rezultate - kaže trener gostiju Glamočić.

„LUKE“-Meč  Sloboda - Progres je prva zvanična pvenstvena utakmica na stadionu „Luke“, nakon dvije godine. Najvjerovatnije i poslednja, jer narednih desetak, petnaestak dana treba da počnu dugo čekani radovi na nivelaciji i proširenju terena prema UEFA  standardima. Obezbijeđena su sredstva od 400.000 maraka. Završen je tender i odbran izvođač radova, koji bi trebao da počne  čim prođe žalbeni rok na tender Kao što je poznato prethodno rukovodstvo Fudbalskog saveza RS, nje dalo licencu za odigravanje utakmica na „Lukama“  zbog problem sa nivelacijom terena. Mada je Sloboda deset sezona igrala na istom mečeve u Prvoj ligi Srpske.

 Ljubitelji fudbala u Mrkonji Gradu nadaju se da će svi radovi na stadionu biti završene u roku i da će na proljeće na „Lukama“ moći da prate prvenstvene utakmice. Očekuje se da će biti završeni  i radovi na pomoćnom terenu sa vještačkom podlogom.

SLOBODA (MG) – PROGRES 5:0

Stadion „Luke“. Sudija: Duško Puvačić (Novi Grad). Strijelci:1:0 Lazendić 26. 2:0  Dedić  31. 3:0 Amović . 4:0. Amović  58. i  81. Žuti karton: Nenad (Sloboda), Vučić i Verić(Progres).

SLOBODA (MG): Kačavenda, Nenad, Milanović, Zec, Lazendić (od 60. minuta Nikić), Amović, Soldat ( od 83.Kaurin), Vučković, Dedić( od 73. Savanović), Babić,  Mirković. Trener Igor Mirković.

PROGRES: Vrabac, Mučibabić, Đuranović, Kulišić, Marjanović, Vučić, Glamočić, Verić, Milijan Budić, Svjetalanović ( od 50.  Kopanja), Đukerić. Trener

 


Polet 1926 : Čelinac
Laktaši : Progres
Omarska : Dubrave
OFK Brdo : Sloga (Srbac)
Sloboda : Borac
Sloga (Trn) : Proleter
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Omarska 15 11 2 2 35
2 Sloboda 15 8 2 5 26
3 Borac 15 7 4 4 25
4 Progres 15 8 0 7 24
5 Dubrave 15 7 3 5 24
6 Čelinac 14 7 2 5 23
7 Jedinstvo 15 7 2 6 23
8 Laktaši 15 6 1 8 19
9 Sloga (Trn) 14 6 1 7 19
10 Polet 1926 15 5 2 8 17
11 Sloga (Srbac) 15 5 1 9 16
12 OFK Brdo 15 4 3 8 15
13 Proleter 14 3 1 10 10