XS
SM
MD
LG

Vlasenički atletičari se izborili za nastup na Prvenstvu Balkana

Kerim Saračević i Nikola Vasković, članovi AK “Vlasenica”, ostvarili su zapažene rezultate na Pojedinačnom prvenstvu BiH u atletici za seniore i seniorke, koje je proteklog vikenda održano u Zenici.

 

Prvog dana takmičenja Saračević je u trci na  3000 metara osvojio sedmo mjesto rezultatom 9:23:55, dok je Vasković, sa rezultatom 50:06, bio treći u trci na 400 metara. Sljedećeg dana, Saračević se izborio za drugo mjesto na  3000 metara stipl, sa 10:18:76, a Vasković je zauzeo četvrtu poziciju u trci na 800 metara, rezultatom 1:58:43.

 

Sreto Krstić, trener AK Vlasenica, zadovoljan je postignutim rezultatima.

“S obzirom da većina takmičenja nije održana zbog ove aktuelne situacije, u Zenici su nastupili najbolji atletičari i klubovi iz cijele BiH, pa i iz Srbije. Pored toga što su se atletičari uželjeli takmičenja, ovo je bilo i izborno za učešće na Balkanskom prvenstvu, koje bi trebalo biti održano u Rumuniji, i mislim da odavno nije bilo ovako jačeg po kvalitetu i imenima učesnika. Zahvalni smo Opštini Vlasenica koja podržava naš rad i koja nam je omogućila odlazak u Zenicu, pa samim tim i da naši atletičari pokažu svoj kvalitet i spremnost. Oba naša predstavnika su ostvarila dobre rezultate I, prema plasmanima, trebalo bi da su se obojica izborila za mjesto u reprezentaciji. Nama preostaje da sačekamo odluku selektora”, kazao je Krstić za naš portal.

 

Devetnaestogodišnji Kerim Saračević je proteklog vikenda počeo takmičenje u kategoriji seniora. 

“Prvog dana sam, u trci na tri kilometra postavio svoj novi lični rekord i postigao najbolje vrijeme ove sezone, dok sam drugog dana, u izuzetno jakoj konkurenciji, bio drugi u trci na tri kilometra stipl, to jest sa preponama. Ovo državno prvenstvo ću pamtiti po svom prvom seniorskom nastupu i prvoj osvojenoj medalji u konkurenciji senior. Nadam se pozivu selektora i učešću na Prvenstvu Balkana u Rumuniji”, navodi Saračević.

 

Nikola Vasković je trenutno treći  u državi, u seniorskoj konkurenciji.

“U nevjerovatno jakoj konkurenciji, rame uz rame sa svjetskim atletičarima  koji se takmiče u dijamantskim ligama, nastupaju na evropskim i svjetskim takmičenjima, uspjeli smo da se izborimo za plasman među prvih pet, da ostvarimo  balkansku normu i sad čekamo poziv za učešće na Balkanskom prvenstvu. Nisam zadovoljan uspjehom drugog dana. Smatram da sam malo podbacio, jer je moj lični rezultat 1:55, ali falilo mi je iskustva. Iskusniji takmičari su me zagradili, nisam upio da se izborim za svoju poziciju, da se priključim vodećoj trojci i da pokušam nešto više u finišu trke”, objašnjava Vasković koji se takmičio u kategoriji sa jedniom od najboljih svjetskih atletičara Amelom Tukom.

 

Na Pojedinačnom prvenstvu BiH u atletici za seniore i senior je pored 28 bosanskohercegovačkih klubova, van konkurencije nastupilo i šest iz Srbije: beogradska Crvena zvezda, Beogradski atletski klub, Dinamo iz Pančeva, Proleter iz Zrenjanina, Sprint iz Badrovaca i novosadska Vojvodina.