XS
SM
MD
LG

Najava plej ofa Istočne konferencije

Foto: NewsOpener

Regularni dio sezone u NBA ligi je iza nas. Nakon 15ak dana igranja regularnog dijela u ''balonu'' u Orlandu, vrijeme je da krene ono pravo. Samim tim, red je i da najavimo plej of a krećemo od Istočne konferencije.

MILVOKI (1) vs ORLANDO (8)

Najbolji tim u regularnom dijelu sezone, ekipa Milvokija, u prvoj rundi plej ofa igraće protiv Orlando Medžika. Naizgled ovo djeluje kao lagan posao za Bakse ali vidjećemo kako će sve ići.

Milvoki je igrao fenomenalno u regularnom dijelu. Trener Budinhozer sjajno je posložio ekipu. Janis Adetokumbo igrao je fenomenalno i legitimni je kandidat i za MPV-a i za najboljeg defanzivnog igrača lig. Sjajan je i Kris Midlton. Midlton je bio blizu da uđe u klub 50+40+90. Na kraju mu je procenat šuta iz igre pao na 49% a trojka mu je na 41%. Brok Lopez nastavlja da bude atipičan centar ali i kao takav se sjajno uklapa u cijeli sistem. Bledso se mučio sa povredama ali sada je spreman i on. Takođe, veoma važan za ekipu je i Džordž Hil, koji ima najbolji omjer na 100 ofanzivnih i defanzivnih posjeda (131-106). Bitni igrači su svakako i dvojica veterana. Korver i dalje fantastično šutira a Metjuz je dobar šuter i fenomenalan defanzivac. Izuzetno dobro prati igrače kroz blokove i mnogo znači cijeloj koncepciji Milvokija.

Milvoki timski izgleda fantastično. Najbolji su napad lige sa 118,7 poena po meču. Treći su po procentu šuta iz igre sa 47% a sa 56% šuta za dva su najbolji u ligi. Kada je trojka u pitanju, tu su 18. i taj segment bi morali popraviti u plej ofu. Takođe, lideri su lige i po broju defanzivnih i po broju skokova ukupno. Defanzivno su isto sjajni. Osma su odbrana lige a najbolji su kada je u pitanju procenat koji dozvoljavaju rivalu. Prosječno rivalu dozvoljavaju 41% šuta iz igre i najbolji su u odbranu šuta za dva. 

Sa druge strane, Orlando nije ni blizu dobar kao Milvoki. Završili su kao osmi na Istoku. Orlando predvodi sjajni Nikola Vučević sa 19,6 poena i skoro 11 skokova po meču. Pored Vuča, sjajno igraju i igraču poput Furnijea, Gordona. Takođe, preporodili su Markifa Fulca, sa kojim Filadelfija nije bila dovoljno strpljiva. Ogastin daje dobar doprinos a Ros sa klupe donosi bitan doprinos. Veliki problem im je svakako povreda Ajzeka, za kojeg je sezona gotova.

Foto: SB Nation

Napadačke statistike nisu nikako dobre za Orlando. Oni su po broju poena tek 24. sa 107,3 poena po meču. Po procentima šuta su tek 27. a za tri su 25. u ligi. Jedina stvar koja im napadački ide u prilog je ta što gube 12,8 lopti po meču te su četvrti u ligi po tome. Defanzivno imaju i dobrih i loših stvari. Dožvoljavaju svojim protivnicima visoke procente ali su po broju primljenih poena na petom mjestu sa 108,3 poena po meču.

Što se tiče duela Milvokija i Orlanda, Milvoki je tu apsolutni favorit. Orlando ima loš napad a dobar dio tog napada se svodi na igru preko unutrašnje linije, odnosno Vučevića i Gordona. Ako uzmemo u obzir sjajnu defanzivu Milvokija i ako znamo da su fantastični u zaštiti reketa i u odbrani unutrašnje linije, jasno je da je Orlando u velikom problemu. Sa druge strane, ne postoji ''tijela'' sa kojim bi čuvali Janisa. Jesu u Orlandu igrali dobru odbranu ali ne i protiv Milvokija  Ove sezone su igrali četiri puta, sva četiri meča dobio je Milvoki i davao je prosječno 113,8 poena po meču, što je za pet poena više od prosjeka poena koje Orlando prima.

Kad se sve sabere i oduzme, sve osim 4-0 pobjede Milvokija, biće iznenađenje.

TORONTO (2) vs BRUKLIN (7)

Branioci titule, ekipa Toronta, igra zaista sjajno i ove sezone. Iako su ostali bez Kavaji Lenarda, nastavili su sa sjajnim igrama. Trener Nik Nurs radi fantastičan posao. igrači mu mnogo napreduju individualno a to se osjeća i na ekipi. Iako su imali mnogo povreda, završili su kao drugi. Od igrača koji su napredovali, treba izdvojiti Siakama, Anunobija, VanVlita i Pauela. Lauri i dalje igra sjajno a odličan doprinos daju i Gasol i Ibaka. Imaju izuzetno dugu rotaciju i prvih devet igrača u rotaciji su im opake zvijeri za NBA nivo.

Foto: Sportsnet

Što se napada tiče, to naizgled i ne djeluju tako dobro. Po broju poena po meču su na 13. mjestu. Veliki problem imaju u šutu za dva poena jer su tu tek 21. u ligi (hejteri će reći da im fali DeRozan). Međutim, to što su loši za dva, kompenzuju sjajnim šutom za tri poena gdje su na petom mjestu u ligi. Faktički, svi igrači im mogu dati trojke, od centara do vanjske linije. Sam Gasol je radi toga svima uvijek neugodan za čuvanje a i Ibaka može ubosti trojku. Dobra stvar je ta što dozvoljavaju protivnicima malo ukradenih lopti te su po tom segmentu peti u ligi. Međutim, lošiji napad u nekim segmentima, kompenzuju fenomenalnom odbranom. Toronto prima 106,5 poena po meču te su prvi u ligi po tome. Prvi su u ligi po odbrani linije za tri poena a drugi po dozvoljenom procentu šuta svojim rivalima. Agresivnost u odbrani dokazuje i podatak da su drugi po broju izgubljenih lopti na koje prisile protivnike.

Što se tiče Bruklina, o njima je teško sada pričati. Mnogo povreda, mnogo izostanaka a da su svi bili zdravi borili bi se vjerovatno za titulu. Fale im Durent, fali i Irving (upitno koliki je to hendikep) a nema ni Dinvidija ni Čendlera. Od igrača koji su tu, najviše se uzdaju u Laverta, Alena i Džo Herisa. Što se tiče timske statistike, napadački izuzetno loše stoje i sve je to poprilično osrednje. Jedino valja istaći to da su drugi u ligi po broju skokova. Defanzivno su loši. Procenat koji dozvoljavaju rivalima je dobar i tu jesu peti najbolji tim ali je problem što su drugi najgori tim po broju dopuštenih šuteva rivalu po meču (skoro 93 šuta dozvoljavaju rivalu po meču).

Ove sezone ekipe su igrale četiri puta a Toronto ima tri pobjede. Međutim, sada nije realno da Bruklin pruži veći otpor. Napad im je svakako osrednji, fali im opcija i širine a idu na najbolju odbranu lige. Sa druge strane, Toronto ima ogromnu širinu i Torontova druga petorka može bez problema ravnopravno igrati protiv trenutne prve petorke Bruklina. Netsima je prednost ta što su nevjerovatno borbena ekipa i što se neće predati bez borbe.

No bez obzira na sve, plafon im je jedna pobjeda tako da Toronto sa maksimalno 4-1 prolazi.

BOSTON (3) vs FILADELFIJA (6)

Serija koja bi u nekim okolnostima bila jako zanimljiva, sada vjerovatno neće takva biti jer Boston ulazi kao veliki favorit u ovu seriju.

Boston ima zaista moćnu ekipu. Bred Stivens je sve sjajno posložio i imaju trojicu igrača sa 20+ poena po meču (Tejtum, Braun i Voker), preko 17 poena ima i Hejvord a i Smart je na dvocifrenom broju poena. Takođe, Smart daje ogroman doprinos i u odbrani. Za odbranu je izuzetno značajan Daniel Tajs. Od startera Bostona ubjedljivo najbolji odnos off/def na 100 posjeda ima (130-105). Imaju i široku klupu. Kanter uvijek daje dobar doprinos, Vonamejker se nametnuo kao sasvim dobar bekap. Posebno valja istaći Roberta Vilijamsa koji briljantno koristi minutažu. On na 100 posjeda ima najbolji rejtingu u Bostonu i u plusu mu je čak 36 (134-98).

Foto: Forbes

Boston je generalno dobar sa ofanzivnim dijelom. Deveti su napadi lige mada bi mogli popraviti procente i za dva i za tri. Odlični su i u ofanzivnom skoku gdje su peti u ligi a osmi su po broju izgubljenih lopti. Odbrana im je zato impresivna. Primaju 107,3 poena po meču te su druga odbrana lige. Četvrti su po procentu koji dozvoljavaju rivalu iz igre, drugi po odbrani šuta za tri poena i po dozvoljenim asistencijama za rivale (22,4as po meču).

Filadelfija je zaista postala mučna. Povrede, unutrašnje svađe i nemiri i trener koji je potpuno pogubio konce. Mnogo su pogriješili sa ugovorom koji su dali Tobaji Herisu a mnogo su pogriješili i što su olako ispustili Batlera i Džej Džej Redika. Šutera kao što je on nemaju sada a uz to je odlično vrtio pik sa Embidom. Na sve muke i probleme ostali su i bez Bena Simonsa i sve oko File djeluje tmurno. 

Napadački su izuzetno loši. Po broju poena su tek na 20. mjestu u ligi. Loši su za dva a deveti su u šutu za tri poena. Osmi su po broju asistencija ali i to će opasti sada bez Simonsa. Defanzivno to ne djeluje toliko loše. Šesta su odbrana lige, najmanje skokova i ofanzivnih skokova rivalima dozvoljavaju a drugi su i po udarenim blokadama. Međutim, ta njihova odbrana u balonu ne djeluje uopšte toliko dobro. Manjak koncentracije, manjak komunikacije i dosta nonšalantnosti u igri. A i za tu defanzivu, mnogo fali Ben Simons.

Kada se gleda regularni dio sezone, Fila ima 3-1 protiv Bostona. Međutim, izostanak Simonsa oni ne mogu nadoknaditi i bez njega ovo jako teško mogu proći. On radi sjajan posao u odbrani, u napadu ima ogroman broj asistencija i sjajno napada obruč. Činjenica je da nema šuta ali bez njega je Fila 30% lošiji tim sigurno. A i nije samo to problem. Boston je na primjer kompaktan tim bez unutrašnjih previra a u Filadelfiji se ne mogu smisliti između sebe.

Radi svega navedenog, očekujem da Boston prođe u ovoj seriji i to sa nekih 4-1 ili 4-2.

INDIJANA (4) vs MAJAMI (5)

Indijana je uspjela u balonu prestići Majami. Najviše zahvaljujući Ti Džej Vorenu koji igra nevjerovatnu košarku. Takođe, mnogo im znači i to što su im se oporavili Brogdon i Oladipo. Međutim, imaju peh jer se Sabonis povrijedio. No, za sada se to nije toliko osjetilo jer je Tarner igrao sjajno i igrao onako kako bi trebao igrati.

S obzirom na sve okolnosti i povrede, Indijana i ne djeluje statistički loše. Po broju postignutih poena su 23. u ligi a najviše radi toga što uzimaju najamnje trojki u ligi po meču (samo 28) a znamo kakve su tendecije sa šutom u NBA danas. Izvlači ih ipak to što su prvi po ubačenim šutevima za dva, što je negdje i nromalno jer su forsirali unutrašnju igru. Sedmi su po broju asistencija a peti najbolji po izgubljenim loptama.

Majami je cijele sezone igrao prelijepu (ako mogu biti subjektivan i najljepšu) košarku. Rajli je odradio strašan posao u sklapanju tima a Spolstra je sve fenomenalno posložio. Batler možda ne igra statistički najbolju sezonu ali može se reći da je ovo njegova sezona. Adebajo je nevjerovatno napredovao, Robinson, Nan i Hiro su im sjajni ubodi sa rukijima a Dragić igra doktorski kako jedino i zna. Dobili su trejdom iskustvo i defanzivu u Krauderu i Igudali i izgledaju sjajno.

Foto: ClutchPoints

Majami je 15. napad lige ali samo zato što najmanje šuteva u cijeloj ligi uzimaju. Po šutu za tri poena su drugi u ligi a sjajni su i po asistencijama (peti) i ofanzivnim skokovima (šesti). Deseta su odbrana lige. Odlični su po dopuštenosti skokova rivalu, prvi po dozvoljenim šutevima za dva.

Što se ove serije tiče, biće vjerovatno najinteresantnija na Istoku. Međutim, djeluje da će Indijana imati problema. Sa Igudalom i Krauderom bez problema Majami može braniti Ti Džej Vorena i Oladipa a u odbrani će sigurno doprinos dati Batler. Da bi se uopšte nadali nečemu, Tarner bi morao nadigrati Adebaja u kontinuitetu a to neće biti lako. Jedna od ključnih stvari biće Majamijev šut za tri poena. Oni su drugi po procentu u ligi a Indijana četvrta najbolja defanzivna ekipa kada je u pitanju odbrana šuta za tri poena.

Kad se sve sabere, realno je da gledamo šest utakmica u ovoj seriji bar. Hemija, timska igra pa i širina i ofanzivno i defanzivno je na strani Majamija i zato očekujem 4-2 za Majami ovde.