XS
SM
MD
LG

Patriotizam počeo fudbalom

Slavko Basara, Milorad Arlov, Željka Cvijanović i Tomo Marić

Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske juče je, u Palati predsednika Republike Srpske, ugostila autorsko-uređivačku ekipu monografije “Humano srce Srpske” predvođenu humanitarcem Miloradom Arlovom, te autorom Slavkom Basarom, novinarom Sportskog žurnala i poznatim novinarom i piscem Tomom Marićem, recenzentom ovog vrednog dela.

Tim povodom predsednica Cvijanović je izjavila:

-Republika Srpska će uvek i za svagda pitanja Kosova i Metohije smatrati i za svoje nacionalno pitanje. Sve što čini gospodin Arlov, njegove brojne akcije, briga o srpskoj deci na Kosovu i Metohiji, izgradnja Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici je istovremeno i briga Republike Srpske. Podržavamo izdavanje mnonografije “Humano srce Srpske” je i čuvanje od zaborava sve ono što je Republika Srpska i svi njeni građani činila u minulom periodu i koliko toliko olakšala životno trajanje našeg naroda u južnoj pokrajini. Uvek ćemo podržati ovakve i slične patrioteske projekte jer Republika Srpska najbolje zna šta znači čuvati izvorne vrednosti našeg naroda.

U dužem i sadržajnom razgovoru humanitarac Milorad Arlov obavestio je predsednicu Cvijanović o svemu onome što se čini u ovom trenutku na Kosmetu, ali i o onome što će se uraditi u budućem vremenu:

-Istorija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji dostojna je sećanja i pamćenja i nikada je ne smemo zaboraviti. Za završetak Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” potrebno je još oko 160.000 maraka, ali u ovom vremenu koronavirusa i nevolje koja je snašla čovečanstvo sve je usporilo. Svesni smo situacije, ali ne odustajemo, ne prikadamo svoj humanitrani rad. Odbor za pomoć Srbima Kosova i Metohije nastavlja svoju misiju i aktivnosti u nastojanju da završimo započeti projekat, a kada ga završimo biće kao da je Republika Srpska na Kosmetu manastir sagradila. Jer bolesna i deca s posebnim potrebama s netrpljenjem očekuju Dnevni centar koji će im, u mnogome, olakšati težak život.


Autor knjige o humanitarnom radu Milorada Arlova i pomoći Republike Srpske Kosmetu Slavko Basara je istakao da je svedočio mnogim događajima i povezivanju Republike Srpske i Kosova i Metohije i da je ova patriotska akcija počela fudbalom:

-Mnogi će se pitati zašto baš jedan sportski novinar piše o Kosovu i Metohiji i srpskom narodu, njegovoj muci i iskušenjima koja prolazi u južnoj pokrajini. Sve je počelo fudbalom, još uoči Đurđevdana 2008. godine, kada su veterani Fudbalskog kluba Vrbas iz Banjaluke predvođeni Miloradom Arlovom otputovali na Kosmeti i u znak protesta samoproglašenju nezavisnosti “Kosova” odigrali s veteranima Trepče prijateljsku utakmicu. Od tada, pa evo već 13 godina, pratim humanitarni rad Milorada Arlova koji je počeo sportom, a danas je to mnogo više od samog fudbala. Zajedno sa Arlovom bio sam svedok mnogih događaja i u knjizi će se naći sve ono izvorno što se dešavalo u proteklih 13 godina, ali i to kako je junak naše knjige Milorad Arlov prolazio kroz mnoge rizike da bi pomogao srpskom narodu na Kosmetu. 

Poznati novinar i pisac Tomo Marić, recenzent monografije “Humano srce Srpske” je obavestio predsednicu Cvijanović da je u pripremi nekoliko projekata koji će govoriti o svemu onome što je u minulom veku proživeo srpski narod:

-U završnoj fazi su dogovori oko filmske i pozorišne adaptacije mog romana “Krv na crvenom” koji upečatljivo govori o stradalništvu srpskog naroda u lijevče polju na kraju Drugog svetskog rata. Sa svojim iskustvom, izučavajući sve nevolje kroz koje je prošao srpski narod, sa zadovoljstvom sam se prihvatio da budem i recenzent izuzetno vrednog dela “Humano srce Srpske”. U završnoj smo fazi i već krajem godine knjiga će biti pred čitaocima i kao malo šta do sada objavljeno oslikati i prikazati veliki deo istine šta se sve Srbima dogodilo na Kosovu i Metohiji, ali i šta je Republika Srpska učinila da pomogne svom narodu.

Pokloni

Milorad Arlov uručio je predsednici Željki Cvijanović bistu Patrijarha Pavla sanparvljenu u Leposaviću i Plaketu Udruženja roditelja “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice u znak zahvalnosti za sve ono je učnila za decu s Kosmeta u akciji Odbora “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske”. 
Tomo Marić uručio joj je svoje knjige “Krv na crvenom”, “Tamo preko vrbasa” i “Miljan ljudi i vrijeme” na engleskom jeziku, znajući da je predsednica Cvijanović dugo godina bila profesor engleskog jezika.


Zahvalnost na podršci

Slavko Basara, autor monografije “Humano srce Srpske” istakao je da je veliku podršku u realizaciji celog projekta imao od Arlova i Marića, kao i istaknutog književnika Ranka Preradovića, te znanog izdavača i štampara Branislava Ivankovića i preduzeća “Grafid”. 
Takođe, u ovaj projekat su uključeni SPKD Prosvjeta iz Brčkog i direktor Dragan Tomić, te izdavačke kuće Rad iz Beograda s direktorom Nebojšom Nikolićem, onda Besjeda iz Banjaluke i direktor Nenad Novaković, Dom kulture Gračanica i Živojin Rakočević i Gradska biblioteka “Vuk Karadžić” iz Kosovske Mitrovice i direktor Milan Mihajlović.

Sportski Žurnal