XS
SM
MD
LG

Begić hoće da se pita!

Elvedin Begić

Elvedin Begić, aktuelni prvi čovek Fudbalskog saveza BiH na današnjoj sednici redovne Skupštine “krovnog” Saveza u Sarajevu trebalo bi, posle osam godina vladavine sa najviše pozicije, da bude izabran za počasnog predsednika, drugog u istoriji ove organizacije, nakon legendarnog Ivice Osima.

Nije to tolika fudbalska tragedija što će “anonimni” član nekadašnjeg Komiteta za normalizaciju FS BiH i čovek “bez fudbalskog i igračkog pedigrea” koji je sazrevao i izgrađivao se uz Osima seniora, imati istu titulu kao i Ivica, ali biće ukoliko Skupština promeni Statut i Begiću dozvoli veća ovlašćenja nego što ih je Ivica Osim, kao počasni predsednik, imao!

Begić je izabran za predsednika FS BiH 2012. godine nakon rušenja tročlanog Predsedništva od strane UEFA i FIFA, koje su u aprilu 2011. uvele sankcije fudbalu “Dejtonske zemlje”, a Komitet za normalizaciju, kao privremeno telo predvodio, kao predsednik, baš Ivica Osim. Upravo je on iznedrio Begića, koji mu je kasnije uzvratio počasnom titulom, ali bez ovlašćenja da mu se meša u posao, odnosno savetuje ga i posreduje u radu FS BiH. Tako je Ivica Osim, kao najzaslužniji akter za rekonstrukciju Saveza mimo Dejtonskog sporazuma, otišao definitivno, u legendu, a njegov autoritet su iskoristili mnogi drugi da bi se domogli čelnih pozicija u korumpiranom, kažnjenom i ojađenom Savezu.

Biće zanimljivo videti ko će još, uz Begića, biti član Odbora za savetovanje i posredovanje, pogotovo koga će “instalirati” Fudbalski savez Republike Srpske u ovo telo, jer ono ima apsolutno pravo, i ovlašćenja, da komunicira direktno sa UEFA i FIFA. Kao što je poznato, promenom Statuta se traži da budući počasni predsednik FS BiH utiče na rad Izvršnog odbora, kreira njegove odluke i diskutuje po svim pitanjima, što Ivica Osim nije mogao kod predsednika Dine Begića, čak nije ni prisustvovao sednicama. Međutim, po Statutu, u decembru Republika Srpska treba da predloži i da predsednika FS BiH u mandatu 2020 – 2024, što ne odgovara mnogima u Federaciji BiH.

U tom slučaju stvorila bi se dva centra odlučivanja u Fudbalskom savezu BiH što ne bi bilo dobro ni za Savez, a ni za fudbal, kako na nivou BiH, tako ni Republici Srpskoj. Jer, kao što je poznato još uvek su u Skupštinskom sazivu FS BiH delegati iz Republike Srpske iz mandata Mile Kovačevića, smenjenog predsednika FSRS, Begićevog “koalicionog partnera” sa izbora iz 2016. godine.

Današnja sednica redovne Skupštine Fudbalskog saveza BiH trebalo bi da pokaže tragove na snežnom bregu onih koji su zaduženi za sprovođenje izbora 2020. godine, u specifičnim “kovid-19” uslovima i pod posebnim pravilima važećeg Statuta, na čijem “usklađivanju” insistira Elvedin Begić.

Delegati Skupštine Fudbalskog saveza BiH okupiće se danas (10.30 časova) u hotelu “Hils” na Ilidži, a planirano je da, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, učesnici – delegati Skupštine budu smešteni u nekoliko hotelskih sala, povezanih video linkom.

Da li će se 20 delegata iz Republike Srpske naći u jednoj sali, ili će biti raštrkani na više lokacija, ostaje da vidimo?!

 Dnevni red

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine FS BiH su između ostalog i izveštaji: o radu FS BiH u protekloj godini, o izvršenju plana prihoda i rashoda FS BiH za 2019, te revizorski izveštaj za 2019. godinu, kao i planovi: Rada FS BiH za 2020 i prihoda i rashoda FS BiH za 2020. godinu.

Pored izbora za počasnog predsednika FS BiH naći će se i kooptiranje aktuelnog predsendika FSRS Vice Zeljkovića za člana Izvršnog odbora FS BiH umesto smenjenog Mile Kovačevića. Zeljković je do sada na sednicama “fudbalske vlade” u Sarajevu učestvovao kao pridruženi član, bez prava glasa.