XS
SM
MD
LG

Džidić: Nije sportski da Igokea igra tri takmičenja

Foto: Đaka City

Košarkaška sezona u Bosni i Hercegovini nije ni počela a već postoje brojne nesuglasice. Najveće polemike se vode oko igranja Igokee u regularnom dijelu sezone. Budući da će Igokea igrati ABA ligu i takmičenje u Evropi, Aleksandrovčani su zatražili da budu oslobođeni prvog dijela takmičenja. Povodom cijele situacije oglasio se na svom Fejsbuk profilu i trener Čapljine Boris Džidić. Njegovu objavu prenosimo u cjelosti.

“Kao netko ko živi košarku 24/7 i ko je od 1988. godine u košarci, moram se osvrnuti i reći moje lično razmišljanje vezano za sezonu, možda i najzahtjevniju, koja je ispred nas ovdje u Bosni i Hercegovini. S obzirom da se pojavio problem oko sistema takmičenja Premijer lige BiH u košarci, posebno oko ABA timova. U ovakvim vremenima, jedino ispravno je na čitavu situaciju gledati isključivo kroz sportsku i košarkašku prizmu.

A NIJE SPORTSKI tražiti od Igokee da igra tri takmičenja u jednoj sezoni, kad već ulažu novac u košarku i predstavljaju nas u Evropi. Tim rasporedom rapidno povećavamo mogućnost povreda košarkaša njihovog tima. Stavljajući se u kožu mojih kolega iz Igokee i ja bih vjerovatno kad bi morao igrati tri takmičenja, dio utakmica u domaćoj ligi poštedio igrače koji su u većoj minutaži da ih sačuvam od povreda. To bi značilo da “B” tim Igokee igra dio utakmica, a drugi dio “A” tim. Samim tim, to ne bi bilo regularno i NIJE SPORTSKI.

NIJE SPORTSKI , a čak je i licemjerno tražiti od Igokee da igra tri takmičenja, a da ABA 2 ligaši traže da igraju samo jedno takmičenje prvi dio sezone. Zvuči pošteno rekao bi neko, međutim  ”gospodo”, ako nekom timu nedostaje novca, onda se odustane od ABA lige, a ne od domaćeg prvenstva. Imamo primjer Rogaške u ovoj i Zrinjskog u godini prije toga kad su trebali nastupiti, ali su procijenili da nemaju novca za ABA 2 ligu i okrenuli su se domaćem takmičenju.

NIJE SPORTSKI da se nisu naučile greške na slučaju KK Bosna od prije par godina, kad je klub igrao tri takmičenja i zbog toga nazadovao u svakom smislu, pogotovo finansijskom, te se i dan danas bori da izađe iz te rupe i postane barem stabilan premijerligaš. Olako se prešlo preko toga pa je sad došlo na naplatu.

NIJE SPORTSKI  upoređivati se sa Igokeom i tražiti isti status, a da ne uložiš ista sredstva. Nitko ne brani drugim klubovima da se prijave za FIBA takmičenja (svake godine koliko znam dođe poziv u KSBIH) i da ulože dodatnih 200-300 hiljada nekog novca i predstavljaju nas u Evropi. Niko sretniji od BiH košarkaških radnika da nam raste rejting u Evropi, kako klubova, tako igrača i trenera. Upoznat sam maksimalno sa sistemom odlučivanja u KSBIH koji preko Upravnog odbora treba donijeti odluku. Ali ne vidim da će ijedna odluka proći na glasanju i da će onda nastupiti pravilo “prošle sezone”. S tim da u prošloj sezoni, Igokea ipak nije igrala FIBA kao ove pa su igrali domaću ligu. Sportski je sada to presjeći i postaviti striktni zakon i pravila za ovakve situacije, da:

–Klub koji igra ABA 1 ili ABA 2 i prijavi se, dobije poziv ili izbori za još jedno od službenih evropskih takmičenja (FIBA Evropa kup, FIBA Ligu šampiona, Evrokup, Evroligu) da se taj klub oslobođa prvog dijela takmičenja u Premijer ligi. Ostala takmičenja ( BIBL, ALPE ADRIA, itd.) uz dužno poštovanje ne spadaju u službena takmičenja niti imaju taj kvalitet da bi ih se stavilo ispred naše domaće lige.

NIJE SPORTSKI što traže ABA 2 ligaši da se prvi dio sezone igra bez njih u formatu Lige 10, a nažalost izgleda u formatu Lige 9 jer BiH i evropski velikan KK Bosna nema adekvativnu pomoć i vrlo je upitno hoće li igrati uopšte Premijer ligu. Takvom ligom bi se upropastila BiH košarka. Posljedice bi bile dugoročne i ogromne:

-Liga 9 bi završila početkom prvog mjeseca

-Dio klubova bi igrao samo 16 utakmica regularnog dijela, što bi statistički dovelo da neki klub od sredine marta ove godine, kad je igrao zadnju utakmicu službenu, pa do januara iduće godine ima samo 16 utakmica. Što je prosječno jedna i po utakmica mjesečno. Sa takvim obimom rada i takmičenja, ti klubovi prestaju biti profesionalni, samim tim gube veliki dio i onako, teško nađenih sponzora i gase se. A dio klubova koji igraju Premijer ligu ne bi igrao sa najjačim klubovima naše zemlje i samim tim bi pao interes publike, sponzora, a da ne govorimo o broju djece koja bi otišla drugim putem, a ne košarkaškim.

NIJE SPORTSKI da ABA 2 ligaši ne igraju od početka domaće prvenstvo kad u svim drugim zemljama regije ga igraju gdje i sama ABA LIGA insistira na tome. Takvu Ligu 10, za kakvu se zalažu ABA 2 ligaši, ne bi pristala igrati velika većina NE-ABA ligaških klubova, a vjerovatno i svi. I to bi značio kraj Premier lige BiH i povratak u ružne 90-e godine. A TO JE NAJMANJE SPORTSKI. JEDINO SPORTSKI i LOGIČNO JE DA SE IGRA:
– Liga 12/13 (zavisno o Bosni) dvokružno.
– Prvih pet timova + Igokea u Ligu 6 dvokružno pa plej of.
– Ostali timovi plej-aut ligaju dvokružno.
– Kalendar maksimalno podrediti svim ABA ligašima.– Kup takmičenje po Savezima organizovati, ako ne ove, onda iduće sezone, da se igra prije početka prvenstva, da ne remeti kalendar ABA ligaša. Samo fajnal for ostaviti za februar kao i drugi Savezi.

Ovo je moje lično mišljenje, a ne mišljenje mog kluba HKK Čapljina.

Nemam nikakve interese braniti Igokeu i stavljati se na njenu stranu niti se ikome dodvoravati. Pogotovo što sam puno puta bio na suprotnoj strani od Igokee i na terenu, a i na sastancima. Poznajem se sa kolegama iz sportske struke tog kluba, isto kao i sa kolegama drugih klubova.

Ostanimo gospodski sport kao što smo uvijek bili i sport koji nije pravio granice nego ih rušio”.


22 .kolo Prvenstvo BiH
Mladost 59 : 56 Posušje
Slavija 89 : 92 Orlovik
Široki 82 : 71 Bosna Meridianbet
Promo 73 : 78 Sloboda
Spars 95 : 81 Leotar
Borac Wwin 72 : 74 Prijedor - Spartak
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Široki 22 20 2 42
2 Bosna Meridianbet 22 17 5 39
3 Sloboda 22 14 8 36
4 Borac Wwin 22 13 9 35
5 Mladost 22 12 10 34
6 Spars 22 12 10 34
7 Orlovik 22 10 12 32
8 Leotar 22 9 13 31
9 Promo 22 8 14 30
10 Slavija 22 6 16 28
11 Posušje 22 6 16 28
12 Prijedor - Spartak 22 5 17 27