XS
SM
MD
LG

Stojnić se ne boji izazova

Velimir Baja Stojnić

Velimir Stojnić je novi šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Krupa. Dan nakon što je Upravni odbor premijerligaša iz kanjona Vrbasa sporazumno raskinuo ugovor sa Zoranom Marićem zbog loših rezultata ove jeseni u eliti BiH odlučeno je da u nastavku Premijer lige Krupljane predvodi dosadašnji trener kadeta ovog kluba. Tako su odlučili čelnici premijerligaša iz Krupe na Vrbasa što i nije iznenađenje kada se ima u vidu da je Stojnić i ranije figurirao kao ozbiljna kandidat za klupu ovog kluba.

Stojnić ima ogromno premijerligaško, ali i međunarodno iskustvo, trenirao je banjalučki Borac, Rudar Prijedor i gradišku Kozaru, dok je osam godina bio selektor kadetske (“U-17”) reprezentacije BiH, a sedeo je i na klupi Modriča Maksime 2008. godine kada su “uljari” nastupali u kvalifikacijama za Ligu šampiona u susretima protiv Dinama iz Tirane i danskog Alborga. Rođen je 29. oktobra 1962. godine u Banjaluci, a jedno vreme je bio i selektor u omladinskim selekcijama Republike Srpske, zajedno sa Velimirom Sombolcem, te član stručnog štaba “A” reprezentacije FSRS koja je 2001. godine imala turneju po Nemačkoj.

Stojnić će na klupi Krupe debitovati predstojećeg vikenda i to u Sarajevu, na stadionu Grbavica, u duelu sa Željezničarom.

-I pre ovoga bio sam trener Krupe, u omladinskim selekcijama, tako da dobro poznajem situaciju u klubu. Smatram da imamo kvalitetan igrački kadar, fudbalere koji imaju premijerligaški potencijal, a što na terenu to nije baš funkcionisalo kako se očekujemo moraćemo da vidimo u hodu jer nas čekaju veliki izazovi – rekao je Velimir Stojnić.

On je juče pre podne održao sastanak sa igračima, zvanično je predstavljen i imaće težak zadatak da vrati klub na pobednički kolosek, odnosno izvuče ga iz opasne zone sa dna prvenstvene tabele.

-Iskren da budem za neme nema nepoznanica jer sam tu bio sve vreme. Svaka naredna utakmica je za nas izazov i najvažnija. Nikada se nisam plašio izazova, po prirodi sam fajter, nikada nisam kalkulisao, tako je bilo gde god sam radio. I sada se sećam epizoda iz Borca i Rudar Prijedora, kada sam preuzimao ekipu, u igračkom kadru nismo imali potencijal, kao što je sada slučaj u Krupi. Posebno mi je i danas u sećanju devastirani kadar u Prijedoru. U fudbalu je sve relativno, možete da radite dobro, a da nemate rezultate ili da ne radite kako treba, a vrati vam se sve kroz rezultate. Ono na čemu ću da insistiram jeste zalaganje, profesionalizam i verovanje da možemo, a hoćemo i želimo – dodao je Stojnić.

Posle Željezničara Krupu čeka domaća utakmica protiv mostarskog Zrinjskog, a potom i gostovanje u Širokom Brijegu, da bi se prvi krug prvenstva zatvorio u Krupi na Vrbasu protiv Mladosti iz Doboja kod Kaknja, a drugi počinje gostovanjem na Koševu kod aktuelnog šampiona Sarajeva.

-I šta onda? Da li se prvenstvo završava posle tih utakmica? Koliko ima još da se igra? Kao što sam rekao svaki sledeći meč je za nas najvažniji i tako ćemo gledati na obaveze koje nam odlaze. Ne bih se hvatao nekog posla ako ne smatram da možemo da ga kvalitetno i uspešno završimo. Pre svega treba da razmrdamo ekipu, vratimo igračima samopouzdanje i počnemo da igramo onako kako najbolje znamo i umemo. Ne plašimo se nijednog protivnika – istakao je na kraju Velimir Stojnić, novi šef stručnog štaba Krupe.

 

Preporodio Borac

U sezoni 2009/10. Velimir Stojnić je preuzeo osiromašeni igrački kadar Borca, u prvoj utakmici u Laktašima (pobeda 2:0) Borac nije imao popunjen zapisnik imenima fudbalera, ali te jeseni su Banjalučani sjajno igrali, umalo im je umakla i titula jesenjeg prvaka (u poslednjem kolu poraz od Sarajeva u Banjaluci, jesenje lovorike pokupio Široki Brijeg).

A onda, dan pred prozivku za prolećni deo prvenstva Stojnić je, iznenađujuće, podneo ostavku, nasledio ga je Zoran Marić, kojeg je on sada zamenio u Krupi. U prolećnom delu prvenstva Borac nije bio na nivou jesenjih igara i rezultata, ali je uspeo da osvoji Kup BiH i posle 18 godina pauze izađe u Evropu. U finalu je Borac bio bolji od Željeznučara – 1:1 u Banjaluci i 2:2 u Sarajevu.


Željezničar 3 : 0 Krupa
Tuzla City 1 : 2 Zrinjski
Sloboda 0 : 0 Borac
Mladost 0 : 1 Velež
Radnik 0 : 2 Široki Brijeg
Olimpik 0 : 3 Sarajevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 33 21 4 8 67
2 Sarajevo 33 18 11 4 65
3 Velež 33 16 13 4 61
4 Zrinjski 33 18 5 10 59
5 Široki Brijeg 33 17 8 8 59
6 Tuzla City 33 13 9 11 48
7 Željezničar 33 12 8 13 44
8 Sloboda 33 10 7 16 37
9 Mladost 33 8 6 19 30
10 Krupa 33 7 7 19 28
11 Radnik 33 5 10 18 25
12 Olimpik 33 7 4 22 25