XS
SM
MD
LG

Željin problem, Krupa kaznila

Amar Osim/:Foto: Damir Hajdarbašić, www.fkz.ba

Željezničar je u osmom kolu Premijer lige BiH doživio šokantan porazu od Krupe rezultatom 1:0. Nakon utakmice održana je press konferencija na kojoj se prisutnim medijima obratio trener Plavih Amar Osim.

- Nemam ništa specijalno dodati na korektnu izjavu gostujućeg trenera. Dali su gol iz prvog prelaska sa centra, gol koji se relativno može izbjeći. Nakon toga ono malo šansi što smo mi imali, ali se nismo najbolje snašli, blago rečeno. Imali smo nekih prilika, ali premalo za nešto ozbiljno pogotovo kada imaš odbranu koja se dobro brani i sigurnog golmana. Treba im skinuti kapu. Jedan gol mijenja sve, ista utakmica sa Mladosti, s obzirom da su oni čvršći od Mladosti. Bolji su. Teže ih je probiti. Imaju kvalitet, nemam šta drugo reći nego čestitati igračima i treneru Krupe, rekao je Osim, te zatim dodao:

- Imamo problem s ekipama koje se bore, a da bi dobio ekipu koja se bori, moraš imati nekakav kvalitet da se vidi ta razlika. Nama najviše pašu ekipe koje igraju. Neću reći da ekipe koje igraju se ne bore nego imaš više mogućnosti da nešto napraviš. Moramo neko rješenje naći definitivno. Ne moraš primiti gol kakav si primio, ne moraš napraviti faul kakav si napravio, ističe Osim.

- Nije liga kao prije 20 godina kada nisi mogao osvojiti vani bodove, ali ipak gubljene bodova kući protiv slabijih ekipa bi trebalo probati izbjeći. Probaćemo naći rješenje da na ovakav način igre odgovorimo, tehnički i taktički imamo problem jer igramo protiv ekipa koje se brane. Napravili smo neforsirane greške, Mladost i Krupa su uz dužno poštovanje dali gol iz ničega. Ne desi nam se ta greška na 3:0 protiv Veleža već na 0:0. Mi smo krivi, ne trebaš primit gol kad već znaš da imaš problem protiv bunkera nemoj primiti gol. Lakše se ekipa ponaša na 0:0 nego kada gubi. Mi moramo pronaći rješenje, znajući da ćemo igrati još ovakvih utakmica. Zasad ga nismo našli, ali ćemo se truditi da ga nađemo. Ako nisi na maksimumu ili ako se neke stvari poklope ne možeš primati golove ovakve. To puno stvari mijenja. To trebamo popraviti i pronaći rješenje da igramo bolje protiv ovakvih ekipa.

- Niko osim Mustafe nije preuzimao odgovornost. Ok to je fudbal, pogriješiš jednom, dvaput, triput, četiri puta, pa se kriješ. To je fudbal. Igrali smo protiv ekipe koja se borila k'o lav i šta god da su uradili niko im ništa ne bi mogao reći jer je tu novi trener. Oni su bili spremni, igraju skupa u ovoj ligi i nekoj boljoj ligi od naše, dobili su vjetar u leđa i mi to nismo znali riješiti, kaže Osim.

On smatra da motivacija nije jedini faktor od kojeg zavisi ishod meča.

- Da se motivacija može mijenjati iz utakmice u utakmicu može, ali nije to jedini faktor koji utiče na rezultat utakmice. I da nisi super motivisan možeš biti dobar, a kad si super motivisan onda ne možeš nekada ništa uraditi. Imaš loš dan, trener te stavi na loše mjesto, protivnik nezgodan, zna kako igraš, a tebe ne ide i desi se što se desi.

- Zbog ritma bih volio da igramo derbi jer nam nakon toga slijedi reprezentativna pauza.


Mladost 1 : 2 Velež
Radnik 4 : 0 Olimpik
Borac 2 : 0 Tuzla City
Sloboda 2 : 3 Sarajevo
Željezničar 0 : 1 Krupa
Zrinjski 2 : 1 Široki Brijeg
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 8 6 2 0 20
2 Željezničar 8 6 0 2 18
3 Borac 8 5 0 3 15
4 Tuzla City 8 4 1 3 13
5 Zrinjski 8 4 1 3 13
6 Velež 8 3 3 2 12
7 Široki Brijeg 8 3 2 3 11
8 Sloboda 8 3 1 4 10
9 Radnik 8 1 4 3 7
10 Krupa 8 2 1 5 7
11 Mladost 8 2 1 5 7
12 Olimpik 8 1 0 7 3