XS
SM
MD
LG

Hoće li sudije obući dres Lejkersa ?

Foto: Denver Stiffs

Los Anđeles Lejkersi vode 2-0 u seriji protiv Denvera. Gledajući kvalitet ekipa, to i nije neočekivano. Međutim, način na koji su Lejkersi došli do 2-0 je za gađenja.

Prvi meč Denver je dobro otvorio i dobili su prvi period 38-36. Međutim, u drugom periodu sudije su odlučile biti bolje od Dejvisa, LeBrona i drugova i veću korist donijeti Lejkersima nego sami igrači Lejkersa. Jokiću su sudili dva nepostojeća faula, Mareju jedan nepostojeći, Grentu i Milsapu takođe. Sama činjenica da su Lejkersi izveli preko 20 slobodnih bacanja u drugom periodu, dovoljno govori kakvo je suđenje bilo. 

Nakon što su Jokiću sudili nepostojeće faulove u napadu, nakon što su slično doveli i Mareja do trećeg faula, sudije su potpuno iz ritma izbacile Denver i na kraju su Lejkersi prvi meč dobili bez većih problema.

Sinoć ponovo sudije u glavnoj ulozi. Denver je sa Jokićem na klupi uspio da se vrati u igru nakon -10 na startu drugog perioda. I šta su onda sudije uradile ? Ponovo preuzele palicu od LeBrona i ponovo su postale najbolji igrači tima iz Los Anđelesa. Nepostojeći faul Jokića, nedosuđen namjeran a vrlo moguće i isključujući faul Hauvardu i opet odoše Lejkersi na veliku prednost. I u trećem periodu su sudili nepostojeći faul Jokića. Dejviu su dali bacanje tek kad su vidjeli da je promašio jedan šut ali kad su stali sa lakrdijom od suđenja, stali su i Lejkersi. 

Denver je krenuo da se vraća a na kraju je došao na prag pobjede. Međutim, velika greška Plamlija, omogućila je Dejvisu da pogodi trojku za pobjedu Lejkersa.

I nije sporno da su Lejkersi kvalitetniji. Ali zar moraju na silu pobijediti ? Zar ih se mora štititi do te mjere da će uvijek imati desetak poena viška radi sudija protiv Denvera ? Nije rijedak slučaj da se boljoj ekipi malo navuče u NBA ali ovo je prešlo sve granice.

Na momente imate osjećaj da je bolje da Frenk Vogel sudi nego da sude sudije koje bi trebale dijeliti pravdu. U većem dijelu ove serije, te sudije su djelitelji nepravde. Pitanje je šta bi bilo i sa prvim susretom da sudije nisu izbacile iz ritma Jokića i Mareja a tek je jasno da bi Denver pa vrlo vjerovatno dobio drugi meč da je suđenje bilo kako treba.

Vidjećemo kakvo će suđenje biti u nastavku serije. Međutim, ako se gledaju prva dva meča, postavlja se jedno pitanje. Hoće li sudije izaći u dresu Lejkersa na sledećem meču ? Ako budu sudili kao do sada, pravednije je onda i da obuku dres ekipe kojoj navlače......