XS
SM
MD
LG

Najava Evrolige (3)

Foto: Euroleague

Evroliga kreće za tri dana a shodno tome mi nastavljamo sa predstavljanjem ekipa. Danas je red na nove ekipe.

MAKABI

Nakon nekoliko ponižavajućih sezona, Makabi je prošle sezone bio odličan i bili bi sigurni u TOP8 da se sezona završila a imali bi i realne šanse da se bore za F4. Sferopulos je sjajno posložio ekipu i velika je stvar za Makabi što je on ostao.

Makabi je doveo dva Hrvata ovog ljeta. Iako je djelovalo da će Ante Žižić u Real, na kraju je stigao u Makabi. Veliki potpis jer je Žižić izuzetno talentovan igrač i ima sve predispozicije da bude jedan od najboljih centara Evrolige. Doveli su i Dragana Bendera, koji se vraća jer je prije NBA bio u Makabiju. Doveli su i beka Džejmsa Džonsa koji je igrao jako dobro u Bursi prošle sezone.

Zadržali su okosnicu ekipe. Vilbekin, Brajant, Dorsi, Hanter, Kalojaro, Zusman su i dalje tu. Ostali su bez Voltersa a mladi Deni Avdija ide u NBA.

Što se tiče Makabija, realno je da budu u TOP8. Da li mogu dobaciti do F4 nakon sedam godina, ostaje da se vidi.

OLIMPIJAKOS

Olimpijakos je sastavio jako zanimljivu ekipu i očekuje se da imaju jednu dobru sezonu. Od dolaska Barcokasa i prošle sezone su igrali bolje a sad se očekuje ono pravo.

Doveli su Hasana Martina, koji je igrao sjajno za Budućnost prošle sezone. Iz Galate su doveli Arona Herisona. Kostas slukas vratio se iz Fenera i to je sigurno najveći potpis za Olimpijakos. Doveli su i Čarlsa Dženkinsa a Livija su doveli iz Asvela.

Ostali su bez Nikole Milutinova i to je sigurno njihov najveći gubitak. Uspjeli su zadržati domaće igrače poput Spanulisa, Papanikolaua, Printezisa. Očekuje se da Koniaris dobije dosta prostora ove sezone a zadržali su i Vezenkova i MeKisika koji je igrao sjajno u Bešiktašu.

Olimpijakos je sastavio sjajan tim i TOP8 je nešto što je realno za njih. Vidjećemo da li će im to i poći za rukom.

PANATINAIKOS

Dugo je trajala saga o tome da li će Pao uopšte igrati EL. Na kraju su odlučili da je igraju a Janakopulos je odlučio da će prodati klub.

Gledajući sve probleme, sastavili su dobar tim. Nemanja Nedović došao je iz Armanija i tokom priprema bio je najbolji igrač Panatinaikosa. Vratili su i Zeka Ogasta koji je dobro igrao u Turskoj prošle sezone. Poprilično nelogično su doveli Sent-rosa koji je vrlo loš utisak ostavio u CSKA. Doveli su i Arona Vajta, sjajnog strijelca Pjera Džeksona a iznenađujuće je stigao i Diplaros iz Sutjeske. Doveli su i Markosa Fostera koji je prije samo dvije godine igrao u Koreji. 

Od igrača iz prošle sezone sačuvali su domaće igrače. Papajanis, Papapetru, mladi Kostas Mitoglu, Bokhoridis i Vujukas su i dalje tu. Ostali su bez Rajsa, Kalatesa, Tomasa i Papasa.

Trener Vovoras neće imati lagan zadatak. Panati fali kvaliteta i djeluje da će teško doći do TOP8.

REAL MADRID

Redal je ponovo jedan od glavnih kandidata za titulu prvaka Evrope. Tim Pabla Lasa nastavio je sa svojom praksom da ne mijenja mnogo toga između sezona.

Od pojačanja, doveli su samo Alberta Abaldea iz Valensije. Sa druge strane, ostali su bez Mikija koji se vratio u Himki. Ostatak ekipe je sačuvan. Ljulj, Kampaco, Rudi, Rejes, Tavareš, Rendolf, svi su i dalje tu.

Problem može biti taj što su malo tanki na centarskoj poziciji jer nemaju klasičnog centra pored Tavareša. Moguće da će Laso igrati sa nešto nižom petorkom gdje će talentovani Garuba igrati peticu. Očekuje se svakako da igra dosta a igrao je mnogo i prošle sezone.

Real je uhodana mašinerija koja gazi. Sistem koji godinama traje i gdje se zna i ko kosi i ko vodu nosi. Sve ispod F4 biće neuspjeh a nije nerealno da se Laso okiti i trećom titulom prvaka Evrope.