XS
SM
MD
LG

Stručni ugao: Tihi golgeter iz komšiluka

Foto: FK Vojvodina, Petar Bojić

Petar Bojić, aktuelni golgeter Vojvodine je, kao dečak, sanjao da postiže golove kao Frančesko Toti i taj san je pretvorio u javu. Pre pet dana je slavnom Standardu u Liježu u okviru kvalifikacija za Ligu Evrope zatresao mrežu upravo na Totijev način, koji je davao golove desnom i levom nogom ili glavom, svejedno. To je bio izjednačujući gol Vojvodine za 1:1, ali je u produžetcima Standard bio bolji za konačnih 2:1. Za pretpostaviti je da je to bio, do sada, bar na trenutak, nadraži gol u karijeri Petra Bojića, jer je postignut pod evropskim snopom svetlosti, smestivši loptu u mrežu, ne bilo kakvog kluba.

Odmah pri povratku u Srbiju, Bojić ne staje i za vikend u Inđiji, u okviru 9. kola Super lige Srbije, postiže svoj novi gol, za vođstvo Vojvodine od 1:0, isto na Totijev način, omogućivši tako Vojvodini da lakše i mirnije privede utakmicu kraju i golom Čovića, potvrdi pobedu od 2:0.

Nije samo Toti taj na koga igrom podseća Petar Bojić. Njegovi pojedini potezi i jakost na lopti su snažna sećanja i na Dragana Stojkovića Piksija i njegove partiture. 

Igrajući za Slogu iz Požege, Mladost iz Lučana, Napredak iz Kruševca, Čukarički i Vojvodinu, Petar Bojić je postigao 39 prvenstvenih golova. Ni premnogo, a ni premalo. Sigurno bi ih bilo još mnogo više da mu se, pre četiri godine, u dresu Čukaričkog, protiv Partizana, nije dogodila ozbiljna povreda prednjih ukrštenih ligamenata, koju je uspešno sanirao operacijom u Totivoj domovini Italiji, kojeg je, tom prilikom, konačno, stigao i da upozna. 

Pisac ovih redova je siguran da bi danas, Petar Bojić, bio član udarnog trija Bojić-Tadić-Kostić, da ga povreda, operacija i oporavak nisu zadesili u usponu prema zenitu.  Bojić još nije ušao u zimu svoje karijere. Još je daleko od nje. Čeka ga i ino angažman,  a njegov idol Toti je karijeru završio tek u 40-oj.

Naravoučenije za sve mlade fudbalere: Slobodno birajte svoje fudbalske uzore, ali znajte da neretko i neki drugi faktori utiču na ostvarenje vaših konačnih snova. Ova priča o tihom golgeteru iz mog i vašeg komšiluka neka bude još veći podsticaj da svako od vas ostvari svoje snove ili maker njihov deo. Petar Bojić i moja malenkost su deo tih snova ostvarili. Moj idol je bio Johan Krojf. Uspeo sam da postignem dva gola i srušim veliki Dinamo iz Zagreba. Dva gola sam postigao i u finalu Kupa Slovenije, donoseći prvi pehar Mariboru. Isto sam, kao Petar Bojić, operisao prednje ukrštene ligamente i stigao još da sve ovo napišem. 

Autor: Svetozar Čiča