XS
SM
MD
LG

Koji je pravi Adnan Džemidžić?

Adnan Džemidžić

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović “opleo” je po Adnanu Džemidžiću, generalnom sekretaru Fudbalskog saveza BiH, autoru pisma u kojem je grad Zenica obavešten da fudbalska reprezentacija BiH neće do daljnjeg igrati na stadionu Bilino polje zbog uvreda upućenih na račun rukovodstva Saveza na susretu protiv Holandije. Prvi operativac “krovnog” Saveza “se ispravio” dan kasnije i rekao sarajevskim medijima da Savez neće odustati od igranja u Zenici, ali da nikome neće dozvoliti da ih s tribina vređa i omalovažava.

-Saradnja s Gradskom upravom Zenica koja još uvek formalno-pravno upravlja stadionom Bilino polje je bila na najnižem nivou u poslednjem periodu. Zašto je to tako neka Uprava da odgovor. Realizacija postavljenih zahteva od strane UEFA za utakmice Lige nacija i utakmica baraža na Bilinom polju je bila neophodna i nužna. Nismo imali partnera u ovoj priči, ali smo iskoristili sve svoje resurse kako bismo obezbedili uslove za nesmetano odigravanje utakmice. Nije ovo marketinška reklama za Savez jer je Savez u prethodnom periodu od 2004. godine uložio 3,5 miliona miliona u stadion Bilino polje. I to su činjenice – rekao je Adnan Džemidžić.

Potom je generalni sekretar FS BiH, koji je na ovoj visokoj funkciji nasledio Jasmina Bakovića, kao kadar SDA (stranačku pripadnost Džemidžića danas u javnost izneo i Kasumović) istakao i ovo:

-Neće Savez nikada napustiti Zenicu. Naprotiv, igraće reprezentacija u ovom gradu i dalje, ali nećemo dozvoliti nikome da nas omalovažavaju i psuju, posebno pojedinci koji su bili uniformisani na tribinama i koji su konstantno vređali naše igrače. To im nećemo dozvoliti.

Dopisom FS BiH koji je upućen na adresu Grada Zenica i gradonačelnika Fuada Kasumovića podigla se velika politička prašina u Federaciji BiH, ali u i oko reprezentacije i Saveza, koji po statutima UEFA i FIFA treba da budu apolitične organizacije. Međutim, to pravilo, kada je u pitanju BiH evropska i scetska kuća fudbala ne poštuju kršeći direktno vlastita akta, kao i u slučaju tzv. Kosova. Zanimljivo je da pismo FS BiH nije objavio na svojoj oglasnoj tabli – zvaničnom portalu Saveza, kao što je to bio slučaj u prethodnim situacijama.

Biće zanimljivo videti i kakva će reakcija biti samo Džemidžića od kojeg fudbalska javnost u BiH traži neopozivu ostavku kao moralan čin posle svega. A mi se pitamo koje je od dva lica Adnana Džemidžića pravo: ono sa memoranduma FS BiH upućeno gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću, nekadašnjem stranačkom kolegi iz SDA ili ovo kroz izjave dan kasnije?

Očigledno je da je Džemidžić zloupotrebio položaj i funkciju u FS BiH za predizbornu kampanju lokalnih izbora u BiH koji su zakazani za 15. novembar. Da li će, konačno, reagovati UEFA i FIFA?