XS
SM
MD
LG

Sa Koletom o završnici NBA lige

Foto: Youtube

Iza nas je nikada duža NBA sezona. Zbog koronavirusa, sezona je trajala skoro godinu dana. Na kraju su do titule došli Los Anđeles Lejkersi, savladavši u finalu Majami. O završnici NBA sezone i popularnom ''balonu'', razgovarali smo sa komentatorom ''Arena Sport'' televizije, Nenadom Kostićem.

''Mislim da je NBA liga kompletnim projektom i načinom na koji su restart i završnica sezone organizovani, pokazala da je najozbiljnija organizacija u svijetu sporta. Od izbijanja globalne pandemije ovo je bio ubjedljivo najopsežniji i najzahtjevniji sportski poduhvat i malo je reći da je sve u Diznijevom svijetu prošlo savršeno. Prva dilema koja se postavljala da bi čitav projekat uspio, bila je da li će ''mjehur'' izdržati. Za tri mjeseca koliko je sve trajalo, u kompleksu pokraj Orlanda nije zabilježen niti jedan pozitivan slučaj što govori o savršenoj organizaciji pogotovo ako se zna broj ljudi koji je bio uključen. Kompletna logitika je takođe dovedena do ivice savršenstva kako bi postojali optimalni uslovi za ekipe, obezbijeđen maksimalan komfor u datim okolnostima a uz poštovanje svih bezbjednosnih protokola. Takođe, ne treba zaboraviti da su čelnici lige bili suočeni sa izazovom društveno-političkog trenutka u kome se SAD nalazi, ali da su i tu teškoću i prekid plej ofa uspjeli da prebrode i da sve privedu kraju na najbolji mogući način. Veliki dio zasluga pripada i asocijaciji igrača koja je sa rukovdstvom lige i klubovima od prekida, pa do samoga kraja konstruktivno radila na pronalaženju optimalnih rešenja'', kaže Kostić.

Dosta se spekulisalo kakvu košarku ćemo gledati u nastavku NBA sezone, s obzirom na sve okolnosti i završetak sezone u do sada neviđenim uslovima.

''Što se kvaliteta košarke tiče, mišljenja sam da je on bio iznad svih očekivanja. Veoma duga pauza, odsustvo publike, izostanak određenog broja igrača koji su iz različitih razloga propustili restart sezone, izolacija postavljali su brojne upitnike kakvu košarku ćemo u ESPN-ovom sportskom kompleksu gledati. Ispostavilo se da je odluka da 22 tima budu uključena u restart sezone i uvođenjem play in-a NBA napravila pun pogodak. Timovi koji su osigurali mjesto u doigravanju imali su priliku da takmičarsku formu dostignu kroz osam mečeva regularne sezone a u Zapadnoj konferenciji imali smo i veliku borbu za mjesto u doigravanju , što je dalo izuzetnu takmičarsku draž mečevima Portlanda, Memfisa i Finiksa. Sam plej of bio je jedan od najneizvjesnijih u poslednjih 15ak godina. Činjenica da nije bilo prednosti domaćeg terena doprinijela je neizvjesnosti i nemalom broju iznenađenja u doigravanju. Utakmice su bile izvrsne a kvalitet košarke takav da smo Edin i ja često konstatovali da smo u momentima gubili taj osjećaj da se mečevi igraju bez prisustva publike. Svi timovi su imali iste uslove i kvalitet je u datom trenutku bio odlučujući faktor u serijama. Rezultatska neizvjesnost izostala je u četvrtfinalu Istoka ali je zato sve nadoknađeno sjajnim polufinalom i finalom, dok je na Zapadu očekivano već od play in-a sve ''prštalo''. Sve u svemu, hvala NBA ligi što nam je priuštila skoro tri mjeseca vrhunske košarke'', kaže Kostić.

U finalu NBA lige sastali su se Los Anđeles Lejkersi i Majami. Lejkersi su na kraju slavili sa 4-2 a Majami je imao problema sa povredama Dragića i Adebaja.

''Los Anđeles Lejkersi su u finalu opravdali ulogu favorita i zasluženo došli do titule. Generalno, vidim ih kao tim koji je u plej ofu pokazao najviše. Frenk Vogel je u svakoj seriji uspio da iskoristi prednosti svog tima nad rivalom. LeBron Džejms i Entoni Dejvis su bili pokretačka snaga Lejkersa i konstanta na koju su mogli da se oslone, a i ovaj plej of je pokazao da se prsten ne može osvojiti bez pomoći igrača iz drugog plana. Koldvel Poup je odigrao sjajan plej of u kome je pogodio najviše trojki za tim iz Los Anđelesa i prelomio meč za vođstvo od 3:1. Rondo je poslije loma palca i propuštene serije sa Portlandom igrao izuzetno dobro. Aleks Karuso je kroz čitavo doigravanje davao svoj doprinos i uz Dejvisa bio vjerovatno najbolji defanzivac Lejkersa. Svojih momenata imao je i Markif Moris, a Dvajt Hauard se maksimalno prilagodio igraču uloge i davao doprinos bilo da počinje kao starter, ali ostajao koncentrisan i kada za kompletnu seriju ne vidi parket kao protiv Hjustona. Lejkersi su prije svega, fizički mnogo dominantija ekipa od Majamija, a utisak je da u ovom trenutku raspolažu i sa više talenta i dužom klupom. Tim iz Los Anđelesa ima mnogo više opcija da limitira napadački učinak Majamija, dok je sastav sa Floride naročito u Adebajovom odsustvu imao problema da zatvori reket i iskontroliše Dejvisa. Najbolji primjer za to je druga utakmica u kojoj su Lejkersi imali nestvarne procente šuta za dva. Velika je šteta što su se povrede Dragića i Adebaja desile na samom početku serije, i da je Spolstra na raspolaganju imao kompletan sastav, sigurno da bi to doprinijelo još većoj neizvjesnosti, ali iskreno mislim da bi i u tom slučaju do titule došli Lejkersi. Kvalitet je u ovom trenutku na njihovoj strani. Imponuje karakter koji je Majami pokazao u ovoj seriji i način na koji su dobili treću i petu utakmicu. Način na koji je igrao Džimi Batler koji je poslije godina lutanja pronašao svoj dom i napravio dva skoro pa Džordanovska tripl dabla. Velika stvar je što su poslije 0:2 i šoka gubitkom dvojice startera uspjeli da se podignu i priušte svim ljubiteljima košarke pravo NBA finale gdje su četvrta i peta utakmica bile prava poslastica.''

Pred start sezone niko se nije mogao nadati da će Majami igrati veliko finale, budući da tim Erika Spolstre nema velike zvijezde u ekipi. Međutim, tim sa Floride je igrao fantastičnu košarku tokom cijele sezone i na kraju su stigli do velikog finala.

''Majami je za većinu ljubitelja košarke bio tim koji se najradije gledao u restartu sezone. To što su se sa petog mjesta probili do finala govori da su najprijatnije iznenađenje plej ofa. Bilo je zadovoljstvo gledati kako Spolstra prilagođava igru u plej ofu od protivnika do protivnika. Impresivan je način na koji su eliminisali Milvoki i kako su neutralisali MVP igrača lige Janisa Adetokumba. Očekivalo se da će Majami možda pokušati zonom, ali su igrom jedan na jedan uspeli da urade ono što je malo koja ekipa sposobna. A to je da zaustave prodore i povratne pasove grčkog reprezentativca. Zonu smo zato vidjeli u finalu Istoka protiv Bostona. Ne treba zaboraviti da je Majami ove sezone imao dva fantastična rukija. Tajler Hirou je najmlađi starter u istoriji NBA finala. Kendrik Nan poslije odlične sezone nije imao toliku ulogu u završnici. Dankan Robinson se u svojoj tek drugoj sezoni pozicionirao kao jedan od najboljih šutera lige. Bem Adebajo je u tek trećoj postao Ol star igrač. Za Batlera sam već govorio da je konačno pronašao sredinu u kojoj je iskazao svoj pun potencijal. U trejdu sa Memfisom napravljen je sjajan posao dovođenjem Kraudera i Igudale i u budućnost Hita ne treba sumnjati dokle god ovu franšizu bude vodio Pet Rajli'', kaže popularni Kole.

Sjajan plej of imao je i Denver Nikole Jokića. Iako su gubili i od Jute i od Los Anđeles Klipersa sa po 3-1, napravili su dva preokreta i stigli su do finala Zapada.

''Uz Majami, Denver je najprijatnije iznenađenje plej ofa. Ispisali su istoriju, učiniviši ono što niko nije prije njih, a to je da se dva puta vrate iz 1:3. Ako se protiv Jute i moglo očekivati da Nagetsi naprave preokret, to se sigurno ne može reći za seriju protiv Klipersa. Ono što takođe ostavlja izuzetno jak utisak su preokreti u mečevima u kojima su se suočavali sa eliminacijom, gdje su i protiv Džeza i protiv Klipersa uspjevali da nadoknade petnaestak poena minusa u trećem periodu. Poslije problema sa povredama, kada su uoči restarta sezone ostali bez gotovo kompletne spoljne linije, pa i blijedih partija u narednih osam mečeva, malo ko je vidio ekipu Majka Melouna u finalu Zapada. Pored Jokića, koji je od neke četvrte utakmice sa Jutom predstavljao konstantu i lidera Denvera, ključ uspjeha tima iz Kolorada bile su partije Džamala Mareja koji je na momente igrao kao u transu. Biće interesantno vidjeti da li je to bila njegova trenutna inspiracija, ili će takve partije prikazivati u kontinuitetu. Nikola Jokić iz sezone u sezonu gradi svoju poziciju jednog od vodećih igrača lige i ono što je pokazao u plej ofu je garant za Denver da oko njega i Mareja dalje grade ovaj tim. Vjerujem da će sa iskustvom Jokić igrati još bolje i da će ljubitelji košarke sa ovih prostora imati još puno razloga da budu ponosni. Džeremi Grent će sigurno naplatiti svoje dobre igre u Orlandu, Majkl Porter je pokazao da se radi o velikom napadačkom talentu, ali mora dosta da unaprijedi igru u odbrani. Za vrhunske domete, ovoj ekipi nedostaje još jedan igrač koji će biti prijetnja sa spoljnih pozicija, kao i još jedan vrhunski defanzivac kao ispomoć Geriju Herisu. Dobar zalog za budućnost postoji, ali ne treba zaboraviti da će i konkurencija na zapadu biti izuzetno velika.''

Od nekih ekipa se očekivalo dosta u plej ofu ali te ekipe nisu opravdale očekivanja. Prije svih, to su Milvoki Baksi i Los Anđeles Klipersi.

''U anketama pred početak sezone, a naročito uoči restarta, preko 50% stručne javnosti u SAD je prognoziralo finale ova dva tima. Milvoki je do prekida sezone djelovao moćno. U jednom trenutku se postavljalo pitanje mogu li da naprave sezonu sa 70 i više pobjeda. Ali, u plej ofu su ponovo zakazali. Već u seriji sa Orlandom primjetni su bili brojni problemi u igri Baksa. U polufinalu sa Majamijem bili su potpuno nadigrani i tako drugu godinu uzastopno poslije prvog mesta u regularnom dijelu sezone ostali kratki u trci za veliko finale. Biće interesantno vidjeti u kom pravcu će ići Milvoki poslije ovog neuspjeha. Bilo je onih koji su u slučaju da se ne domognu finala, prognozirali da bi Adetokumbo mogao da napusti Viskonsin. Ali, utisak je da postoji dobra volja sa obje strane da se saradnja nastavi. Drugi opet, smatraju da je Milvokiju za vrhunski domet potreban još jedan igrač ekstra klase i veća širina od tima koji je u pravom smislu te riječi pravljen oko Janisa. Biće zanimljivo vidjeti kako će Baksi pokušati da skinu sa sebe mantru tima koji je dobar za regularnu sezonu, ali ne i za plej of. Klipersi su tim projektovan za osvajanje titule. Dolaskom Lenarda i Džordža te ambicije se nisu skrivale. Na papiru, imali su možda i najbolji sastav. Ali, Klipersi u plej ofu nisu djelovali kao tim. Već je serija sa Dalasom pokazala određene slabosti u njihovoj igri, a sve je kulminiralo u polufinalu sa Denverom. Utisak je da nisu uspjeli da iskoriste potencijal koji su imali i da se previše često sve svodilo na individualni kvalitet pojedinaca. Ali, treba biti do kraja pošten i reći da naročito u sedmoj utakmici serije sa Denverom, jednostavno nisu bili u stanju da pogode otvorene šuteve. Ceh je platio trener. Dok Rivers se povukao. Dobra osnova postoji, igrači poput Zupca i Herela su ostvarili napredak ove sezone, a ne treba sumnjati da Stiv Bolmer neće žaliti sredstva da “pastorče” Los Anđelesa napokon izađe iz sjenke Lejkersa i prvi put u istoriji franšize dođe do barem konferencijske titule'', kaže Kole.

I za kraj smo se dotakli LeBrona Džejmsa, čovjeka koji i sa skoro 36 godina igra nevjerovatnu košarku. Djeluje da je pred njim još par sjajnih sezona a samim tim bi Lejkersi mogli napasti još neku titulu.

''LeBron Džejms je ispisao još jednu zlatnu stranicu svoje fantastične karijere. Možete ga voljeti ili ne, ali morate poštovati sve ono što je učinio. Čovjek koji će u decembru proslaviti 36.rođendan je u svom desetom NBA finalu došao do četvrte titule sa tri različita tima. Sve četiri titule je začinio priznanjem MVP igrača finala. Još jednom je pokazao da je, ako ne najbolji, onda igrač koji se najviše pita kada počne plej of u najkvalitetnijoj ligi na svijetu. I sigurno je da će tako biti i u sezonama koje slijede, odnosno, dokle ga god tijelo bude poslužilo. A njegova posvećenost košarci, fizičkoj spremi i treningu daje nam za pravo da se nadamo da bi to moglo da potraje još nekoliko sezona. Saradnja koju je izgradio sa Entonijem Dejvisom učinila je Lejkerse najboljim timom u ligi ove sezone. Jako je teško zaustaviti tim koji ima dva igrača takvog talenta i fizičkih predispozicija. Ove godine, “pomoćno osoblje” u Lejkersima činio je veliki broj veterana i treba očekivati određene promjene u sastavu koje će napraviti GM Rob Pelinka. Mnogo će biti onih koji će na Zapadu sledeće sezone željeti da kralju skinu krunu, ali poznajući mentalitet tima iz grada anđela, sigurno je da se Lejkersi neće zadovoljiti jednim prstenom i da će sa Džejmsom uz produžetak saradnje sa Dejvisom, pokušati da izgrade dinastiju koju su poslednji put imali sa pokojnim Kobijem Brajantom'', poručio je za kraj Kostić.