XS
SM
MD
LG

Od bezbednjaka do predsednika

Mile Kovačević, bivši predsednik FSRS i Elvedin Begić uskoro bivši predsednik FS BiH

Vladavina Elvedina Dine Begića u Fudbalskom savezu BiH počela je 2011. godine kada je doveden “za ruku” i postavljen, prvo u Komitet za normalizaciju koji su uvele UEFA i FIFA nakon nametnutih sankcija “krovnom” Savezu, a nastavljena potom s dva četverogodišnja mandata.

Zbog Statutarnih odredbi Begić neće moći da se kandiduje i za treći uzastopni predsednički mandat (izbori bi trebalo da se održe u decembru, ali je veliko pitanje), obzirom da jedan entitet može da ima najviše dva uzastopna mandata, a pošto je još aktuelni prvi čovek potrošio oba federalna, sada je na redu Republika Srpska da kandiduje predsednika (najbliži imenovanju je Vico Zeljković iz Banjaluke).

Međutim, fudbalska javnost u “Dejtonskoj zemlji” uopšte ne zna za činjenicu da Elvedin Begić uopšte nije bio u planovima Evropske i Svetske kuće fudbala kao član bivšeg Komiteta za normalizaciju Fudbalskog saveza BiH! Prema dokumentu FIFA od 12. aprila 2011. godine (UEFA i FIFA su sankcije za FS BiH uvele 1. aprila iste godine) koji je u posedu Žurnala, samo pet dana pre zakazane prve sednice i konstituisanja Komiteta za normalizaciju u Beču na spisku članova nije bilo, u poslednjih devet godina, apsolutnog vladara bosansko-hercegovačkog fudbala.

Naime, na spisku od šest imena bili su: Ivica Osim, Said Fazlagić (Sarajevo), Ivan Beus, Sead Kajtaz (Mostar), Dragan Kulina (Istočno Sarajevo) i Darko Ljubojević (Banjaluka). Dakle, nigde Begića. A onda, ko zna kojim “kanalima i vezama”, na koji način, i uz pomoć koga je dospeo u Komitet za normalizaciju umesto Saida Fazlagića, ostaće večna tajna?! Inače, Fazlagić je danas jedan od visokih funkcionera Olimpijskog komiteta BiH. Reč je o nekadašnjem fudbaleru Sarajeva i Željezničara, koji je imao i internacionalnu karijeru, a odigrao je i šest utakmica za A reprezentaciju BiH. Ali, umesto čoveka sa takvim referencama u Komitet za normalizaciju kao drugi predstavnik kantonalne komponente “gurnut” je fudbalski anonimus Dino Begić!

-Elvedin Begić je bio bezbednjak u Fudbalskom savezu BiH pre ulaska u Komitet za normalizaciju, a za njegovo vreme, u aprilu 2004. godine iz Saveza je nestao sef težak nekoliko stotina kilograma s novcem, ugovorima i poverljivom dokumentacijom. Tada je u Savezu bio glavni Jusuf Pušina, kao član Predsedništva FS BiH, a pored njega Milan Jelić i Iljo Dominković. Tome sefu se nikad nije ušlo u trag, niti su pronađeni pljačkaši – istakao je Behudin Nane Trbović iz Travnika, nekadašnji predsednik FS Srednjobosanskog kantona.

O Elvedinu Begiću u decembru 2016. godine pričao je i legendarni fudbaler, a današnji selektor reprezentacije Crne Gore Faruk Hadžibegić, ističući činjenicu da predsednik FS BiH nije bio u planu UEFA i FIFA za Komitet za normalizaciju.

-Begić je “ilegalni” predsednik Saveza kojeg nigde nije bilo kada je UEFA formirala Komitet za normalizaciju. Kako je došao na čelo Saveza nije mi jasno, ali znam da su njegoviom dolaskom počele smicalice i spletke. Imam sumnji u regularno plaćanje PDV-a za karte, oko ugovora s Adidasom, prijateljskih utakmica… Molim policijske organe da reaguju. Ako je sve regularno, onda je to dobro. Onda smo pošteni – rekao je, između ostalog, tada Faruk Hadžibegić.

Glavni čovek u pomenutom Komitetu bio je Ivica Osim, ali on je sklonjen u stranu na funkciju počasnog predsednika, baš kao i Faruk Hadžibegić koji je tada bio ambasador fudbala zajedno sa Dušanom Bajevićem, aktuelnim selektorom Zmajeva. Kasnije je Begić “eliminisao” i Darka Ljubojevića nakon koalicije sa Milom Kovačevićem, smenjenim predsednikom Fudbalskog saveza Republike Srpske. U strukturama FS BiH, od članova Komiteta, ostali su Ivan Beus, kao potpredsednik i Dragan Kulina kao član Izvršnog odbora, dok je Sead Kajtaz u Odboru za savetovanje i posredovanje.

Inače, mnoge neistomišljenike Begić je sklonio, pojedine i suspenzijama kao što su one za nekadašnje članove “fudbalske vlade” Ibrahima Adilagića, Senada Islama i Amera Halepa koji su ga optužili za potpisivanje sumnjivih ugovora, nepotizam, nepoštivanje Statuta, te milionsko probijanje budžeta Saveza. Oni su u disciplinskoj prijavi naveli netransparentno trošenje novca, potpisivanje sumnjivih ugovora bez znanja članova Izvršnog odbora što je suprotno Statutu, te kako nema financijskog izveštaja o budžetu, koji je, kako su tada tvrdili, probijen za tri miliona maraka. Oni su suspendovani 2016. godine po Kodeksu ponačanja članova FS BiH.

Članovi komisije

U Komisiji za stadione i bezbednost Fudbalskog saveza BiH neposredno pred dolazak Komiteta za normalizaciju, pored Elvedina Begića bili su još: Novak Damjanović (Banjaluka), Marijofil Ćužić (Mostar), Hikmet Aganović (Sanski Most), Zoran Galić (Posušje) i, nažalost pokojni, Jovica Savić (Brčko).

-Sarađivao sam s Begićem u Komisiji za stadione i bezbednost, ali ne znam kako je, i na koji način, stigao u Komitet za normalizaciju FS BiH. To je bilo, pomalo, iznenađenje i za nas u Komisiji – rekao je Novak Damjanović.