XS
SM
MD
LG

Uvijek je nezgodno gostovati u Novom Mestu ali igokea itekako ima čemu da se nada

Foto: Igokea

Pred košarkašima Igokee novi je izazov u ABA ligi. U zaostalom susretu drugog kola, Igokea će gostovati Krki u Novom Mestu.

Igokea je u prvom kolu doživjela težak poraz kući protiv Mege ali je utisak popravila u trećem kolu, savladavši ekipu Primorske. Krka je imala sličan put, s tim što je oba meča igrala u gostima. izgubila je od Olimpije ali je dobila Zadar.

Što se Igokee tiče, Igosi su dobro popunjeni na svim pozicijama. Pod košem su Karmajkl i Ilić ostavili najbolji utisak u ABA ligi a ako se gledaju i kvalifikacije za FIBA Ligu Šampiona, onda se može reći da su dobre trenutke imali i Jovanović i Fundić. U vanjskoj liniji se standardno najviše očekuje od Pota, Klemonsa i Atića a širinu i raznovrsnost Igokei donose Voler i Jošilo.

Krka je ekipa koja ima jako dobru vanjsku liniju i velika je razlika u kvalitetu između vanjske i unutrašnje linije, prije svega kad je riječ o dubini. Rok Stipčević igra sjajno, Kampur, Rebec i Lapornik su takođe imali dobrih momenata. Pod košem je najviše pokazao Vasilije Vučetić, koji pokušava oživjeti svoju karijeru.

Što se tiče nekih detalja, veoma važno će biti ko će se nametnuti pod košem. Iako Igokea ima dubinu pod košem, imala je tu problema u prva dva kola. Megina centarska linija je potpuno nadigrala Igokeinu a i Macura je pravio velike probleme u duelu sa Primorskom. i u jednom i u drugom susretu, Igokea je bila u deficitu kad su poeni iz reketa u pitanju. Međutim, to je donekle i zbog toga što Karmajkl više voli poludistancu nego reket (6-2 protiiv Mege poeni sa poludistance u odnosu na reket a protiv Primorske 4-0). Vjerovatno će i protiv Krke biti slična situacija i moguće da će ga više forsirati jer je brži i spretniji od Vučetića i vrlo lako bi mogao biti ubojit sa poludistance. Što se tiče Krke, oni su u reketu Cedevitu nadigrali ali je i njih nadigrao Zadar, što je dosta porazno s obzirom na lošu centarsku liniju Zadra. Dubina je svakako prednost Igokee i prosto bi morali pod košem uspostaviti dominaciju u ovom meču.

Što se tiče vanjske linije, Igokea je šuterski bila neraspoložena protiv Mege a protiv Primorske je šut služio Igokea 2/3 svojih trojki daje pod uglom od 45 stepeni od čega opet 2/3 otpadaju na desni napadački ugao od 45 stepeni. Međutim, Igokea ovaj dio terena i najlošije brani kad je šut za tri u pitanju i 2/3 trojki dobijaju pod 45 stepeni sa desne strane. Generalno, kod Igokee je bitna jedna napomena. Čak i da ne ide šut za tri poena, Pot i Klemons mogu sa poludistance izrešetati protivnika. ista stvar je i sa reketom i Karmajklom tako da je poludistanca jako oružje Igokee.

Krka je šuterski dosta nezgodna ekipa kada uđu u svoj ritam. Igokea bi trebala rizikovati sa trojkama iz kornera jer Krka nije dala niti jednu u prva dva meča. Trojke su im podjednako raspoređene kad su u pitanju pogođene trojke pod uglom od 45 stepeni i sa centralne pozicije. Odbrana im je agresivna ali su 75% trojki primili pod uglom od 45. Iako su sa gotovo pa istih pozicija ekipe ubojite za tri poena, djeluje da je tu Igokea u prednosti jer bolje brani šut za tri pod 45 stepeni ako se gleda broj dozvoljenih pogođenih šuteva.

Igokea će najviše pažnje morati obratiti na Roka Stipčevića koji je prosječno na 19 postignutih poena. Zadar je izrešetao sa centralne pozicije, odakle je pogodio četiri od svojih pet trojki. Sa druge strane, Cedevita ga je dobro branila i tjerala ga je na teške šuteve za tri poena (1/7 ukupno a 0/4 sa centralne pozicije) pa je Cedevitu kažnjavao prodorima i iz njih ili iznuđavao faulove i bacanja ili bi direktno iz prodora poentirao. Poludistancu gotovo da nije koristio jer ima samo jedan pogođen šut protiv Zadra. Igokea će sigurno fokus odbrane imati na njemu. Vjerovatno će Igokea pokušati raditi što i Cedevita, otežati mu što više šuteve za tri poena i onda ga prisiliti na prodore. Opet, Igokea ima više tijela od Cedevite te vrlo lako može spriječiti lake poene iz prodora, pa po cijenu i nekog faula.

Naravno, sve ovo izgleda mnogo lakše u teoriji nego u praksi. Ali kad se sve uzme u obzir, Igokea u meč ulazi kao favorit. Ukoliko opravda prednost pod košem koju ima na papiru, ukoliko bude dobro branila liniju za tri poena i spriječila ritam Krke, Igokea će biti jako blizu pobjede. Protiv Krke je uvijek bitno imati kontrolu skoka i malo izgubljenih lopti i naravno što više zaustaviti Stipčevića.

Ako Igokea većinu ovih zadataka ispuni, radovaće se u Novom Mestu. A da li će tako i biti, vidjećemo  srijedu od 17h. 


26 .kolo ABA liga
Borac 77 : 82 Cibona
Zadar 70 : 90 Crvena zvezda MTS
Igokea 79 : 88 Mornar
Cedevita Olimpija 85 : 79 Mega Soccerbet
FMP 91 : 85 Krka
Budućnost VOLI 20 : 0 Koper Primorska
Partizan NIS 80 : 58 Split
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 26 23 3 49
2 Budućnost VOLI 26 22 4 48
3 Mornar 26 19 7 45
4 Igokea 26 19 7 45
5 Cedevita Olimpija 26 18 8 44
6 Mega Soccerbet 26 14 12 40
7 Partizan NIS 26 13 13 39
8 FMP 26 11 15 37
9 Cibona 26 10 16 36
10 Zadar 26 9 17 35
11 Borac 26 8 18 34
12 Krka 26 8 18 34
13 Split 26 8 18 34
14 Koper Primorska 26 0 26 26