XS
SM
MD
LG

In memoriam: Milorad Rade Kekerović

 

U 84. godini u Banjaluci je preminuo Milorad Rade Kekerović, golman prve zlatne generacije Rukometnog kluba Borac koja je ovom sportskom velikanu prokrčila put na sami vrh Evrope. Rođen je 9. januara 1936. godine u Banjaluci.

Kekerović je karijeru počeo 1954. godine, a posebno je ostao upamćen da je one ključne sezone 1957/58. sjajnim odbranama u Leskovcu protiv Dubočice i u Beogradu protiv Crvene zvezde doslovno sam doneo Borcu bodove koji su mu obezbedili prvoligaški status. U toj sezoni Borac je bio i pobednik Kupa Jugoslavije i tako prokrčio put svim velikim uspesima koji će kasnije da stignu.

Svi članovi te prve zlatne generacije od Pere Perovića, Jerolima Karadže, Vladimira Jovića, Zorana Prohaske, Božidara Stanivukovića… ističu da su čudesne odbrane popularno “Kekere” u Leskovcu i Beogradu možda odredile i buduću sudbinu Borca.

Bio je omiljen među navijačima Borca, pogotovo jer je branio i za Fudbalski klub Borac, ništa manje uspešno nego za rukometni, ali generacijsko pripadanje pominjanim rukometašima usmerili su ga ka Rukometnom klubu Borac.

Po završetku igračke karijere, bio je privržen Borcu na svaki način i u svakoj prilici. Jednostavno Borčevac od glave do pete. To se u Banjaluci i posebno cenilo i poštovalo.

Minulih godina živeo je na relaciji Republika Srpska – Amerika u kojoj mu borave njegovi potomci. Međutim, kad je video da mu se približio kraj vratio se u Banjaluku i u njoj i preminuo.

Porodica Kekerović ostaće upamćena u banjalučkom sportu da su oba brata pominjani Milorad Rade i Mile bili sjajni čuvari mreže Borca.

U svojoj karijeri “Kekera” osvojio je s Borcem dva Kupa Jugoslavije i bio šampion zajedničke države.

Mesto i datum sahrane biće naknadno objavljeni.