XS
SM
MD
LG

Zlatne sestre Kraišnik sanjaju olimpijsko postolje

Tekvondoistkinje Novog Grada, sestre Kraišnik, Katarina i Ivana, okitile su se zlatnim medaljama na prvenstvu Bosne i Hercegovine koje je održano nedavno u Zenici. I ne samo da su se okitile titulom prvakinja Bosne i Hercegovine nego su i proglašene za najbolju seniorku, odnosno najbolju kadetkinju prvenstva.

U razgovoru za naš portal sestre Kraišnik govore o nastupu na prvenstvu BiH, treniranju tokom pandemije koronavirusa i daljim planovima, ali i o tome koliko jedna drugoj znače u sporstkom smislu.

- Ivana i ja smo prezadovoljne svojim borbama. Obje smo imale jaku konkurenciju i pokazale smo svoj kvalitet.Ono što nam je posebno drago je to da smo proglašene za najbolju kadetkinju i najbolju seniorku prvenstva. Ivani je ovo druga godina kadeta,dok sam ja odlučila pokazati svoj kvalitet i u seniorskoj konkurenciji,iako sam još uvijek juniorka,tako da sam ja bila najmlađa takmičarka u ovoj konkurenciji, počinje razgovor za naš portal Katarina Kraišnik.

Pandemija koronavirusa je prvo obustavila treninge potpuno, a zatim je stigla jedna „nova normalnost“ kojoj pokušavaju da se prilagode.

- Bilo je veoma teško. Skoro tri mjeseca nismo imale mogućnost da se u potpunosti spremimo za sezonu koja dolazi. Mi smo zadovoljne svojom trenutnom formom,ali mislimo da je to tek osnova za dalje podizanje forme.

Teško je u ovakvoj situaciji govoriti o planovima do kraja godine. Nekih ideja ima, ali zbog pandemije koronavirusa ništa se ne zna kako i šta će Katarina i Ivana moći odraditi.

- Dosta velikih takmičenja je odloženo ove godine, tako da su i planovi dosta poremetili. Najviše mi je krivo zbog svjetskog juniorskog prvenstva koje se trebalo održati u oktobru u Sofiji, a Ivana će imati priliku da se pokaže na evropskom kadetskom prvenstvu u Sarajevu u decembru. Postoje velike mogućnosti,ali opet to ništa nije sigurno i sve se može promijeniti u posljednjem momentu.Trenutni planovi jesu evropsko klupsko prvenstvo u Zagrebu, evropsko kadetsko prvenstvo i evropsko seniorsko prvenstvo u olimpijskim kategorijama, također u Sarajevu.

Katarina pokušava da svojim nešto većim iskustvom i znanjem pomogne svojoj mlađoj sestri.

-Trudim se da prenesem Ivani dosta svog znanja, jer smatram da ima talenat za ovaj sport.Ona i ja zajedno treniramo i trudimo se da pomognemo jedna drugoj što više možemo.Ivana brzo usvaja nove stvari i trudi se da ih primjenjuje,što se vidi po njenim rezultatima.

Ivana nam sa druge strane kaže da joj je pomoć njene starije sestre dragocjena i da voli da trenira sa njom.

- Katarina mi dosta pomaže,zbog toga što ima duže takmičarskog iskustva.Ona je moj sparing partner i volim da treniram sa njom,jer ispravlja moje greške.Osim toga što mi pomaže da usvojim nove tehnike,ona me uči i kako da se ponašam u toku borbe.Nadam se da ćemo ona i ja jednog dana biti zajedno na olimpijskom postolju, zaključuje na kraju razgovor Ivana Kraišnik.