XS
SM
MD
LG

Naredne godine realizacija projekta „Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu“

Od januara iduće godine počinje realizacija projekta  „Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu“, koji  se kroz podršku EU programa „ERASMUS plus“ sprovodi u BiH, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji i Turskoj, rekao je ovo predsjednik Sindikalno edukativnog centra Božo Marić gostujuči u emisiji "Vikend jutro" na RTRS.

Marić je rekao da projekat,čiji je autor Razvojni centar za mlade iz Beograda, ima za cilj da revitalizuje obrazovnu i pedagošku ulogu sporta, u ovom konkretnom slučaju fudbala, s obzirom da se  sprovodi  u partnerstvu lokalnih fudbalskih klubova, omladinskih organizacija i fakulteta za sport i fizičko obrazovanje.

„Vjerujući u značajnu društvenu ulogu fudbala, ovog puta stavili smo ga u kontekst informisanja djece i mladih u sportu o aktuelnim zdravstvenim i bezbjednosnim rizicima, a cilj kome težimo može se rezimirati u 25 obučenih fudbalskih trenera, minimum 250 djece koja će proći kroz aktivnosti i preko 50.000 ljudi iz opšte populacije koji će doći do relevatnih informacija kroz prateću promotivnu kampanju“, izjavio je  Marić.

On kaže da  su pored Fudbalskog kluba „Sloga“ iz Doboja, kao predstavnika BiH, u projekat uključeni i fudbalski klubovi „Grafičar“ iz  Srbije, „Gorica“, iz Hrvatske, „Maribor“ iz Slovenije i „Pelister“ iz Sjeverne  Makedonije. Nadalje pojašnjava da će projekat obuhvatati niz različitih aktivnosti, između ostalog, istraživački i stručni rad na razvoju modula za obuku, obuku fudbalskih trenera za usvajanje razvijenog modula; primjenu stečenih znanja u klubovima iz kojih dolaze fudbalski treneri i na zajedničkim kampovima, kao i promotivnu kampanju koja podvlači obrazovnu ulogu sporta.

„Obrazovni sektor će pomoći u razvoju najprikladnijeg formata za rad u obliku novog modula za obuku trenera, omladinski sektor će pomoći u uvođenju neformalnog obrazovanja u sportskim aktivnostima, dok će uključeni klubovi testirati razvijeni model u sopstvenom okruženju i zajednički, na fudbalskim kampovima“, izjavio je Marić.

Marić zaključuje da će pod motom „Ujedinjeni fudbalski sektor regiona za bolju i sigurniju budućnost djece i mladih“, fudbalski treneri steći nova korisna znanja za rad sa djecom i mladima, djeca će putovati, družiti se i zajednički trenirati na regionalnim kampovima, upoznajući se sa svojim fudbalskim idolima, klubovi će doći do dodatne opreme za mališane i nesmetan rad sa omladinskim sekcijama.

Dalibor Stefanović, koordinator omladinskih selekcija FK Sloga izrazio je zahvalnost u ime grada #Doboj, kluba i roditelja djece, Razvojnom centru za mlade iz Beograda i Sindikalno edukativnom centru iz Banja Luke i svim ostalim partnerima koji su uključili klub iz Doboja u realizaciju ove divne fudbalske bajke na području Zapadnog Balkana.

"Ovim projektom naši treneri i naših stotinjak dječaka i djevojčica će dobiti besplatnu edukaciju, opremu, regionalne kampove na kojima će trenirati sa svojim vršnjacima i njihovim idolima, a da to neće koštati ni jednu jedinu marku, roditelje naše djece, klub i našu lokalnu zajednicu. Ovo je primjer jednog novog rada na našim prostorima i drago nam je što upravo FK Sloga iz Doboja prvi klub iz BiH koji će učestvovati u jednom ovakom lijepom projektu", istakao je Stefanović.

IZVOR: Sindikalno edukativni centar - SEC