XS
SM
MD
LG

Kolorado ekspres

Denver Stiffs

Košarka je proces. Proces koji traje i u kome je bitno ići uzlaznom putanjom. Jedan od njboljih primjera takvog podizanja jeste ekipa Denver Nagetsa. Od ekipe koju je neiskustvo koštalo plasmana u plej of, polufinaliste Zapada i onda i finaliste Zapada prošle sezone.

Kada je Denver u pitanju, bilo je brojnih pitanja. Bilo je jasno ko je tata igrice u Koloradu i da je to Nikola Jokić. Pitali smo se svi ko je taj drugi i da li je Majk Meloun pravi trener za Denver. Međutim, nakon prošle sezone, dobili smo odgovore na neka pitanja. Džamal Marej je pokazao da je ''taj drugi'' igrač tima koji im je toliko treba a Meloun je pokazao da je itekako pravi trener za tim iz Kolorada.

Međutim, Zapad je neumoljiv. Konkurencija je prejaka i imate barem deset sjajnih ekipa. Ući u plej ofu u takvoj konkurenciji je uspjeh. A ponoviti velike rezultate pa ih još i poboljšati, veoma je veoma teško. Zato je bilo važno kako će Denver odraditi period između dvije sezone. Nešto su radili i nešto su radili i dobro. No, utisak je da su mogli i bolje.

Foto: The Denver Posts

Ostali su bez Mejsona Plamlija i Džeremi Grenta. Obojica su na kraju završili u Detroitu. Ostali su i bez Krejga koji je otišao u Bakse. Milsapu je istekao ugovor od 30 miliona po sezoni ali je Denver napravio čudan potez. Dali su mu jednogodišnji ugovor od deset miliona. Isto tako, produžili su Monte Morisa na tri godine a po sezoni će dobijati devet miliona. Od novih igrača, stigao je Džamajkl Grin a stigao je i Faku Kampaco iz Reala.

Gdje je Denver pogriješio tokom ''Free Agencya'' ? 

Džeremi Grent tražio je 20 miliona po sezoni da bi ostao. Te pare je Denver mogao dati ali bi ostali bez Milsapa i Morisa. Da li bi vrijedilo ? Skoro sigurno da. Džeremi Grent je sjajan defanzivac i neko ko dosta radi na sebi a rezultati dobrog rada su se vidjeli u plej ofu prošle sezone. Sa druge strane, Moris je solidan bekap na bekovskim pozicijama ali bez pretjerano dobre kreacije dok je Milsap već veteran. Nije ga greška toliko ostaviti koliko je greška dati mu ugovor kakav mu je Denver dao.

Međutim, Denver često preplati svoje igrače. Donekle to moraju raditi. Prosto nisu privlačno tržište. Kolorado je područje gdje zima traje dugo i ima dosta snijega. Nije privlačno ni blizu kao neka Kalifornija, Florida, Arizona. Privlačna jeste nekome poput Jokića jer njemu je snijeg normalna pojava. Ali Ameri radije biraju toplije krajeve. Zato Denver donekle i treba razumjeti kada preplate igrače. Ali problem je što preplate pogrešne igrače. Recimo i za Grenta je puno 20 miliona kao i novac koji je dat Morisu i Milsapu. Međutim, njegove pare bi se bar u većoj mjeri isplatile. Pare bačene na Morisa i Milsapa lako mogu biti bukvalno bačene pare.

Kakav ćemo Denver gledati ove sezone ?

Teško je sa sigurnošću odgovoriti na ovo pitanje. Međutim, djeluje da nas čeka ''Kolorado ekspres''. Zašto ? Vrlo moguće da ćemo gledati rastrčani Denver koji bi takvom igrom jako teško gubio mečeve na svom terenu.

Sad se opet moramo vratiti na Kolorado. Kolorado nije privlačan za igrače ali i on kao i svako mjesto ima svoje prednosti. Prednost Kolorada je ta što je velika nadmorska visina. Denveru nije problem jer su se igrači na to navikli. Ali protivnicima itekako jeste. Ukoliko bi Denver uspio nametnuti brzu igru sa mnogo trčanja, pa vjerovatno bi imali 2-3 poraza na svom terenu. A tek bi u plej ofu domaći teren došao do izražaja jer bi bilo izuzetno teško ''brejknuti'' Denver.

A sve ide u tom smjeru. Mnogi su se plašili kakav će Jokić biti kada skine kilograme. Ja se lično nisam plašio. Jokara ne igra na snagu nego na glavu a za to mu nije bitno koliko kilograma ima. I to se i vidjelo. Iako ''mršav'' odigrao je tako zrelo u plej ofu da ga je bila milina gledati. 

A to njegovo skidanje kilograma nije bio hir nego sigurno planski urađen posao. Skidanjem kilograma Jokić ništa nije izgubio. Naprotiv, samo je dobio na brzini ali i izdržljivosti. Stari Jokić ne bi mogao izdržati eventualno rastrčanu igru Denvera. Ovaj novi to itekako može. 

Foto: Denver Stiffs

A u tom smjeru su išla i pojačanja. Kampaco nije slučajno doveden. Da fali mu centimetara i predispozicija ali je Faku prepametan košarkaš. Biće pravo uživanje gledati njega i Jokića u istom timu. A dovođenje Fakua, omogućuje Melounu dosta toga. Sada može Mareja pomjeriti na dvojku i riješiti ga kreacije. Marej i kad ima 7-8 asistencija, ima i 6-7 izgubljenih lopti. Ali kada uđe u poenterski ritam, tad je ubitačan. Prije su timovi tjerali Mareja da kreira tako što su čuvali Jokića a sada to neće moći jer kad zatvore Jokića, kreaciju će preuzeti na sebe Kampaco.

A za ''brzi Denver'' potrebna je i niska petorka koja se Denveru otvara. Kampaco, Marej, Heris, Porter i Jokić. Svi mogu trčati, svi mogu šutirati za tri a opet Jokić i Porter imaju dovoljno centimetara da grade skok. Odbranu bi držao Heris a i Kampaco zna igrati ''prljavo'' i tako nadoknaditi nedostatak predispozicija. 

A Kampaco će Denveru značiti i u sekundarnoj petorci. Naime, Barton pa i Moris neće morati toliko kreirati kada na terenu nema Mareja i Jokića. Taj posao će moći odraditi Kampaco. Jer možda Barton i Moris poenterski i mogu biti od koristi ali kada oni kreiraju, djeca se ispisuju sa košarke koliko to izgleda loše.

U svakom slučaju, Denver će biti zanimljivo gledati. Mnogo genijalnog uma na jednom mjestu a predvodiće ga Joka i Faku. Plej of nije uopšte upitan ali je bitna pozicija u regularnom dijelu kao i put u plej ofu. Sem Lejkersa, sa svim drugim ekipama mogu igrati a protiv većeg broja njih su i favoriti. Još ako bi tokom sezone uspjeli trejdovati generalno ne toliko korisnog Bartona, za nekog dobrog defanzivca sa solidnim šutom, e to bi bio tek sjajan posao.

Do sada je Denver napredovao iz sezone u sezonu i pravio korak više. Sada taj korak više je jako jako težak korak jer bi korak više bio plasman u NBA finale. Da li će Joka i drugovi to uraditi ostaje da se vidi a na nama je da navijamo za Kolorado ekspres.....