XS
SM
MD
LG

Kratko pamćenje

Foto: ABA liga

U seriji ''Bitange i princeze'' Robert Kumerle često kaže ''Pomozi sirotu na svoju sramotu.'' Tako je na neki način bilo i sa Vladimirom Jovanovićem. Pravio je čuda sa mladom ekipom dvije godine i kad su nastali prvi problemi, FMP je zaboravio sve dobro i uručio mu otkaz.

Vladimir Jovanović preuzeo je FMP tokom 2018. godine. Već od starta se moglo vidjeti da se radi o sjajnom mladom stručnjaku. Sa mladim timom koji jeste imao talenta ali ni i iskustva, radio je sjajan posao. U prvoj njegovoj sezoni, predviđala mu se borba za opstanak u ABA ligi. Međutim, od toga nije bilo ništa.

Iako je tog ljeta FMP ostao bez nekih igrača jer su prekomandovani u Zvezdu (Čović, Simanić, Odžo, Nenadić), Jovanović je sjajno posložio kockice. Dao je veliki prostor za Radanova, Uskokova, Đorđevića a prostor je dobijao i Momirov tako da su mladi momci bili itekako zastupljeni. Na početku su igrali dobro a onda je Apić prodat u Lokomotivu. Svi su očekivali tada pad ali on se nije desio.

Nisu dovodili zamjenu ali su nastavili sa sjajnim igrama. Mladi su koristili prostor, iskusniji poput Pota im pomagali i FMP je bilo uživanje gledati. Ne samo da nisu imali problema sa opstankom nego je FMP završio u gornjem dijelu tabele ABA lige.

Tokom prošlog ljeta, FMP nije imao velikih odlazaka ali su došli Pecarski i nekada veliki talenat, Turčin Ulubaj. Radanov, Uskoković, Đorđević su nastavili sa sjajnim igrama, Pecarski na momente igrao dobro a Ulubaja je Jovanović vratio u život. Neko bi pomislio, forsirao je mlade ali su rezultati trpjeli.

Međutim, nije bilo tako. Rezultati FMP-a prošle sezone bili su sjajni a igra prava poezija. Gledati FMP prošle sezone bilo je kao kada gledate zgodnu i zavodljivu ženu. Htjeli ili ne, morali ste uživati u posmatranju jer je prizor bio prelijep.

Foto: ABA liga

Hvalospijevi na račun trenera Jovanovića stizali su sa svih strana. Čak se često moglo načuti i kako je opcija za klupu Zvezde. Prema nekim mojim informacijama, njemu je i ponuđena klupa Zvezde nakon što je Tomić otišao prošle sezone ali je odbio jer bi došao usred sezone u tim koji nije selektovao. Međutim, ipak je Jovanović dobio nagradu za sjajan rad. Naime, Igor Kokoškov imenovao ga je za jednog od svojih pomoćnika u reprezentaciji.

Nakon dvije čudesne sezone, došla je ova, za Jovanovića fatalna sezona. Međutim, ona je postala fatalna po FMP prije samog starta iste i bez neke prevelike krivice Jovanovića. Tokom ljeta ostali su bez Uskokovića, Rita i Radanova koji su prekomandovani u Zvezdu dok je Pot otišao u Igokeu.

Zamjene nisu bile adekvatne. Kada se pogleda sastav, jasno je bilo na prvi pogled da će faliti defanzivne čvrstine. Nekoliko puta sam na nekim mjestima isticao da mi se ne sviđa kako je FMP sastavljen i da mi to ne liči na dobro. Umjesto talentovanih momaka koji su izgarali na terenu i davali svoj maksimum, dovedeni su pojedini menadžerski igrači da bi 'nabili statistiku i išli dalje. 

A na sve to, desili su se i problemi sa virusom. Jedan dio ekipe je imao virus tokom priprema a drugi tokom sezone tako da je rad Jovanovića zaista bio otežan. Sastav koji i nije do kraja složen po njegovoj želji, problemi sa virusom dva puta i prosto su rezultati morali trpjeti.

Vidjelo se od starta da su moja, a vjerujem i vđenja i drugih koji pomno prate regionalnu košarku, bila ispravna. FMP je napadački još i ličio na nešto ali defanzivno su bili previše mekani i to im je stvaralo probleme. Na sve to, Nikola Popović i Stefan Đorđević su imali problema sa povredama a trebali su biti itekako važni.

Međutim, koliko god sezona bila teška, opet je Jovanović pokazao majstorstvo. Lazarevića, koji je imao veoma dugu pauzu, vratio je u život i počeo je opet igrati dobru košarku. Nenadić se vratio nakon povrede i njega je vratio na stari nivo Jovanović.

Međutim, razumijevanja za sve dobre stvari koje je Jovanović radio, nije bilo. Nakon poraza od Zvezde 111-75, Jovanoviću je uručen otkaz. I sam momenat otkaza je potpuno bizaran, mada je otkaz treneru poput Jovanovića generalno bizaran potez. Dajete otkaz treneru jer je izgubio meč koji je ''morao'' svakako izgubiti. Sjetite se prošle sezone i meča kada je Zvezda bila domaćin. Svakome ko se razumije u košarku je bilo jasno da je FMP odbio da dobije taj meč ako me razumijete šta hoću da vam kažem. Igrali su savršeno 34 minute a onda zaboravili igrati košarku.

Foto: ABA liga

I svima je jasno kakav je odnos Zvezde i FMP-a. Može Nebojša Čović pričati bajke ali je jasno da su to klubovi koji sarađuju. Pa na kraju krajeva u Zvezdin budžet se uračunava i dio koji otpada na FMP. Zato je bizarno da je Jovanović dobio otkaz nakon Zvezde.

A da nije do Jovanovića pokazao je i prvi meč bez njega. Uz Primorsku najlošiji tim u ligi, ekipa Zadra, dobila je FMP u Železniku. Ko zna, možda će im se nezahvalnost prema Jovanoviću vratiti kao bumerang i možda će se na kraju žestoko kajati radi svog poteza.

Pokazali su da imaju kratko pamćenje. Pokazali su da nemaju poštovanja prema fantastičnim rezultatima sa limitiranim sredstvima a ako bude sportske sreće i pravde, trebali bi se pokajati radi toga. A što se Jovanovića tiče, pred njim je sjajna karijera bez obzira na nezaslužen otkaz koji je dobio. Vrlo brzo on može otići put inostranstva jer je već sada kalibar trenera bar za Evrokup nivo.

A da li će kratko pamćenje koštati ''Pantere'', pokazaće vrijeme.......