XS
SM
MD
LG

“Osimovo pravilo” i ostavka Zorana Rebca

Mnogi su se, navodno, iznenadili ostavkom Zorana Rebca, člana Komisije za sudije i suđenje, koji je pismenim putem obavestio Izvršni odbor FS BiH o svom potezu, ali i ispao nekorektan prema kolegama u ovom telu.

Vremešni Mostarac prozvao je Miru Hrkača iz Širokog Brijega i Ognjena Valjića iz Banjaluke, koji su zamenili Marinka Jelića takođe iz Širokog Brijega i Nenada Šukurmu iz Broda da su “poremetili normalan rad” i vremenski produžili trajanje sednica. Gospodinu Rebcu ne odgovaraju Hrkač i Valjić, a “suze roni” za Jelićem i Šukurmom. Zbog čega? Drznuo se Rebac i da “održi predavanje” Izvršnom odboru optuživši “fudbalsku vladu” da je bez uporišta u aktima imenovala nove članove Komisije. I svašta još nešto…

Uhvatio mister Zoran Rebac da morališe, klasira ljude, ocenjuje ko je podoban ko nije, uči Izvršni odbor FS BiH pameti… Pre toga je imao milion slučajeva da se “uhvati” moralnog čina, ali nije. Zašto?

Onog momenta kada je došao u Komisiju za sudije i suđenje Fudbalskog saveza BiH njegov sin Nenad bio je potpredsednik Skupštine mostarskog premijerligaša Zrinjskog. Zar to nije bio sukob interesa? Da li je to bilo moralno?

Možda Zoran Rebac, kao poznato ime iz jugoslovenskog vremena, više poštuje Velež u Mostaru, ali ne postoji nijedno logično uporište da u Komisiji nije bio naklonjen “plemićima”, ako ni po čemu drugom, ono po krvnoj vezi sa sinom Nenadom. Sada, kada je Zrinjski šesti na polusezoni, rezultatski podbacio skroz, u gradu na Neretvi je veliki pritisak na sve klupske “agente”, jedan deo tereta sručio se i na plaća gospodina Rebca.

A on razloge ostavke nađe u Hrkaču i Valjiću! Licemerno, nema šta.

Malo bolji poznavaoci (ne)prilika u fudbalu BiH znaju da Zoran Rebac podleže i “Osimovom pravilu” u Statutu FS BiH, rođen je 13. septembra 1946. i ušao je u 75. godinu života, tako da zbog starosne granice neće moći više da obavlja bilo kakvu funkciju u telima i organima Saveza. Zašto se dostojanstveno povući zbog pravila i akata kada se “minut do dvanaest” može poentirati na ovakav način, sa argumentacijom koja “ne pije vode”?

I na kraju: prošlo je vreme kada su za Zrinjski svirani jedanaesterci u 90. minutu kojima su “plemići” osvajali šampionske krune u poslednjim kolima. Mostarci su trenutno tek šesti u Premijer ligi BiH, ispred njega su: Sarajevo, Željezničar, Široki Brijeg, Velež i Borac. Ko je podbacio pokazaće analize, a ko je razočarao, to najbolje znaju Mostarci u svojim internim razgovorima i sastancima?!

Moral je uvek jedan, a nemorala ima više varijanti. Dostojanstvo je, ipak, plemenita vrlina. Alibi ostavke su uvek bile beg od odgovornosti!