XS
SM
MD
LG

Bajin košarkaški čas

Foto: ABA liga

Sinoć je u Laktašima odigran derbi 12. kola ABA lige. Očekivala se velika borba do poslednjih sekundi ali od nje nije bilo ništa. Razlog ? Pa razlog je taj što je Igokea održala košarkaški čas Crvenoj zvezdi. 

Prirpema za utakmicu sa Zvezdom Draganu Bajiću nije bila laka. U sedmici u kojoj je Igokea igrala sa Zvezdom, imala je i dvomeč protiv Hapoela u Ligi šampiona. Ostvarili su pobjedu i poraz ali je potrošnja bila ogromna, pogotovo jer je Igokea bila bez Jovanovića i Ilića. 

Iako je i Zvezda imala svoje probleme u vidu izostanka Lojda i promjene trenera, očekivalo se da odigraju dosta bolje u Laktašima i da iskoriste umor i skraćenu rotaciju Igokee. Jer koliko god Zvezda imala problema, ima dužu rotaciju.

Međutim, Igokea je ponizila Zvezdu u Laktašima. Zvezda je povela 6-5 na startu meča i faktički je to bilo i poslednje vodstvo Zvezde. Igokea je napravila 14-0 i došla do preokreta a na kraju je 25-16 dobila prvi period. Iako je igra bila sjajna u oba pravca i iako je Igokea imala energiju, lično sam se samo pitao kada će umor radi teškog prethodnog perioda doći do izražaja.

Ali taj umor se nije pojavljivao ni na vidiku. Igokea je igrala tako elegantno i lepršavo da je bilo uživanje gledati tim Dragana Bajića. Svaki potez imao je i glavu i rep. Kretnje bez lopte sjajne, protok lopte fantasttičan a igrači maksimalno fokusirani. Odbrana fenomenalna. Razne verzije je probavao Bajić ali je uvijek rotacija u odbrani bila impresivna.

A sva ta maestralna igra donijela je Igokei i 33 poena prednosti. Malo su spustili nogu sa papučice gasa u završnici susreta pa je Zvezda malo upristojila poraz. Ali subjektivan osjećaj je da je Igokea mogla dobiti i 40 razlike da je gazila do kraja.

Gdje i kada je ovaj meč Bajić dobio ?

Kada kažem da je ovaj meč dobio ljetos, na prvu će se neki pitati da li mi je dobro i kakve gluposti pišem. A u stvari, upravo je ljetos Dragan Bajić dobio ovaj meč.

Skauting je nauka. Analiziranje igrača sa svim njegovim igračkim i ljudskim karakteristikama je neophodno prilikom dovođenja igrača. Naši klubovi na skauting ne obraćaju mnogo pažnje i zato često ispadnu smiješni i naivni sa dovođenjem nekih stranaca koje ni rođeni otac doveo ne bi. Imali su bisera i Zvezda i Partizan a i Zadar i Cibona isto znaju ispasti smiješni sa dovođenjem nekih stranaca.

Skauting igrača i selekcija ekipe je preduslov za dobru sezonu. Ako pogodite tokom ljeta, sezona će vam biti sjajna. Dragan Bajić je taj posao velemajstorski odradio. Uprava ga je ispratila i dovela igrače koje je htio i zato je Igokea ovako moćna.

Selektovali su momke sjajnih i igračkih ali i ljudskih kvaliteta. Doveli su igrače iz regiona koji dobro znaju kakav je Bajićev rad. Na kraju krajeva, Atića je Bajić otkrio dok je vodio juniorsku reprezentaciju i od tada su u sjajnim odnosima. Jošilo je već bio u Igokei i na Bajićevo inzistiranje je postao kapiten jer je vođa ali mnogo smiren i uravnotežen momak. Fundić je doveden jer po karakteru idealno odgovara Bajićevom sistemu. Uvijek je volio imati nekog igrača koji će i dušu na terenu ostaviti za uspjeh tima. Ranije su to bili Bocka, Milošević a sada je to Fundić. 

Doveli su i Jovanovića za kojeg svi kažu da je nevjerovatno dobar momak. Što bi se reklo duša od čovjeka. Pot svojim iskustvom takođe donosi mnogo. I stranci su bili pun pogodak. Voler i Klemons dolaze iz sistema gdje su treneri u nekim stvarima slični Bajiću. Bajić je sjajan taktičar ali se ne libi i da zagalami kada treba. Takvi su i Pavićević i Obradović pa su se Voler i Klemons brzo uklopili. Karmajkl ima sjajan karakter i iskustvo tako da sa njim isto nije bio problem.

Mladi momci se bore kao lavovi. Darko Talić je otkrovljenje sezone. Ciljano Bajić nije htio krcati igrače na poziciji pleja baš da bi Talić dobio šansu. Isto je i sa krilnim centrom gdje se šansa daje Iliću koji nikako da uhvati ritam radi bolesti i povreda. Međutim, treba istaći još jednog momka. Milan Vulić je najbolji primjer kakva grupi momaka se okupila u Igokei. Momak je igrao protiv Krke pa je bio povrijeđen. Vratio se i par mečeva nije dobio ni minut. A onda kad su povrede skratile rotaciju, ušao je i dao fantastičan doprinos. U napadu ne sili a u odbrani daje nenormalnu energiju. Kada nije igrao nije se žalio i zaista se podredio timu.

A koliko god je Igokea pogodila sa selekcijom, Zvezda je toliko očajno odradila posao. I u analizi Zvezde na startu sezone, isticao sam neke stvari koje su se kasnije i pokazale. Dosta igrača sumnjivog kvaliteta poput Lengstona Hola (koji je pred otkazom). I pored promašaja u selekciji, Zvezda je bar u ABA djelovala dobro dok bez logike nisu doveli Ročestija, Terija i O'Brajanta. Ročesti se pokazao kao promašaj, Terija Obradović nije koristio na pravi način što je dokaz da se i nije posvetio skautingu onog koga je doveo. A O'Brajant je hodajuća katastrofa i rak rana trenutne Zvezde. Privatnik kojem je lična statistika bitnija od tima. Vidjećemo šta će i kako će raiti Radonjić ali mnogo će znoja proliti da bi spasio sezonu nakon promašene selekcije.

Foto: Igokea

A Baja i Igokea zaista pišu sjajnu priču. Već do sada sezona je maestralna. U LŠ Igokea je dobila dva tima sa 15ak miliona budžeta (Turk Telekom i Hapoel) a sada su jednoj evroligaškoj ekipi održali pravi pravcati košarkaški čas.

Pokazali su momci Dragana Bajića da je srce bitnije od zvučnog imena. Mnogi igrači Igokee nisu ''navikani'' ali što Bajić kaže zaslužuju više igrati po kvalitetu za Zvezdu nego Igokeu. Međutim, takvi nisu primamnjivi Zvezdi jer Zvezda više traži strance nego domaće igrače a Igokea sa tim domaćim igračima pravi sjajnu priču.

I tek će je praviti. I tek će doći na naplatu sjajna selekcija Dragana Bajića. Ukoliko Igokea bude zdrava, plej of je najmanje što ova ekipa može. Ali kako god, ovo baš miriše na sjajnu priču.....